Dumo Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Mam pytanie nabyłem lakier matowy MM i rozcieńczalnik (thinner) owej firmy. Mam pytanie w jakim stosunku należy rozcieńczyć ten lakier i czym czyścić aerograf po użyciu ?? Dzięki i pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Na pewno nie płciowym Rozcieńcz go tak jak inne farby do aero, czyli do konsystencji mleka. Ja to robię zawsze "na oko". Czyścisz tak jak po innych lakierach. Osobiście używam do tego celu benzyny ekstrakcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Ze stopniem rozcieńczenia to ja jeszcze eksperymentuję ale wydaje mi się, że co najmniej 1:1. Czy ta farbka to jest olejna czy akrylowa ? Jeśli akrylowa to ja np używam do czyszczenia wamod-owego zmywacza. Benzyna ekstrakcyjna to w przypadku farbek olejnych. Farbki akrylowe (i podobno olejne też) usuwa także zmywacz do sidoluxu ale czytałem, że należy z nim uważać bo podobno potrafi uszkodzić aerograf przy dłuższym moczeniu. U mnie przy chwilowym przepłukaniu nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 Lakier MM w kwadratowej butelce ? Ja daje prosto z butelki do aero .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Ja rozcieńczająć farby niezależnie od tego czy akryle czy emalie, przeprowadzam "test szmatki". Jeśli mieszanina sporządzona w strzykawce po napuszczeniu kropli na bawełnianą szmatkę (np. ze starego T-shirtu), wsiąka bez problemu zostawiając ładną kryjącą plamkę, to konsystencja jest ok. Jeśli natomiast kropla nie wsiąka, lub wsiąka powoli to znak, że należy dodać rozcieńczalnika. Jeśli farba wsiąka ale nie plama nie jest dostatecznie intensywna (po prostu nie kryje), to należy dodać farby. Po pewnym czasie używając dobrego rozcieńczalnika, każdy nauczy się przygotowywać mieszankę na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi