EuroTrakker Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Nazywam się Adrian i chciałem zaprezentować Wam jeden z moich modeli, zarazem ostatni ukończony, więc świeżynka ;-) Jest nim Mercedes Benz TITAN z Austriackiej firmy Felbermayr o numerze taborowym 714. Posiada układ napędowy 8x6/4. Pierwsza oraz dwie ostatnie osie są napędzane, druga jest tylko osią podporową. Może wpierw fotki, a potem opiszę co to jest i jak powstało: A więc, modelem będącym dawcą niektórych elementów jest model Mercedes Wrecker Truck Italeri nr 3808. Podwozie wykonałem od podstaw z użyciem paru elementów z firmy KFS, a są to tandem tylnich osi napędowych, skrzynia rozdzielcza i przedni most napędowy. Oryginalna rama z pudełka została wykorzystana w innym modelu więc trzeba było ją odbudować. Kabina jest niemal taka jak z pudełka, z tą jednak małą różnicą, że została podniesiona na zawieszeniu oraz dach jest wyższy o jakieś 4mm. Pod kabiną znajduje się przebudowany silnik V8 na wersję V12 zgodnie z opisem na osłonie przeciwsłonecznej. Przedłużyłem cały blok i wykonałem poprzez "dłubanie w polistyrenie" cztery dodatkowe głowice, więcej "fajerwerków" na silniku nie ma. Aparatura za kabiną jest wykonana na podstawie zdjęć z internetu. O dobrą dokumentację techniczną do tego pojazdu było ciężko, gdyż wersja 8x6/4 w układzie 1+3 jest czymś w rodzaju rarytasu, ponieważ spotkałem się jedynie z dwoma egzemplarzami w takim układzie, a wszelkie foldery czy nawet fora fanatyków starych samochodów lub miłośników transportów ponadnormatywnych niewiele mówią o tej wersji TITAN-a. Ostatecznie doszedłem, że jest to przerobiona wersja 6x6 (można zobaczyć na przykład TITAN-a Z5248 z firmy P.Wirzius, obecnie Felbermayr lub TITAN-a Z3242 z firmy Seifert). Rozstaw osi napędowych w wersji 6x6 pozwalał bez przedłużania ramy na zamontowanie osi podporowej. Do modelu wykonałem dodatkowo skrzynię balastową, gdyż w takiej formie bardziej mi przypadł do gustu i mam nadzieję, że ów model również spotka się z uznaniem użytkowników tego forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 WOW ) jestem pod wrażeniem! Świetnie się prezentuje. jedna rzecz mi trochę nie pasuje - czy orginał też miał założone żaluzje od Turbostara na tylnych bocznych szybach? No i druga rzecz, czemu nie pomalowałeś uszczelek w bocznych szybach? Ale poza tymi pierdółkami, model wygląda przekozacko! Gratulejszyn! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EGONX Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Ladny model.Nie ma to jak specjalistyczna maszyna no i jeszcze V12 motor to mi się najbardziej podoba.Można prosić jakies zdjęcie tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 No piękny model! Tak jak wspomniał już kolega EGONX prosimy o zdjęcia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EuroTrakker Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Witam! Dziękuję wszystkim za miłe słowa! W odpowiedzi na wasze prośby przedstawiam silnik V12 w dwóch fazach: Silnik po przedłużeniu i dodaniu już głowic, w skrócie gotowy do malowania: A tu silnik pomalowany, zamontowany w podwoziu i podłączony do układu chłodzenia, filtrów powietrza oraz układu wydechowego: Aha, a co do pytania kolegi maciek_muzzy: Akurat ten egzemplarz posiada takie kratki na tylnych oknach kabiny co dowodzi chociażby ta fotka oryginału: http://www.schwerlastinfo.de/pic-galerie-felbermayr_tr-imgid-40.html Oczywiście na tej fotce TITAN ma czarną ramę, inną skrzynię balastową, inną osłonę przeciwsłoneczną i owiewki na narożnikach kabiny, ale wzorowałem się na latach 80-tych, czyli latach świetności tego pojazdu (a takich fotek znalazłem ledwie dwie). Wiem, że mistrzostwo świata to to nie jest, ale mi się podoba i mam nadzieję, że mimo wszystko Wam się nadal będzie podobał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EGONX Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 No prosze całkiem fajny ten twój 12 garowy klamot, co jak co ale roboty troche cię kosztował.Ma jeszcze 2 turbiny to pewnie kopa ma. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 EuroTrakker szacun powtarzam się, ale naprawdę wygląda świetnie. I rzeczywiście, orginał ma te "odpustowe" żaluzje z turbostara Good job ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Ładny model, widać dużo pracy włożyłeś w jego wykonanie Ps. Podmień zdjęcia na normalne bo regulamin zabrania wstawiać miniaturek w galerii. Edytowane 8 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Widziałem model na wysawie w "Tęczy" . Kawał dobrej roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Turczynowicz Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Ciekawy model P.S. Widzę że mieszkasz na rogu Piłsudskiego z Armi Krajowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EuroTrakker Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Maciej Turczynowicz Dokładnie, mieszkam przy rondku "Paprocańskim" na ulicy Jaracza, na pułapie szóstego piętra Z widokiem na DK1. Wkrótce (od lutego) ruszam z kolejnym projektem, będzie to młodszy konkurent TITANa, czyli MAN TGA także Felbermayr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 To pewnie moją chate niedaleko kościoła w paprocanach widzisz ;D Panowie może jakie małe tyskie spotkanko, klapnąc myknąć , pogadać ,powymieniać poglądy modelarskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Konkretny "Tytan" Mi się strasznie podoba, tylko pogratulować Wkrótce (od lutego) ruszam z kolejnym projektem, będzie to młodszy konkurent TITANa, czyli MAN TGA także Felbermayr Jakaś relacyjka ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi