Skocz do zawartości

Mark I Male Airfix 1/76...

plastikk

Rekomendowane odpowiedzi

A właściwie Mark II...

Jako że to mój pierwszy model od zgoła 6 lat proszę o wyrozumiałość.

Wracając do tematu-leciwy zestaw Airfix-a prezentuje swoistą hybrydę pomiędzy wersją Mark I i Mark II.Wypraski bez zmian ,gąski tylko z bardziej plastycznej gumy niż to wcześniej bywało[będzie problem z ich obrobieniem].

Nie wklejamy tłumika spalin z zestawu-dopiero od Mark III był montowany.Dodajemy ''daszki'' nad otworami wylotu spalin.

Zaślepiamy otwory montażowe wózka kół sterowych[Mark II nie miał ''ogona''.

Oczywiście można użyć gotowca do konwersji produkowanego przez ''Matador Models'' ale...jak mam coś popsuć to wolę nie szastać pieniążkami.

Oto mizerne efekty rannej pracy:

a21969b7312fc99bm.jpg

45beab5bc7b9342bmed.jpg

4c5dba52fc37c6bdm.jpg

Niedzielny poranek poświęciłem nałożeniu podkładu z szarego akryla i poprawieniu uchwytu z przodu mojego Tanka.

Przy okazji wyszły wszystkie niedorobienia .

890da0ff4a8f32f6m.jpg

6dec7e7923db65efm.jpg

e5ab5746b461bed6m.jpg

coś podłubałem przy gąsienicach - masakra...poszukam jednak żywicznego odpowiednika.Chyba że ktoś wie o jakiś wtryskach.

Fajny. Ciekawy i rzadki niestety temat.

Modelik widzę mimo że leciwy to całkiem fajny. Mogłeś trochę przy nim jednaj podłubać. Nie muwię że tak jak tu:

http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=147362&page=1

Ale choć trochę by wypadało

Jakie malowanie?

Jak już pisałem wyżej - jest to pierwszy model po ponad 6 letniej przerwie.

Na konkretną konwersje Airfix-a do rzeczywistego Mark I przyjdzie kiedyś czas.

Jak na razie robię z tej hybrydy Mark II.I na ile czułem się na siłach to pogrzebałem.

Malowanie-hmm...olive drab, być może szary[obydwie opcje były by prawidłowe]

Niestety kolorowych fotek z okresu WWI nie ma.

Ewentualnie coś z wizyt Mark'ów w Palestynie.

Osobiscie uzywam Mark I i Mark IV jako dawcy nitow

No Mark I jako dawce to przełknę ale Mark IV [Emhar-a?]...

A jak nałożyć takie mini nity?Coś tam kombinowałem z gestym wikolem[jako nity] ale się rozjechały...

Btw-Airfix już sprzedaje Mark I Female.In boxa jeszcze nie widziałem ale po wypowiedziach na tym forum http://www.activeboard.com/forum.spark?aBID=63528&p=1 dochodzę do wniosku że, to dalej leciwe formy plus nowe sponsony do wersji żeńskiej.

@pioter

A kolega ma dostęp do żywic Modell Transu?Pytam ,ponieważ mój niemiecki jest znikomy a interesuje mnie to: MT 72005 http://www.modelltrans.de/artikel/index.php?action=image_html&artnr=MT%2072005 [układzik jezdny do FT 17 RPM-u.Mam rozgrzebanego i ... już mi się nie chce grzebać dalej]

Postęp w pracach przy Mark-u - zerowy...

...oj trzeba będzie trenować i samo klejenie i malowanie oraz inne sztuki magiczne...

Wyszło jak wyszło.

Kilka fotek:

727bbc1ba855b9e9med.jpg

982ab2ac7d271e33med.jpg

02e4b4d12a466f0dmed.jpg

756830ea4b65f62cmed.jpg

895bf12d97db5627med.jpg

Gąsienice -z pudła-koszmar -założone do fotek.

Czekam na coś żywicznego [ Modell Trans]...

[/url]