TiroManiaK Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Witam chciałbym wam zaprezentować swój najnowszy model, który wykonałem... do niego dojdzie także przyczepa w takim samym malowaniu Model kleiło mi się dobrze pomijając kilka błędów w instrukcji... Pozatym kto klei to wie, że to sama przyjemność... Koniec przynudzania... fotki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Na owiewce mam wrażenie że są smugi ale to może wina zdjęcia Ale pomimo tego model bardzo ładny. Możesz powiedzieć z czego i jak zrobiłeś tą palete?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Najpierw minusy, tak na szybko co się wrzuca w oczy: Popełniłeś totalny błąd, kabina powinna być do połowy pomalowana na zielony kolor. Kalkomanie krzywo naklejone, z tyłu przykleiłeś tablice odblaskowe od naczepy/przyczepy, na solówkę powinne być w zółto-czerwone paski. Plusy: Zrobiłeś otwierane drzwi (poucinaj trochę gwoździe bo są za długie) no i widzę że skleiłeś już palety, fajnie wygladają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiroManiaK Napisano 20 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2007 Na owiewce mam wrażenie że są smugi ale to może wina zdjęcia Ale pomimo tego model bardzo ładny. Możesz powiedzieć z czego i jak zrobiłeś tą palete??Pozdrawiam Palety są zrobione z drewna, i zakupione zostały w Niemczech... Najpierw minusy, tak na szybko co się wrzuca w oczy:Popełniłeś totalny błąd, kabina powinna być do połowy pomalowana na zielony kolor. Kalkomanie krzywo naklejone, z tyłu przykleiłeś tablice odblaskowe od naczepy/przyczepy, na solówkę powinne być w zółto-czerwone paski. Plusy: Zrobiłeś otwierane drzwi (poucinaj trochę gwoździe bo są za długie) no i widzę że skleiłeś już palety, fajnie wygladają Zawsze miła jest krytyka.. . Kabiny niestety nie pomalowałem na dwa kolory, gdyż nie mam jeszcze takowej wprawy... Tablice odblaskowe są takie jak były w komplecie i zostały dane zgodnie z instrukcją.. a co do naklejek to fakt ze krzywo A gwożdzie bedą zastąpione czymś innym ale sam nie wiem co to bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 20 Stycznia 2007 Share Napisano 20 Stycznia 2007 Szkoda, że fotki są tak mocno prześwietlone Znam Twoje modele i widzę, że podnosisz poziom wykonania, także to dobrze rokuje na przyszłość. Model mi się podoba, mam nadzieję, że przyczepa też wyjdzie dobrze. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiroManiaK Napisano 22 Stycznia 2007 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2007 Szkoda, że fotki są tak mocno prześwietlone Znam Twoje modele i widzę, że podnosisz poziom wykonania, także to dobrze rokuje na przyszłość. Model mi się podoba, mam nadzieję, że przyczepa też wyjdzie dobrze. Powodzonka Przyczepa jest w trakcie robocizny... Na feriach zimowych ją skończe i odrazu zapodam foty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Zawsze miła jest krytyka.. . Kabiny niestety nie pomalowałem na dwa kolory, gdyż nie mam jeszcze takowej wprawy... Tablice odblaskowe są takie jak były w komplecie i zostały dane zgodnie z instrukcją.. a co do naklejek to fakt ze krzywo A gwożdzie bedą zastąpione czymś innym ale sam nie wiem co to bedzie... Hej, odgrzewam temat, bo jestem w trakcie klejenia tego modelu. Przypatrzyłem się kalkomanii, i wychodzi mi że u Ciebie jest zgodnie z instrukcją .... Tornado, możesz dokładnie opisać co powinno iść z tyłu na solówkę ? Zielony jestem w tym temacie ....... Druga sprawa. Chcę pomalować kabinę zgodnie instrukcją na dwa kolory. Zacząłem sobie przymierzać kalki i wyszło mi, że musi być w nich jakiś błąd, bo jak się zestawi ze sobą te zielono-żółte paski, to miejsca na klamki w kalkomanii rozjadą się z rzeczywistym umiejscowieniem klamek w modelu. TiroManiaK, czy u Ciebie też tak było i dlatego zrezygnowałeś z pasków ? Mnie wychodzi, że te w kalkomanii są za krótkie, żeby się wszystkie złączyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 odgrzewam temat, bo jestem w trakcie klejenia tego modelu. Przypatrzyłem się kalkomanii, i wychodzi mi że u Ciebie jest zgodnie z instrukcją .... Tornado, możesz dokładnie opisać co powinno iść z tyłu na solówkę ? Zielony jestem w tym temacie ....... Widocznie w instrukcji jest błąd, lub kalkomania jest nie taka W ciagnikach siodłowych i solówkach niegdy, ale to nigdy nie mogą być montowane trójkąty odblaskowe. Tablice wyróżniające też są błędne te na modelu powinne być montowane na przyczepie/naczepie. Myślę że warto z tym sie zapoznać: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia: ZAŁĄCZNIK Nr 10 WARUNKI DODATKOWE DLA POJAZDU DŁUGIEGO I CIĘŻKIEGO § 1. Pojazd i zespół pojazdów, o których mowa w § 42 rozporządzenia, powinny być oznakowane tablicami wyróżniającymi, umieszczonymi z tyłu pojazdu prostopadle i symetrycznie do jego osi podłużnej. § 2. Tablice wyróżniające dla pojazdu samochodowego powinny składać się z ukośnych pasów umieszczonych pod kątem 45° ± 5° do pionu, o szerokości 100 mm ±2,5 mm, na przemian barwy żółtej, wykonanych z materiału odblaskowego, oraz barwy czerwonej, wykonanych z materiału fluorescencyjnego. § 3. Tablice wyróżniające dla przyczepy (naczepy) powinny mieć tło odblaskowe barwy żółtej z obrzeżem fluorescencyjnym barwy czerwonej. § 4. Dolne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie niżej niż 250 mm, a górne - nie wyżej niż 2.100 mm od powierzchni jezdni. § 5. Zewnętrzne boczne krawędzie tablic wyróżniających powinny być umieszczone nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu. § 6. W przypadku zastosowania oznaczenia przewidzianego na rysunkach 1 i 2 przykład 4 - odległość między tablicą umieszczoną poziomo i tablicą umieszczoną pionowo nie może być mniejsza niż 200 mm i nie większa niż 300 mm. § 7. Wymiary oraz zasady rozmieszczania tablic wyróżniających na pojeździe określają rysunki 1 i 2. Tablice wyróżniające pojazd samochodowy: Tablice wyróżniające przyczepę (naczepę): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Widocznie w instrukcji jest błąd, lub kalkomania jest nie taka W ciagnikach siodłowych i solówkach niegdy, ale to nigdy nie mogą być montowane trójkąty odblaskowe. Tablice wyróżniające też są błędne te na modelu powinne być montowane na przyczepie/naczepie. Myślę że warto z tym sie zapoznać: ............... I wszystko jasne bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TiroManiaK Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 Druga sprawa. Chcę pomalować kabinę zgodnie instrukcją na dwa kolory. Zacząłem sobie przymierzać kalki i wyszło mi, że musi być w nich jakiś błąd, bo jak się zestawi ze sobą te zielono-żółte paski, to miejsca na klamki w kalkomanii rozjadą się z rzeczywistym umiejscowieniem klamek w modelu. TiroManiaK, czy u Ciebie też tak było i dlatego zrezygnowałeś z pasków ? Mnie wychodzi, że te w kalkomanii są za krótkie, żeby się wszystkie złączyły Siemasz .. Niestety zrezygnowałem z robienia kabiny na dwa kolory, gdyż nie mam jeszcze wprawy w malowaniu .. Dlatego też nie ma na kabiinie pasków ..:( Życzę powodzenia z paskami .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi