Skocz do zawartości

TITAN - Felbermayr nr 714

EuroTrakker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Nazywam się Adrian i chciałem zaprezentować Wam jeden z moich modeli, zarazem ostatni ukończony, więc świeżynka ;-)

Jest nim Mercedes Benz TITAN z Austriackiej firmy Felbermayr o numerze taborowym 714. Posiada układ napędowy 8x6/4.

Pierwsza oraz dwie ostatnie osie są napędzane, druga jest tylko osią podporową.

Może wpierw fotki, a potem opiszę co to jest i jak powstało:

felber01.jpg

felber02.jpg

felber03.jpg

felber04.jpg

felber05.jpg

felber06.jpg

A więc, modelem będącym dawcą niektórych elementów jest model Mercedes Wrecker Truck Italeri nr 3808.

Podwozie wykonałem od podstaw z użyciem paru elementów z firmy KFS, a są to tandem tylnich osi napędowych, skrzynia rozdzielcza i przedni most napędowy. Oryginalna rama z pudełka została wykorzystana w innym modelu więc trzeba było ją odbudować.

Kabina jest niemal taka jak z pudełka, z tą jednak małą różnicą, że została podniesiona na zawieszeniu oraz dach jest wyższy o jakieś 4mm.

Pod kabiną znajduje się przebudowany silnik V8 na wersję V12 zgodnie z opisem na osłonie przeciwsłonecznej. Przedłużyłem cały blok i wykonałem poprzez "dłubanie w polistyrenie" cztery dodatkowe głowice, więcej "fajerwerków" na silniku nie ma.

Aparatura za kabiną jest wykonana na podstawie zdjęć z internetu. O dobrą dokumentację techniczną do tego pojazdu było ciężko, gdyż wersja 8x6/4 w układzie 1+3 jest czymś w rodzaju rarytasu, ponieważ spotkałem się jedynie z dwoma egzemplarzami w takim układzie, a wszelkie foldery czy nawet fora fanatyków starych samochodów lub miłośników transportów ponadnormatywnych niewiele mówią o tej wersji TITAN-a. Ostatecznie doszedłem, że jest to przerobiona wersja 6x6 (można zobaczyć na przykład TITAN-a Z5248 z firmy P.Wirzius, obecnie Felbermayr lub TITAN-a Z3242 z firmy Seifert). Rozstaw osi napędowych w wersji 6x6 pozwalał bez przedłużania ramy na zamontowanie osi podporowej.

Do modelu wykonałem dodatkowo skrzynię balastową, gdyż w takiej formie bardziej mi przypadł do gustu i mam nadzieję, że ów model również spotka się z uznaniem użytkowników tego forum

Pozdrawiam

WOW )

jestem pod wrażeniem! Świetnie się prezentuje.

jedna rzecz mi trochę nie pasuje - czy orginał też miał założone żaluzje od Turbostara na tylnych bocznych szybach? No i druga rzecz, czemu nie pomalowałeś uszczelek w bocznych szybach?

Ale poza tymi pierdółkami, model wygląda przekozacko! Gratulejszyn!

Witam!

Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

W odpowiedzi na wasze prośby przedstawiam silnik V12 w dwóch fazach:

Silnik po przedłużeniu i dodaniu już głowic, w skrócie gotowy do malowania:

felber05.th.jpg

A tu silnik pomalowany, zamontowany w podwoziu i podłączony do układu chłodzenia, filtrów powietrza oraz układu wydechowego:

felber06.th.jpg

Aha, a co do pytania kolegi maciek_muzzy:

Akurat ten egzemplarz posiada takie kratki na tylnych oknach kabiny co dowodzi chociażby ta fotka oryginału:

http://www.schwerlastinfo.de/pic-galerie-felbermayr_tr-imgid-40.html

Oczywiście na tej fotce TITAN ma czarną ramę, inną skrzynię balastową, inną osłonę przeciwsłoneczną i owiewki na narożnikach kabiny, ale wzorowałem się na latach 80-tych, czyli latach świetności tego pojazdu (a takich fotek znalazłem ledwie dwie).

Wiem, że mistrzostwo świata to to nie jest, ale mi się podoba i mam nadzieję, że mimo wszystko Wam się nadal będzie podobał.

Pozdrawiam

Ładny model, widać dużo pracy włożyłeś w jego wykonanie

Ps.

Podmień zdjęcia na normalne bo regulamin zabrania wstawiać miniaturek w galerii.

Edytowane przez Gość

Maciej Turczynowicz

Dokładnie, mieszkam przy rondku "Paprocańskim" na ulicy Jaracza, na pułapie szóstego piętra Z widokiem na DK1.

Wkrótce (od lutego) ruszam z kolejnym projektem, będzie to młodszy konkurent TITANa, czyli MAN TGA także Felbermayr

Konkretny "Tytan"

Mi się strasznie podoba, tylko pogratulować

Wkrótce (od lutego) ruszam z kolejnym projektem, będzie to młodszy konkurent TITANa, czyli MAN TGA także Felbermayr

Jakaś relacyjka ?

Pozdrawiam.