crustian Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 wszak wśród przeciwników nie zauważyłem konstrukcji Niemieckich, Koreańskich czy Brazylijskich, a tylko amerykańskie... Czyż nie? poczeka kolega na uzupełnienia kolegi lucass_krk'a będą maszyny innych producentów niż usa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 aaaaa, no chyba że tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Po mojemu to i temat jest źle sformułowany, bo jeśli przyjmujemy, że ZSRR=konstrukcje pochodzące z tego kraju, to powinno być vs USA, wszak wśród przeciwników nie zauważyłem konstrukcji Niemieckich, Koreańskich czy Brazylijskich, a tylko amerykańskie... Czyż nie? ok, więc mam prośbę możesz przybliżyć te inne konstrukcje z jakimi rosyjskimy walczyły ? a dokładniej jakie inne konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Dziwię się, że kolega Mirage3 o tym nie wspomniał - ksywa zobowiązuje... Walczyly i odnosiły wspaniałe zwycięztwa nad różnymi MiG'ami i SU m.in Mirage III Mirage V Nesher Kfir.... Mystere IVA nie jestem pewny co do Ouragan'a, czy tez cos stracily... A z maszyn USA należy też pamiętać o F-100 Super Sabre (kontra Mig-17, w początkowym okresie wojny) Zwyciżtwa nad migami zaliczyły też: F-105 Thunderchief, F-3D Skyknight (Mig-15 nad Koreą), F-84 Thunderjet, P-80 Shooting Star... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 generalnie Mirage jest uwzględniony Kfir i Nesher również choć to tak naprawde Mirage III adoptowane na potrzeby lotnictwa Izraelskiego, P-80 to jeden z pierwszych zestrzelonych przez koreańców vide radzieckich pilotów w MIG'u 15 i nas bardziej interesują piękne zwycięstwa Migów i innych z pod sierpa i młota niż że tak to ujmę dymających wszystkich amerykanów, bo jak tak sprawdzam te wyniki walk to tak na oko ichnia technika (USA) dostawała w dupę o ile nie była o 1-2 gen. nowsza Lista cały czas w trakcie i sporo zmian, dziękuję bardzo osobą które pomagają swoimi danymi Frosty gdybyś mógł podać konkretne info. tzn kto z kim państwa bo oczywiście nazwisk pilotów na tym etapie dochodzenia nie poszukujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 ok, więc mam prośbę możesz przybliżyć te inne konstrukcje z jakimi rosyjskimy walczyły ? a dokładniej jakie inne konstrukcje Przejrzę archiwa i się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 bo jak tak sprawdzam te wyniki walk to tak na oko ichnia technika (USA) dostawała w dupę o ile nie była o 1-2 gen. nowsza A kiedy to amerykanie tak strasznie baty dostali. Jakoś sobie nie przypominam. A co do głównego wątku to pasowało by się zainteresować jeszcze wojną Iracko - Irańską i Pakistańsko - Indyjska. I nie jestem pewny, ale w czasie Rosyjskiej interwenci w Afganistanie doszło chyba do kilku pojedynków Rosjan z Pakistańczykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 nas bardziej interesują piękne zwycięstwa Migów i innych z pod sierpa i młota niż że tak to ujmę dymających wszystkich amerykanów A to widzisz, ja mam na odwrót jak tak sprawdzam te wyniki walk to tak na oko ichnia technika (USA) dostawała w dupę o ile nie była o 1-2 gen. nowsza Jeżeli masz na mysli wyniki starc w Wietnamie, to w duzej czesci odpowiedzalne byly ogromne ograniczenia nalozone na pilotow dotyczace m.in sposobu i drogi podejscia do celu itp. Ale kiedy takie ograniczenia nie mialy miejsca Amarykanie z regoly wychodzili z walk zwyciesko. Pamietajmy tez, ze wiele amerykanskich maszyn z tej listy to nie mysliwce - A-4, A-7, F-105 - ciezko wiec mowic o jakims wyjatkowo kiepskim stosunku ilosci zestrzelen do strat przez te maszyny, skoro walka z mysliwcami wroga nie byla ich przeznaczeniem. To tak, jakby mowic, ze ciezarowka slabo sprawdza na torze w porownaniu z samochodem sportowym... Za to juz w wypadku F-8 czy F-4 ten stosunek byl jak najbardziej na korzysc USA. Nie mówiac juz o F-86, ktory bedac maszyna wyjatkowo porownywalna pod wzgledem osiagow do Mig'a 15, i dzialajac zawsze wobec sporej przewagi liczebnej przeciwnika, dzieki wyszkoleniu i doswidzczeniu pilotow potrafil utrzymać panowanie w powietrzu... A co do starć Mirage'y etc to oczywiscie Izrael kontra Egipskie, Syryjskie i Jordańskie Mig-i: 15/17/19/21 oraz SU-7 Nie znam sie niestety na tym, co dzialo sie w Afryce ale chyba RPA tez pare zwyciestw na Mirage'ach odniosła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 (edytowane) A kiedy to amerykanie tak strasznie baty dostali. Jakoś sobie nie przypominam. Question a tu masz wykaz kolego jakie to usa baty dostała : http://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_losses_of_the_Vietnam_War a tu więcej list z różnych zmagań: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_shootdowns Edytowane 8 Marca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Frosty i właśnie tu się z tobą zgadzam ale kolega tofik nie słyszał chyba że amerykanie tą wojnę przegrali faktycznie po pewnym czasie amerykanie przeważali a wietnamczycy niszczyli co łatwiejsze cele ale co się dziwić ich było dużo mniej, natomiast lotnictwo Izraelskie to naprawdę piękne zwycięstwa w porównaniu do ilości ich a arabów i oni w przeciwieństwie do "potęgi militarnej" USA wygrali tą cholerną wojnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 natomiast lotnictwo Izraelskie to naprawdę piękne zwycięstwa w porównaniu do ilości ich a arabów i oni w przeciwieństwie do "potęgi militarnej" USA wygrali tą cholerną wojnę to fakt ja też podziwiam Izrael.oni nie mieli gdzie się wycofać.mieli tylko dwie opcje albo wygrać albo przestać istnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Pamietajmy tez, ze wiele amerykanskich maszyn z tej listy to nie mysliwce (...)F-105 Skoro F-105 to nie myśliwiec, to co oznacza według Ciebie litera "F" w nazwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Pamietajmy tez, ze wiele amerykanskich maszyn z tej listy to nie mysliwce (...)F-105 Skoro F-105 to nie myśliwiec, to co oznacza według Ciebie litera "F" w nazwie? Sygnatura "F" sama w sobie nie toworzy myśliwca. F-105 poczatkowo projektowany jako mysliwiec (stad wasnie "F" został ostatecznie przystosowany do przenoszenia broni nuklarnej i przenikania obrony przeciwnika na niskim pułapie,a nie do walki powietrznej. Jego głownym atutem była prędkość przekraczajaca 2 MA, ale ciężko obciążony ładunkiem konwencjonalnym, zmierzający od celu w ciasnej formacji i w ściśle wytyczonym korytarzu Thud byl tego atutu pozbawiony... Natomiast co do batów jakie dostali Amerykanie... Mysle, ze Tofik mial na mysli wyniki starc pomiedzy mysliwcami (na co wskazuje temat) a nie generalnie poniesione straty - bo ogromna ich większosc byla spowodowana przez naziemna obrone plot. Wiekszosc zwyciestw powietrznych odniesione przez Wietnamczykow tez podpada raczej pod kategorie szybkich atakow na bombowce i maszyny szturmowe i blyskawiczej ucieczki, ale znow temat chyba nie o tym. Natomiast kiedy dochodzilo juz do tytulowych "dogfightow" to z reguly jednak tryiumfowali Amerykanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 8 Marca 2010 Share Napisano 8 Marca 2010 Myślę że Frosty bardzo ładnie to wyjaśnił. Straty amerykanów to w większości od ognia z ziemi. Pojedynki między myśliwcami wypadały na korzyść USA. Ciebie litera "F" w nazwie? Przecież F-111 czy F-117 to nie są myśliwce. lucass_krk amerykanie przegrali wojnę w Wietnamie nie przez niekorzystny wynik pojedynków nad ryżowiskami i dżunglą Wietnamu. Ale przegrali ją w USA. przegrali ją politycy i społeczeństwo na ulicach amerykańskich miast. A teraz na temat. 20 września 1965 F-104 został zestrzelony przez MiGa-19. Pakistański F-104 zestrzelił Su-7. W zamian indyjskie MiGi-21 zestrzeliły trzy F-104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 F-117 to nie są myśliwce twórca diamentu w dokumencie na temat f-117 wyjaśnił do dosłownie:to myśliwiec,jednak bardzo nietypowy... nie widzę sensu komentować dalej. amerykanie przegrali wojnę wietnamską z wielu powodów na pewno nie tylko z powodu silnego ostrzału pplot. północnego wietnamu.ten temat dotyczy pojedynków jakie miały miejsce w historii po roku 1945.uprzejmie proszę by kolega tofik założył sobie temat w stylu źli i nie dobrzy komuniści vs. dobry i zacny rambo i przeszedł do konkretów zawartych w temacie i pomógł jak na końcu swego postu(w sumie mógł się ograniczyć do tego) a nie dywagował na temat słuszności wojny wietnamskiej.poglądów jest tyle ilu wypowiadających się na ten temat.gadanie po próżnicy nie pomaga nam w tworzeniu zestawienia.polityka nas tu akurat nie obchodzi. prosimy o cierpliwość,gdyż na koledze lukasie spoczywa obróbka graficzna zestawień a to zajmuje czasu sporo.wszelkie dalsze dywagacje lepiej rozwiązujmy na PW bądź w innym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Co do F-117 to w jakimś programie słyszałem inną wersje. Lotnictwo USA chciało włączyć do programu swych najlepszych pilotów myśliwskich. A rasowy powietrzny As nie wsiądzie do samolotu oznaczonego literką B . Ale myślę ze najbardziej prawdziwe jest to że chcieli zamaskować cały ten program. Poza tym co to byłby za myśliwiec który nie posiada żadnego uzbrojenia do walki z samolotami. A teraz nieco z wojny Iracko Irańskiej F-14 i F-4 walczyły z MiG-21/23/25/27 ; Su-20/22 , Tu-22B, Mi-25, Warto też przypomnieć o walkach F/A-18 z MiG-21 w czasie pustynnej burzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 9 Marca 2010 Autor Share Napisano 9 Marca 2010 o widzisz tofik migi są udokumentowane ładnie natomiast problem mam z innymi, dzięki a i jeszcze jedna uwaga nie wiem czy koledzy zauważyli ale jak wyglądają piękne zwycięstwa F-18 vs Mig-21 toż to merc do trabanta na obecne czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Znalazłem jeszcze informacje że Mirage F1CZ z RPA straciły trzy Angolskie MiGi-21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 o widzisz tofik migi są udokumentowane ładnie natomiast problem mam z innymi, dzięki a i jeszcze jedna uwaga nie wiem czy koledzy zauważyli ale jak wyglądają piękne zwycięstwa F-18 vs Mig-21 toż to merc do trabanta na obecne czasy Zapewne masz na myśli fakt, że F/A-18 były w drodze do celu, ciężko obciążone bombami i kiedy natknęły się na Migi, zestrzeliły je nie odrzucając przy tym ładunku bomb. Mnie też tym zaimponowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Znalazłem jeszcze informacje że Mirage F1CZ z RPA straciły trzy Angolskie MiGi-21. W ramach bratniej socjalistycznej pomocy kubańskie MiGi 23 ML ustrzeliły w rewanżu 1 Miraga napewnio i dwa podobno. Troche zestrzeleń zachodniego sprzętu zaliczyły irackie MiGi podczas wojny z Iranem (f-4, f-5 i rodzynek - jeden w miarę wiarygodnie potwierdzony f-14) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Dziwię się, że kolega Mirage3 o tym nie wspomniał - ksywa zobowiązuje... Walczyly i odnosiły wspaniałe zwycięztwa nad różnymi MiG'ami i SU m.in Mirage III Mirage V Nesher Kfir.... Mystere IVA nie jestem pewny co do Ouragan'a, czy tez cos stracily... A z maszyn USA należy też pamiętać o F-100 Super Sabre (kontra Mig-17, w początkowym okresie wojny) Zwyciżtwa nad migami zaliczyły też: F-105 Thunderchief, F-3D Skyknight (Mig-15 nad Koreą), F-84 Thunderjet, P-80 Shooting Star... A gdzie irackie Mirage F1 gdzie Mirage F1 RPA i inne ?? Gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi