Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przedstawiam wszem i wobec inbox modelu samochodu pancernego BA-64B małej, ale ambitnej taiwańskiej firmy Vision Models. Jest to ich drugi, po amerykańskiej haubicy M1A1 75mm model. Nie należy się jednak sugerować małą ilością produkowanych zestawów - jakością wykonania dorównują one czołówce dzisiejszych producentów.

Do rzeczy: model przedstawia produkowany w zakładach GAZ-a samochód pancerny BA-64B, czyli jego drugą wersję, z poszerzonym rozstawem kół. Pojazdy te były używane przez RKKA głównie w zwiadzie i służbach łącznikowych. Zestaw składa się z dwóch ramek z zielonego plastiku, osobno odlanych połówek kadłuba oraz opon. Te ostatnie są luzem - już odcięte z ramek. Co ciekawe kanały wlewowe na oponach umiejscowione są wewnątrz, więc odpada czyszczenie powierzchni bieżnika w widocznych miejscach.

Box art:

imgp0038o.jpg

Duża ramka z większością części:

igp4161.jpg

i mniejsza, m. in. z elementami wieży oraz opony:

igp4165.jpg

Górna i dolna część kadłuba:

igp4166.jpg

A teraz trochę detali aby nacieszyć oko:

igp4168.jpg

igp4169.jpg

igp4170.jpg

igp4171.jpg

jak widać producent zaszalał i zadbał nawet o wentyle na felgach

igp4173.jpg

igp4174.jpg

igp4175.jpg

Instrukcja w większej rozdzielczości, aby dało się coś zobaczyć:

igp4177.th.jpg igp4179.th.jpg igp4180.th.jpg igp4181.th.jpg

Ogólnie rzecz ujmując jest to świetny model w przystępnej cenie (około 22$ razem z przesyłką z dalekiego wschodu). Producentowi należy się głęboki pokłon od miłośników sowieckiej myśli technicznej z II WŚ za poruszenie tego tematu, ponieważ, poza żywiczno-vacuformowym modelem firmy S-Model, w tej skali nie było do tej pory miniatury tego sympatycznego pojazdu. Bobików używało też Wojsko Polskie, co dla mnie jest dodatkową zachętą.

Nawiasem mówiąc jak na dłoni widać dysproporcje w sympatiach producentów, odpowiednik BA-64 ze strony niemieckiej jeśli chodzi o zadania taktyczne, czyli SdKfz 222 jest produkowany chyba przez wszystkich "majorsów" i trzeba było dopiero małej firmy z Tajwanu, żeby doczekać się razwiedczika z krasnoj zwiezdoj...

Napisano
Właśnie tak rodzą sie wielkie firmy zobaczymy co dalej.

Trzymam kciuki za rozwój tej firmy. Mój BA-64 dotrze do mnie już we wtorek lub środę. Tyle , ze ja kupiłem w Lucky Model i będzie z żywiczną figurką w zestawie. Tak zapewnia LM.

Kolesie dobrze kombinują. Po co konkurować i robić kolejny model pojazdu który już jest na rynku ? A tak znaleźli sobie niszę i ją wypełnili. Podobnie jak Trumpek niektórymi modelami - AS-90, STRV-103, Ariete, Challenger 2 czy T-62 nie zalegają na półkach jak rzesze Tygrysów, Panter czy Szermanów.

Tak trzymajcie kolesie z Vision !! Czekamy na ładną serię czołgów T-40, T-50, T-60

Napisano
Producentowi należy się głęboki pokłon od miłośników sowieckiej myśli technicznej z II WŚ za poruszenie tego tematu, ponieważ, poza żywiczno-vacuformowym modelem firmy S-Model, w tej skali nie było do tej pory miniatury tego sympatycznego pojazdu

Oj, kolega jest w błędzie.

Ba-64 miał w swojej ofercie Aer (nr kat. 35007), oraz Maquette (nr kat. 3513 -> http://misc.kitreview.com/armourreviews/ba64breviewsp_1.htm)

Modele dosyć trudno dostępne i na pewno dużo gorzej wykonane niż Vision.

Napisano

Dzięki za sprostowanie, nie znałem tych modeli.

Nawiasem mówiąc, model Vision'a też jest na razie dostępny jedynie za granicami naszego pięknego kraju. W czasach paypala i przesyłek lotniczych nie jest to jednak wielkim problemem, zresztą, z tego co zdążyłem się zorientować spora część z nas i tak kupuje modele głównie u naszych skośnookich braci.

Napisano
z tego co zdążyłem się zorientować spora część z nas i tak kupuje modele głównie u naszych skośnookich braci.

Nie dziwię się. Importerzy dokładają swoją marżę i sklepy też. Ale co się dziwić właścicielom sklepów ? Muszą utrzymać lokal, płacić te nasze wspaniałe podatki, ZUS, telefon, i inne umilające życie opłaty. Kto prowadzi działalność gospodarczą wie o czym mówię no nie ?

Dlatego zakup modelu w Azji jest tańszy niż w Polsce.