Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model robi ogólnie dobre wrażenie,zdjęcia mogą być trochę lepszej jakości.I sprawa najważniejsza tło,powinno być jednolite żeby nie rozpraszało uwagi.Znajdź w tajnikach modelarstwa temat o robieniu dobrych zdjęć i będzie OK.

Napisano

Model robi ogólnie dobre wrażenie,zdjęcia mogą być trochę lepszej jakości.I sprawa najważniejsza tło,powinno być jednolite żeby nie rozpraszało uwagi.Znajdź w tajnikach modelarstwa temat o robieniu dobrych zdjęć i będzie OK.

Napisano

Ogólnie ładny czysto sklejony, ale rażą troche tylne swiatła i turbina pomalowana na kolor ramy.

Napisano

jak na fotki z telefonu to wyszły b.dobre, sprawa turbo sprężarki.W silnikach diesla pracuje ona w b.wysokiej temp. i jej część od strony układu wydechowego jest zawsze zardzewiała,bo odlana jest z żeliwa,a część od strony układu ssącego jest z aluminium i jest nie malowana.Rdzę łatwo zrobić mieszając bezbarwny lakier ze sproszkowanymi suchymi pastelami. trzeba zetrzeć dwa odcienie brązu i wymieszać z lakierem do konsystencji

farby i pomalować,

wychodzi wtedy kolor chropowata struktura rdzy.Wieczorem wyślę Ci foto jak to wygląda w moim modelu.

Napisano

jak na fotki z telefonu to wyszły b.dobre, sprawa turbo sprężarki.W silnikach diesla pracuje ona w b.wysokiej temp. i jej część od strony układu wydechowego jest zawsze zardzewiała,bo odlana jest z żeliwa,a część od strony układu ssącego jest z aluminium i jest nie malowana.Rdzę łatwo zrobić mieszając bezbarwny lakier ze sproszkowanymi suchymi pastelami. trzeba zetrzeć dwa odcienie brązu i wymieszać z lakierem do konsystencji

farby i pomalować,

wychodzi wtedy kolor chropowata struktura rdzy.Wieczorem wyślę Ci foto jak to wygląda w moim modelu.

Napisano
Dzięki,ale ta turbinka mi wystarczy. Ja tam niebawie się w takie rzeczy jak rdza,diody,itp

Nie masz dużych wymagań….

farby i pomalować,

Myślę, że koledzy od aut cywilnych ucieszą się z takiego poradnika, większość z nich bawi się w takie rzeczy, więc jak byś miał nadmiar czasu i trochę chęci to bylibyśmy wdzięczni za taki poradnik opublikowany na forum.

Ps Mam nadzieję, że nie „zjecie” mnie, że piszę w naszym imieniu:)

Napisano

Jak na fotki z telefonu to wyszły b.dobre, sprawa turbo sprężarki.W silnikach diesla pracuje ona w b.wysokiej temp. i jej część od strony układu wydechowego jest zawsze zardzewiała,bo odlana jest z żeliwa,a część od strony układu ssącego jest z aluminium i jest nie malowana.Rdzę łatwo zrobić mieszając bezbarwny lakier ze sproszkowanymi suchymi pastelami. trzeba zetrzeć dwa odcienie brązu i wymieszać z lakierem do konsystencji

farby i pomalować,

Jak obiecałem wstawiam te fotki

dscf4727n.jpg

dscf4728.jpg

W Twoim modelu poprawienie tego elementu nie będzie kłopotliwe,bo wszystko jest na wierzchu.

Napisano

Zdjęcie jest na dużym powiększeniu w realu nie żuca się tak w oczy.Model robił mój 13-to letni syn i miał trochę kłopotów z dopasowaniem tych pozaginanych rur.

Napisano

No właśnie,też bardzo się bałem żeby tego nie zchrzanić,bo bardzo chciałem żeby te rury wydechowe były także bezbłędnie zmontowane. Dlatego zanim je skleiłem i pomalowałem złączyłem taśmą malarską , dopasowałem i oszlifowałem jeżeli było to konieczne. Jak już wszystko pasowało do siebie wtedy pomalowałem i posklejałem . Tak samo zrobiłem ze wszystkimi częściami tego modelu

Napisano

Marcinie, bardzo fajny sprzęcik ;) Bardzo mi się podoba.

Super zestawienie kolorów, mam słabośc do czerwonych ram

Nie chcę się mądrzyć, ale mógłbyś poprawić kierunkowskazy i obrysówki na dachu - prawie nie widać że są pomarańczowe. Wystarczyłoby żebyś przejechał po nich pomarańczowym markerem - ja zawsze maluję farbą klosz kierunku od spodu ( zwykłą pomarańczową, nie klarem) a od wierzchu przeciągam pomarańczowym markerem - zabrzmiało dość patetycznie, ale nie uważam się za super modelarza mającego podstawy do wygłaszania "wykładów".

kierunekf.jpg

Napisano

Dlaczego,każda podpowiedź w jakimś temacie jest warta uwagi nawet jak pochodzi od osoby mało doświadczonej,także-warto się dzielić swoimi uwagami.

Napisano

Dzięki chłopaki za wasze porady . Swiatła obrysowe,kierunkowakazy i odblaski o których wspomniał wcześniej @maciek_muzzy, są pomalowame farbą "PACTRA A13 Orange (G)" czyli barwy pomarańczowej . Zdjącia były robione wieczorem przy zapalonym świetle dlatego wszystko ma jasne kolory.