wojtek Napisano 16 Stycznia 2007 Share Napisano 16 Stycznia 2007 K.T. Porsche z Dragona waloryzowany żywicznym zimmeritem ( firmy Atak - cała wieża jest z żywicy), gąskami Friulmodel, dodatkowo trochę blaszek Abera. Wszystkie włazy przerobione na otwierane, zawieszenie pracujące. Malowanie z 503 s.Pz.Abt. z Normandii. W zestawie była oczywiście aluminiowa lufa, fototrawione siatki na grile a nawet antena z drutu. Tak wyglądał tuż po malowaniu: Tak po porcji sidoluxu: A tu już dopieszczony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 16 Stycznia 2007 Share Napisano 16 Stycznia 2007 Najładniejszy Twój model jak dla mnie Naprawde ładny, podobie mi sie veryvery Ale kilka pytań -czy zęby gąsek nie powinny być na srerno przetarte? -Jak zacieki na schurzenach robione? -Jak rdza na rurach robiona? -Może coś o malunku? znaczy w wykończeniu (filtry cieniowanie?) Więcej takich modeli pozdr ps. duży plus za wybór pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 16 Stycznia 2007 Share Napisano 16 Stycznia 2007 mi również się podoba i o ile dobrze sięgam pamięcią to mam go utrwalonego w papierowej wersji (Pancerka 1) świetny i prosty sposób na ruchome zawieszenie pozdrawiam, Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 16 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2007 Pełny opis jest zamieszczony w wydaniu Payo "Pancerka" nr 1. po krótce: zęby są przetarte zacieki to suche pastele rozprowadzane mokrym pędzlem rdza to najpierw brąz H 113, potem ta sama farba zmieszana z brązowym pigmentem i ta mieszanka nałożona sztywnym pędzlem filtry rozjaśniające ( dwa) , cieniowanie aerografem mocno rozcieńczonym czarnym Humbrolem, potem suchy pędzel itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 17 Stycznia 2007 Share Napisano 17 Stycznia 2007 Nie powiem żebym nie czekał na tą premierę. Może miałem za wielkie oczekiwania,ale i tak jest super. Jeśli chodzi o kamo to wiesz, że jestem fanem, ale nie podoba się mi sie rozwiązanie na górnej części pancerza wierzy. To takie kropkowanie powinno być zastąpione ciągłymi liniami, ( ale to tylko moja opinia). Prawdę powiedziawszy kalki trochę rażą na zimericie,nie przylegają do niego dobrze. Mogłeś przecież pomalować z szablonu. Trzpienie, na których trzymają sie błotniki są wmontowane w zimerit a powinny z niego wystawać,szkoda, bo to cały efekt psuje, bo zagięte błotniki się teraz trzymają powietrza. Trochę brakuje mi w całości oliwkowego koloru,ale dość marudzenia. Obicia są fajne,zapinki też. Zima dałeś z firmy Atak? Fajny. Zawieszenie gites ogólnie bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 18 Stycznia 2007 Share Napisano 18 Stycznia 2007 Jeszcze jedno . Szkoda że nie zrobiłeś takich błotników jak w moimT-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Kolego Jędrek a masz foty tego T-2 z papieru. Jestem ciekaw jego kamo bo chyba nie malowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Model super,znalazłem tylko jeden mały błąd.Według wszystkich dostępnych foto i rysunków zęby na gąsienicach powinny być na co drugim ogniwie a nie na każdym,podobnie w tym malowaniu koło napędowe powinno mieć 9 a nie 18 zębów ponieważ ten czołg pochodził już z produkcji seryjnej i miał zupełnie inne ogniwa gąsienic (2 rodzaje na przemian). Koła z 18 zębami występowały praktycznie tylko w serii prototypowej.Jeśli ktoś potrzebuje mogę podesłać mailem skany rysunków. Tym niemniej model mi się bardzo podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 18 zębowe koła wraz z wczesnymi gąskami wystepowały w TII wczesnych serii produkcyjnych (do maja '44). Potem wprowadzono nowe 18 zębowe koło - z "trójkątnymi" zębami (marzec '45) - wraz z nowymi gąskami. (Choć z tego co się dowiedziałem były już [gąski] testowane w Ardenach, na wczesnych KT z sPzAbt 506). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Aby rozwiać wątpliwości jak by nie liczyć to koło nie ma 18 zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Modelik super.....ajjj tam czepiacie sie szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Ciekawe jak byś zareagował jak by ci tak powiedział chirurg, który cię operował.Oj czepia się. A tak na powaga to chyba o to chodzi, bo człek się podzieli wiedzą a inny się doszkoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 no spoko fajnie wiedziec o tym (nie wiedzialem o tych kolach) ale model nie zalezy od Twojego zycia :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 No wiesz .Jak w życiu tak i w pracy kto wie ,kto wie może zależy na ten przykład samopoczucie.Ktoś ma skrojony dobrze garnitur(albo brykę ) i sie w nim dobrze czuje . Ja jak mam dobry model czołgu,nawet nie mojej roboty to mam lepsze samopoczucie. Ale niech sie wypowie właśćiciel tego wątku bo coś go nima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 19 Stycznia 2007 Share Napisano 19 Stycznia 2007 Plansza barwna to nie jest źródło... Zapewne z Ospreya Na podstawie tego zdjęcia można się spierać jaki to rodzaj koła... Najlepiej by byłko, jakby ktoś miał numer seryjny podwozia/datę produkcji tego egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 Plansza barwna została zrobiona na zasadzie prawdopodobieństwa, ponieważ na podstawie tego jedynego zdjęcia nie można być pewnym wszystkich niuansów danego pojazdu. Dlatego też pozwoliłem sobie na pewną (w granicach rozsądku) dowolność. Jeśli miałbym się wzorować na kolorowej planszy, to różnice obejmowałyby nie tylko rodzaj kół i gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o koło napędowe to nie ma co sie spierać ,widać że ma 9 zębów . A jeśli chodzi o kamo to mnie chodziło że te kolory nie były takie rozmyte, bo na fotce dobrze widać odcienie szarego i ciemnego(wyrażne kolory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esterhasy Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o koło napędowe to nie ma co sie spierać ,widać że ma 9 zębów Gdzie to widać? Na zdjęciu jadącego czołgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 No właśnie Arturze, gdzie ty widzisz te 9 zębów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Panowie mam uważam niezłą monografię King Tiger'a autorstwa M. Trojcy i rzeczone zdjęcie jest tam w o niebo lepszej rozdzielczości w formacie A 4,widać nawet układ zimmerittu na wieży i przodzie kadłuba.Może to wyda się nieprawdopodobne ale to zdjęcie musiało zostać zrobione tak dobrym na owe czasy aparatem że faktycznie da się odróżnić przynajmniej 2 lub 3 zęby na kole napędowym w rozstawie charakterystycznym dla koła 9-cio zębowego. P.S.Widzę że zupełnie nieświadomie rozpętałem nielichą dyskusję ale o to chyba między innymi chodzi w zdrowym modelarstwie,prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Natomiast nawet na tym zdjęciu widać dwa rodzaje ogniw gąsienic.Muszę przyznać że jestem w temacie ponieważ mój ojciec robi takiego właśnie King Tigera od podstaw z metalu i przy gąsienicach spędziliśmy wiele godzin analizując kształt ogniw oraz koła napędowe i jezdne,to dopiero była jazda...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Panowie mam uważam niezłą monografię King Tiger'a autorstwa M. Trojcy i rzeczone zdjęcie jest tam w o niebo lepszej rozdzielczości w formacie A 4,widać nawet układ zimmerittu na wieży i przodzie kadłuba.Może to wyda się nieprawdopodobne ale to zdjęcie musiało zostać zrobione tak dobrym na owe czasy aparatem że faktycznie da się odróżnić przynajmniej 2 lub 3 zęby na kole napędowym w rozstawie charakterystycznym dla koła 9-cio zębowego. A, to zmienia postać rzeczy. Niestety, akurat monografii Trojcy nie mam - nad czym bardzo ubolewam, bo na pierwszy rzut oka wyglądała bardzo solidnie (min. te zdjęcia w wysokiej rozdzielczości...) :( P.S.Widzę że zupełnie nieświadomie rozpętałem nielichą dyskusję ale o to chyba między innymi chodzi w zdrowym modelarstwie,prawda? Prawda, prawda Btw, nie ma ktoś z Was może zdjęcia innego "Porsche" z Normadnii: "113" z sPzAbt 503? Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Kolego Wojtku ja się nie chcę spierać,jak popełniam błędy to się kajam i na nich uczę a nie wojuję z nimi. Wydaję mi się ze u ciebie Wojtku to chodzi o tą dumę profesjonalisty (komercyjnego) o której mówił esterhasy. Wiadomo jak się coś sprzedaje to profesionalnie.Ja na szczęśćie jestem tylko amatorem. To twoja aukcja na alegro tak? http://www.allegro.pl/item158562521_gotowy_sturmtiger_tamiya_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Jonak,mam ze trzy fotki "112" jeśliby Cię interesowało niestety "113" ani jednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 21 Stycznia 2007 Share Napisano 21 Stycznia 2007 Byłbym zobowiązany - jonak@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi