Skocz do zawartości

Leopardo 2E

madeira

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Zainspirowany tym filmem:

postanowiłem spróbować zbudować model hiszpańskiego Leoparda. Jako baza posłużył mi "stary" model Tamiyi (Leopard 2A5). Do przebudowy użyłem oczywiście zestawu Hobby Bossa. Sfrajerowałem się tylko, bo poszedłem na łatwiznę (z punktu widzenia czasu) i w najbliższym mi sklepie kupiłem zestaw Leopard 2 A6EX. Stąd tez pojawił się problem kalkomanii. Ale i z tego myślę uda się jakoś wybrnąć. Tak więc żeby z Hobby Bossa zrobić model trzeba się trochę napracować. Szkoda, że póki co nikt z kolegów i koleżanek na forum nie zabrał się za ten zestaw tak porządnie, tylko prosto z pudła wraz ze wszystkimi babolami.. Gdyby więc były jakieś uwagi co do mojej pracy to pisać o objeżdżać śmiało.

Póki co jestem na takim etapie:

Obraz023.jpg

Obraz028.jpg

Obraz026.jpg

Obraz032.jpg

Obraz047.jpg

Wkrótce update.

Pozdrawiam!!

I pierwsze pytanie do znawców tematu brzmi następująco:

Co poeta (Hobby Boss) miał na myśli:

wlaz.jpg

i jak to powinno wyglądać w rzeczywistości?

Póki co biorę się za poprawę , a właściwie zbudowanie od podstaw osłony włazu dowódcy wraz z wizjerami. Jak już się z tym uporam, to na pewno dam znać.

Fajny film reklamowy lub propagandowy. Jak bym nie przeczytał tytułu to bym pomyślał, że Irlandczycy kupili Leopardy. Nawet można zrobić dioramę.

Z czego zrobisz osłony włazu? Ja zamierzam zrobić leoparda 2a4 revella. Dodasz jakieś elementy fototrawione?

Z czego zrobisz osłony włazu?

Chodzi Ci o wizjery? Najprawdopodobniej będzie jakiś scratch. Być może będą się nadawały te z Tamiyiz wersji A5. Muszę przymierzyć. Czy jakieś blachy? Chyba nie..

Pozdrawiam!!

Cześć

Bardzo ciekawa relacja. Widać profesjonalne podejście do tematu.

Co do modelu hobby bossa to widać że posiada spore uproszczenia i trzeba sporo przerobić. Planujesz poprawić powierzchnie antypoślizgowe na elementach z HB?

Jak chcesz to mogę podesłać kilka zdjęć hiszpańskiego leoparda.

Pozdrawiam

Witam.

Shilka dzięki za post. O zdjęcia bardzo bym prosił. Mam tylko te z parady w Madrycie. Co do antypoślizgów, to jak bym wiedział, gdzie one tak naprawdę są (poza kadłubem), to pewnie bym je zrobił. Jeśli więc orientujesz się w tym temacie to proszę o wskazówki. Z chęcią się zastosuję.

A zdjęcia możesz rzucić na maila podraza83@gmail.com. Dzięki z góry!

Witam wszystkich!!

W tym poście jeszcze nie będzie update'u. Chciałem natomiast napisać o swoich planach co do modelu. Otóż jak już każdy wie, model Hobby Bossa jest totalnie skopany. Zwłaszcza wersja hiszpańskiego Leoparda. Dlaczego? Ponieważ producent wpakował do pudła Model Leoparda 2 A6EX i dał tylko inne kalkomanie. Do poprawy jest więc sporo. I właśnie to "sporo" chciałbym zmienić. I tak w kolejności:

-właz dowódcy:

oryginał

wiea3.jpg

Hobby Boss

wieaHB9.jpg

wieaHB3.jpg

/totalna porażka.../

-opancerzenie stropu wieży:

oryginał

wiea2.jpg

Hobby Boss

wieaHB1.jpg

oryginał

wiea4.jpg

Hobby Boss

wieHB7.jpg

oryginał

wiea1.jpg

Hobby Boss

wieaHB8.jpg

-wyrzutnie granatów dymnych

oryginał

wiea9.jpg

Hobby Boss

wieaHB2.jpg

-tylne zasobniki (amunicji?) wieży:

oryginał

wiea8.jpg

Hobby Boss

wieaHB6.jpg

-coś (ktoś wie co to jest?) z tyłu wieży:

oryginał

wiea5.jpg

Hobby Boss

wieaHB4.jpg

..taaak.

Za szczegółowe zdjęcia Leoprado 2E bardzo dziękuję Robertowi Tyczyńskiemu.

No więc generalnie jest tego trochę. Powierzchnie antypoślizgowe będę chciał zrobić z papieru ściernego. Zobaczymy jaki to da efekt. Wkrótce powinienem skończyć właz dowódcy. Oczywiście będą odpowiednie zdjęcia.

Witam.

Właz dowódcy wraz z optyką gotowy:

dowdca3.jpg

Kolejnym etapem będzie poprawa wizjerów celownika. Powinno wyglądać całkiem nieźle, bo Hobby Boss dał na blaszce imitację celownika EMES 15.

Pozdrawiam!!

Witam.

Zrobiłem imitację przyrządów celowniczych wraz z osłoną. Ta z Hobby Bossa się nie nadawała, więc musiała ustąpić miejsca Tamiyowskiej.

Tak wygląda na dzień dzisiejszy:

dalmierz.jpg

Tak póki prezentuje się całość:

Widzci.jpg

Jak widać sporo pracy jeszcze..

• 3 months later...

Witam!!

Jak obiecywałem, zamieszczam zdjęcia z postępów prac. Scaliłem przód kadłuba (szpachla była baaaardzo poterzebna), dorobiłem stalowe osłony reflektorów (Hobby Boss dał kawałek blaszki, który nijak ma się do oryginału -kształt pasuje, ale profil zupełnie nie..). Zdjęcia poniżej:

przd.jpg

przdgra.jpg

Największą masakrą hiszpańskiego Leoparda zrobionego przez HB jest to, że tak naprawdę wsadzili części do Leo 2 A6 EX i dali hiszpańskie naklejki. I największa lipa jest z tylną częścią wieży, bo jest ona całkowicie różna od oryginału. Szukałem i w końcu znalazłem właściwą.. w Leo 2 A5 DK. Trzeba było jedynie ściąć imitację wentylatora po prawej stronie... I tak oto jednego poprawnego Leosia -robię z trzech.. Porażka jakaś... No, ale w końcu jest tak, jak być powinno -przynajmniej z tyłu, bo jeszcze przede mną kupa przeróbek, o których pisałem wyżej. Szpachla to mi się chyba zdąży skończyć, zanim poprawię to, co HB spierdzieliło.

Wieża póki co wygląda tak:

wieaprawa.jpg

wieatyprawygra.jpg

A, no i podniosłem fragmenty bocznych fartuchów (na filmiku wszystkie wozy szaleją po poligonie z czymś takim ):

boklewyty.jpg

Chyba tyle chciałem napisać. Jak coś będzie nowego, to będę pisał.

Pozdrawiam tradycyjnie!!