Rudolf Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Witam, ponieważ dorobiłem się przyzwoitego aparatu postanowiłem zamieścic relację z budowy moich pierwszych modeli... Z "modelarstwem" miałem do czynienia jako bardzo młody człowiek, polegało to na sklejeniu w jeden wieczór modelu samolotu radzieckiej jeszcze wtedy produkcji, oczywiście bez szpachli, papieru ściernego, cięcia, pasowania, malowania, że o śladach eksploatacji czy jakimkolwiek "udziwnieniu" nie wspomnę... Na stronę forum trafiłem przypadkiem, jakieś 3 lata temu. Od tamtej pory dojrzewałem do tego żeby coś samemu zrobic... Większośc moich reakcji to było: TAAAA... to tak się da?! To tyle tytułem przydługiego wstępu, czas na jakąś prezentację. A więc: In-boxu nie mam nie miałem aparatu jak zaczynałem, za to zdjęcie mojego miejsca pracy Na tych zdjęciach (chociaż kiepskich) widac dorabiane przeze mnie dolne powierzchnie błotników, producent zostawił tam dziurwy... Mniej więcej tak to wygląda 1:1 Tylna płyta Improwizowane stanowisko do fotografowania Na obecną chwilę mój teciak jest w takim stadium Po pryśnięciu Mr.SURFACER 1000 w sprayu Złożony "na sucho" Wiem że fotograf ze mnie dużo gorszy niż modelarz, a modelarz gorszy niż pisarz, ale mam nadzieję że z opisu i zdjęc coś da się wywnioskowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Coś się ostatnio ten tet Zvezdy modny zrobił Zobaczymy jak u Ciebie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Na ostatnim zdjęciu na spawie na wieży widać mały prześwit ;) Trza dołożyć trochę szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Albo zrobić imitację spawu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Ladny warsztacik,a to naczynie szklane z bursztynowym wypelnieniem to pewnie plyn zmiękczający?;)Będę śledzil-mam teciaka tamiy,jakie malownanie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Ta zwiększający na pewno ale czy model czy modelarza heheh ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 jakie malownanie będzie? jednolite... Uczę się dopiero (jeszcze żadnego modelu nie ukończyłem), dlatego na merytorykę nie ma co w moim przypadku liczyc, ot model prosto z pudła, z kalkami z pudła... Jedyne co to chyba gąsiennice wymienię na takie plastikowe BILEK z ogniwek, bo nie są jakoś bajecznie drogie, ato coś co zvezda dała mnie przeraża... Na 99% zdecydowałem się na Humbrol 116, jakoś optycznie najbardziej mi leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2010 Prac ciąg dalszy. Przy pomocy cyrkla OLFA wyciąłem sobie szablon do malowania kół żeby nie upaprać pomalowanych już bandaży Wyciąłem również kółeczko i dokleiłem igłę jako uchwycik, żeby ewentyalnie później poprawiać bandaże ale to był poroniony pomysł... zbliżenie Malowanie wyglądało mniej więcej tak A to pierwsza warstwa na dnie wanny Świeci się bo świeża... Niestety wszystko będzie malowane pędzlem, dlatego nie należy spodziewać się fajerwerków, ale zrobię co w mojej mocy żebyście sobie nie zahaftowali monitorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Witam Pierwsze zdjecie ta szklaneczka na prawo tez tak lubie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Sky Walker Napisano 11 Stycznia 2010 Share Napisano 11 Stycznia 2010 Niestety wszystko będzie malowane pędzlem, dlatego nie należy spodziewać się fajerwerków Nawet malowanie pędzlem można zrobić bardzo ładnie. Pamiętaj, żeby nie za grubo nakładać farbę i uważać na zacieki. Lepej kilka mniejszych warstw, niż jedna gruba. Co do modelu to bardzo ładnie Ci wychodzi, podoba mi się. Fajny pomysł do malowania bandaży. Możesz mieć problem z gąsienicami, bo te Zviezdowskie to straszny szajs. Będę często zaglądał na Twoją relację, i z uwagą śledził Twoje poczynania. Życze powodzenia w budowie modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Powiem tak - za dużo farby widać z daleka maluj czołg z góry do dołu tak układają się zacieki na kadłubie , mniej rozcieńczalnika pędzelek z miękkim włosiem ( na ten temat wiem dużo ) ja używam pactry do malowania koloru bazowego potem cieniuję olejami I I I I I I VVV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Możesz mieć problem z gąsienicami, bo te Zviezdowskie to straszny szajs Gąski wymienię na Bilek z ogniwek, jak będę miał to strzelę fotę, dzięki za wsparcie. Powiem tak - za dużo farby widać z daleka hę? pędzelek z miękkim włosiem Pędzelek jest z miękkim włosiem... mniej rozcieńczalnika maluję bez rozcieńczania, prosto z puchy jest idealna (metoda "na kartkę" za "plastikowy hit"...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Wydaje mi się że trochę za grubą warstwę farby położyłeś, spróbuj może jednak dodać minimalną ilość rozcieńczalnika. PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek3 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Ja stosuję pędzelek z miękkim włosiem i farbę pactra mi tak wygodniej maluje się gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 ... reklamy za nami, a oto dalszy ciąg programu. Podoklejałem troszku bambetli, zaszpachlowałem wytkniętą mi przez Rujewit i Akahoshi szparę (imitacja spawu chyba mi jednak nie wyszła...)... ...i położyłem warstwę surfacera... Okazało się że mój aparat ma funkcję makro, dzięki czemu zdjęcia z pokazują o wiele więcej niż moje zapijaczone oko widzi na żywo... Jak widzicie coś co można by poprawic to dajcie znac, jutro planuję położyc pierwszą warstwę humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 imitacja spawu chyba mi jednak nie wyszła I dobrze, bo to odlewana wieża To co na nich czasem widać to szew formy do odlewania, a nie spaw. Teraz jest trochę za gładko w porównaniu z resztą faktury, która jest fajnie glutowata. Możesz to jeszcze poprawić surfacerem i twardym pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi