madeira Napisano 12 Marca 2010 Share Napisano 12 Marca 2010 Witam wszystkich forumowiczów. Zainspirowany tym filmem: postanowiłem spróbować zbudować model hiszpańskiego Leoparda. Jako baza posłużył mi "stary" model Tamiyi (Leopard 2A5). Do przebudowy użyłem oczywiście zestawu Hobby Bossa. Sfrajerowałem się tylko, bo poszedłem na łatwiznę (z punktu widzenia czasu) i w najbliższym mi sklepie kupiłem zestaw Leopard 2 A6EX. Stąd tez pojawił się problem kalkomanii. Ale i z tego myślę uda się jakoś wybrnąć. Tak więc żeby z Hobby Bossa zrobić model trzeba się trochę napracować. Szkoda, że póki co nikt z kolegów i koleżanek na forum nie zabrał się za ten zestaw tak porządnie, tylko prosto z pudła wraz ze wszystkimi babolami.. Gdyby więc były jakieś uwagi co do mojej pracy to pisać o objeżdżać śmiało.Póki co jestem na takim etapie: Wkrótce update. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 I pierwsze pytanie do znawców tematu brzmi następująco: Co poeta (Hobby Boss) miał na myśli: i jak to powinno wyglądać w rzeczywistości? Póki co biorę się za poprawę , a właściwie zbudowanie od podstaw osłony włazu dowódcy wraz z wizjerami. Jak już się z tym uporam, to na pewno dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Fajny film reklamowy lub propagandowy. Jak bym nie przeczytał tytułu to bym pomyślał, że Irlandczycy kupili Leopardy. Nawet można zrobić dioramę. Z czego zrobisz osłony włazu? Ja zamierzam zrobić leoparda 2a4 revella. Dodasz jakieś elementy fototrawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 Z czego zrobisz osłony włazu? Chodzi Ci o wizjery? Najprawdopodobniej będzie jakiś scratch. Być może będą się nadawały te z Tamiyiz wersji A5. Muszę przymierzyć. Czy jakieś blachy? Chyba nie.. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 14 Marca 2010 Share Napisano 14 Marca 2010 Cześć Bardzo ciekawa relacja. Widać profesjonalne podejście do tematu. Co do modelu hobby bossa to widać że posiada spore uproszczenia i trzeba sporo przerobić. Planujesz poprawić powierzchnie antypoślizgowe na elementach z HB? Jak chcesz to mogę podesłać kilka zdjęć hiszpańskiego leoparda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Witam. Shilka dzięki za post. O zdjęcia bardzo bym prosił. Mam tylko te z parady w Madrycie. Co do antypoślizgów, to jak bym wiedział, gdzie one tak naprawdę są (poza kadłubem), to pewnie bym je zrobił. Jeśli więc orientujesz się w tym temacie to proszę o wskazówki. Z chęcią się zastosuję. A zdjęcia możesz rzucić na maila podraza83@gmail.com. Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Cześć Zdjęcia wysłałem. Teraz to będziesz miał duuuużo przeróbek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Witam wszystkich!! W tym poście jeszcze nie będzie update'u. Chciałem natomiast napisać o swoich planach co do modelu. Otóż jak już każdy wie, model Hobby Bossa jest totalnie skopany. Zwłaszcza wersja hiszpańskiego Leoparda. Dlaczego? Ponieważ producent wpakował do pudła Model Leoparda 2 A6EX i dał tylko inne kalkomanie. Do poprawy jest więc sporo. I właśnie to "sporo" chciałbym zmienić. I tak w kolejności: -właz dowódcy: oryginał Hobby Boss /totalna porażka.../ -opancerzenie stropu wieży: oryginał Hobby Boss oryginał Hobby Boss oryginał Hobby Boss -wyrzutnie granatów dymnych oryginał Hobby Boss -tylne zasobniki (amunicji?) wieży: oryginał Hobby Boss -coś (ktoś wie co to jest?) z tyłu wieży: oryginał Hobby Boss ..taaak. Za szczegółowe zdjęcia Leoprado 2E bardzo dziękuję Robertowi Tyczyńskiemu. No więc generalnie jest tego trochę. Powierzchnie antypoślizgowe będę chciał zrobić z papieru ściernego. Zobaczymy jaki to da efekt. Wkrótce powinienem skończyć właz dowódcy. Oczywiście będą odpowiednie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Witam. Właz dowódcy wraz z optyką gotowy: Kolejnym etapem będzie poprawa wizjerów celownika. Powinno wyglądać całkiem nieźle, bo Hobby Boss dał na blaszce imitację celownika EMES 15. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Witam. Zrobiłem imitację przyrządów celowniczych wraz z osłoną. Ta z Hobby Bossa się nie nadawała, więc musiała ustąpić miejsca Tamiyowskiej. Tak wygląda na dzień dzisiejszy: Tak póki prezentuje się całość: Jak widać sporo pracy jeszcze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 Jest ruch w temacie. Wkrótce zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Zdjęcia mogłyby być trochę ostrzejsze, ale z tego co widać kawał roboty odwaliłeś przy tym Leopardzie. Wcześniej jakoś temat przeoczyłem Czekam na dalszy progres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Witam!! Jak obiecywałem, zamieszczam zdjęcia z postępów prac. Scaliłem przód kadłuba (szpachla była baaaardzo poterzebna), dorobiłem stalowe osłony reflektorów (Hobby Boss dał kawałek blaszki, który nijak ma się do oryginału -kształt pasuje, ale profil zupełnie nie..). Zdjęcia poniżej: Największą masakrą hiszpańskiego Leoparda zrobionego przez HB jest to, że tak naprawdę wsadzili części do Leo 2 A6 EX i dali hiszpańskie naklejki. I największa lipa jest z tylną częścią wieży, bo jest ona całkowicie różna od oryginału. Szukałem i w końcu znalazłem właściwą.. w Leo 2 A5 DK. Trzeba było jedynie ściąć imitację wentylatora po prawej stronie... I tak oto jednego poprawnego Leosia -robię z trzech.. Porażka jakaś... No, ale w końcu jest tak, jak być powinno -przynajmniej z tyłu, bo jeszcze przede mną kupa przeróbek, o których pisałem wyżej. Szpachla to mi się chyba zdąży skończyć, zanim poprawię to, co HB spierdzieliło. Wieża póki co wygląda tak: A, no i podniosłem fragmenty bocznych fartuchów (na filmiku wszystkie wozy szaleją po poligonie z czymś takim ): Chyba tyle chciałem napisać. Jak coś będzie nowego, to będę pisał. Pozdrawiam tradycyjnie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi