Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio chwyciła mnie zajawka żeby zbudować jakiś budynek. Padło na ten:

http://www.ww2incolor.com/d/354969-1/PantherM10

Doświadczenie z budynkami już mam ale chciałem poznać inne niż moje techniki budowania. Jakiego materiału użyć do budowy ścian do tej pory robiłem to z styropianu. Gdzieś w internecie obiła mi się o oczy technika robienia cegieł z korka? Zna ktoś te technikę? Interesują mnie jakieś ciekawe patenty szukałem podobnych informacji na forum ale nie znalazłem. Oczywiście też sie podzielę swoimi technikami. Myślę że nie tylko ja skorzystam z takich informacji

aaaaa i jak ktoś miałby zdjęcie jakiegoś ciekawego budynku to bym poprosił Z góry dzięks

Napisano
szukałem podobnych informacji na forum ale nie znalazłem.

Coś słabo szukałeś... Płyty gipsowe są najlepsze...

Napisano

Ja tam nie wiem, czy najlepszy, ale do skali 1:72 pewnie się nada... Natomiast do skali 1:35 proponuje odlać sobie główne elementy w gipsie budowlanym pamiętając o zachowaniu proporcji. Poszukaj na starym pwm, tam jest fajny wątek o budynkach z gipsu budowlanego. A rzeźbienie w takim gipsie jeszcze nie zastygłym daje bardzo fajne efekty...

Napisano
Płyty gipsowe są najlepsze...

Zgadzam się. Próbowałem już rzeźbić w k-g. Najpierw ściągnąłem papier na mokro, a później rylec w dłoń i jazda. Efekt naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył. Nawet jak na skale 72. Jedyna wada to grubość płyty. Najcieńsze jakie znalazłem to 9,5 mm. Daje to w realu ścianę grubości prawie 70cm (nie mówiąc o standardowej płycie 12,5 mm - 90cm!!). Trochę nie teges.

• Super Moderator
Napisano
Najcieńsze jakie znalazłem to 9,5 mm. Daje to w realu ścianę grubości prawie 70cm (nie mówiąc o standardowej płycie 12,5 mm - 90cm!!). Trochę nie teges.
Zawsze można sobie samemu taką płytkę wylać z gipsu - dowolna grubość i wymiary
  • 5 weeks later...
Napisano

Od niedawna zacząłem prace w sklejce, płyta karton gips jest dobra do robienia ruiny czy pojedynczej ściany ale na przestrzenny budynek trochę za delikatna, pracuje nad makietą z kamienicami w których odtwarzam wnętrze i zdecydowanie polecam sklejkę ze względu na jej różne grubości i łatwość w obróbce, natomiast cegiełkowanie ścian wykonuje tą masą:

http://modelarstwo.otwarte24.pl/8,MASA-SZPACHLOWA-CEGLASTA-M003-60ml1op

najpierw robie siatka z taśmy izolacyjnej, pociętej na 1mm szerokości i nakładam masę, kiedy zaczyna wiązać to zrywam siateczkę z taśmy i pozostają już gotowe cegłówki a fuga to podkład pomalowany przed przyklejeniem siateczki z taśmy izolacyjnej