Skocz do zawartości

T-34 1:35 Zvezda na początek.

Rudolf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ dorobiłem się przyzwoitego aparatu postanowiłem zamieścic relację z budowy moich pierwszych modeli...

Z "modelarstwem" miałem do czynienia jako bardzo młody człowiek, polegało to na sklejeniu w jeden wieczór modelu samolotu radzieckiej jeszcze wtedy produkcji, oczywiście bez szpachli, papieru ściernego, cięcia, pasowania, malowania, że o śladach eksploatacji czy jakimkolwiek "udziwnieniu" nie wspomnę...

Na stronę forum trafiłem przypadkiem, jakieś 3 lata temu. Od tamtej pory dojrzewałem do tego żeby coś samemu zrobic... Większośc moich reakcji to było: TAAAA... to tak się da?!

To tyle tytułem przydługiego wstępu, czas na jakąś prezentację. A więc:

In-boxu nie mam nie miałem aparatu jak zaczynałem, za to zdjęcie mojego miejsca pracy

DSCF2943.JPG

Na tych zdjęciach (chociaż kiepskich) widac dorabiane przeze mnie dolne powierzchnie błotników, producent zostawił tam dziurwy...

DSCF2947.JPG

DSCF2949.JPG

DSCF3064.JPG

Mniej więcej tak to wygląda 1:1

DSC03536.JPG

DSC03537.JPG

Tylna płyta

DSCF3067.JPG

Improwizowane stanowisko do fotografowania

DSCF3080.JPG

Na obecną chwilę mój teciak jest w takim stadium

DSCF3083.JPG

Po pryśnięciu Mr.SURFACER 1000 w sprayu

DSCF3085.JPG

DSCF3087.JPG

DSCF3089.JPG

Złożony "na sucho"

DSCF3106.JPG

DSCF3109.JPG

Wiem że fotograf ze mnie dużo gorszy niż modelarz, a modelarz gorszy niż pisarz, ale mam nadzieję że z opisu i zdjęc coś da się wywnioskowac...

jakie malownanie będzie?

jednolite... Uczę się dopiero (jeszcze żadnego modelu nie ukończyłem), dlatego na merytorykę nie ma co w moim przypadku liczyc, ot model prosto z pudła, z kalkami z pudła...

Jedyne co to chyba gąsiennice wymienię na takie plastikowe BILEK z ogniwek, bo nie są jakoś bajecznie drogie, ato coś co zvezda dała mnie przeraża...

Na 99% zdecydowałem się na Humbrol 116, jakoś optycznie najbardziej mi leży...

Prac ciąg dalszy.

Przy pomocy cyrkla OLFA wyciąłem sobie szablon do malowania kół żeby nie upaprać pomalowanych już bandaży

DSCF3124.JPG

Wyciąłem również kółeczko i dokleiłem igłę jako uchwycik, żeby ewentyalnie później poprawiać bandaże

DSCF3123.JPG

ale to był poroniony pomysł...

zbliżenie

DSCF3121.JPG

Malowanie wyglądało mniej więcej tak

DSCF3122.JPG

A to pierwsza warstwa na dnie wanny

DSCF3125.JPG

Świeci się bo świeża...

Niestety wszystko będzie malowane pędzlem, dlatego nie należy spodziewać się fajerwerków, ale zrobię co w mojej mocy żebyście sobie nie zahaftowali monitorów

Niestety wszystko będzie malowane pędzlem, dlatego nie należy spodziewać się fajerwerków

Nawet malowanie pędzlem można zrobić bardzo ładnie. Pamiętaj, żeby nie za grubo nakładać farbę i uważać na zacieki. Lepej kilka mniejszych warstw, niż jedna gruba.

Co do modelu to bardzo ładnie Ci wychodzi, podoba mi się. Fajny pomysł do malowania bandaży. Możesz mieć problem z gąsienicami, bo te Zviezdowskie to straszny szajs. Będę często zaglądał na Twoją relację, i z uwagą śledził Twoje poczynania. Życze powodzenia w budowie modelu.

Pozdrawiam

Powiem tak - za dużo farby widać z daleka maluj czołg z góry do dołu tak układają się zacieki na kadłubie , mniej rozcieńczalnika pędzelek z miękkim włosiem ( na ten temat wiem dużo ) ja używam pactry do malowania koloru bazowego potem cieniuję olejami

I I I

I I I

VVV

Możesz mieć problem z gąsienicami, bo te Zviezdowskie to straszny szajs

Gąski wymienię na Bilek z ogniwek, jak będę miał to strzelę fotę, dzięki za wsparcie.

Powiem tak - za dużo farby widać z daleka

hę?

pędzelek z miękkim włosiem

Pędzelek jest z miękkim włosiem...

mniej rozcieńczalnika

maluję bez rozcieńczania, prosto z puchy jest idealna (metoda "na kartkę" za "plastikowy hit"...)

• 3 weeks later...

... reklamy za nami, a oto dalszy ciąg programu.

Podoklejałem troszku bambetli, zaszpachlowałem wytkniętą mi przez Rujewit i Akahoshi szparę (imitacja spawu chyba mi jednak nie wyszła...)...

DSCF3172.JPG

DSCF3174.JPG

...i położyłem warstwę surfacera...

DSCF3175.JPG

DSCF3177.JPG

DSCF3178.JPG

DSCF3180.JPG

DSCF3181.JPG

Okazało się że mój aparat ma funkcję makro, dzięki czemu zdjęcia z pokazują o wiele więcej niż moje zapijaczone oko widzi na żywo...

Jak widzicie coś co można by poprawic to dajcie znac, jutro planuję położyc pierwszą warstwę humbrola.

imitacja spawu chyba mi jednak nie wyszła

I dobrze, bo to odlewana wieża To co na nich czasem widać to szew formy do odlewania, a nie spaw. Teraz jest trochę za gładko w porównaniu z resztą faktury, która jest fajnie glutowata. Możesz to jeszcze poprawić surfacerem i twardym pędzelkiem.