piterblade Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Dobra poczytalem troche i wikszosc pisze, ze najlepiej robic z zylki, ale ja probowalem i nie da rady, bo nie elastyczna i nie da sie zawiazac, bez wiazania tylko klejem nie trzyma za mocno i sie odkleja, ktos pisal,ze moze plecionka, ale mam pytanie czy jest bardziej elastyczna od zylki, nitka sie mechaci i wyglada srenio, wiec pytanie z czego robicie olinowanie ze wyglada tak dobrze? POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 9 Kwietnia 2010 z czego robicie olinowanie ze wyglada tak dobrze?Ja do tej pory używałem plecionki wędkarskiej i niteczek wyciąganych z ramek plastykowych nad świeczką - plecionka zawiązywana a potem kropla kleju; niteczki plastykowe od razu na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterblade Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 To znaczy, ze plecionka lepiej sie wiaze niz zylka i chyba nie kumam jakie nitki, jakie ramki, czy moglbys napisac cos wiecej, PLEASE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2010 nie kumam jakie nitki, jakie ramki, czy moglbys napisac cos wiecejChodzi o plastikowe ramki, z których wycinasz części modelu. Taki kawałeczek ramki rozgrzewasz nad płomieniem świeczki. jak już zacznie "płynąć", wówczas energicznym ruchem rozciągasz oba końce w przeciwnych kierunkach. I masz gotowe plastikowe niteczki - czasami ich grubość jest mniejsza od ludzkiego włosa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterblade Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 O kurde, w zyciu bym na to nie wpadl, wielkie dzieki na pewno sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 Małe pytanko: czy linka ze stali galwanizowanej 0,6mm nadawałaby się na olinowanie do okrętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 daro - w zależności od skali pewnie by się nadawały jednak z nimi jest mały problem - ten drut wyprostować tak by nie zrobiła się sprężyna to mistrzostwo świata. Jest zbyt sztywny, chyba lepiej jednak użyć rozciągniętych ramek, zwykłego drutu (np. miedzianego), struny od gitary, nitek, żyłek etc... Struny są też bardzo sztywne i bardzo trudne do kształtowania ale z natury proste więc nie trzeba ich prostować. Dochodzi też klejenie tego czegoś - na styk to tragedia, a przeplatanie tego to jeszcze większy koszmar. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Tak myślałem.... muszę kiedyś spróbować plecionki wędkarskiej.... Wrodzone lenistwo karze mi iść na łatwiznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Heh u mnie sterta złomu jaki trzymam właśnie na wszelkiej maści druty, siatki, sznurki niedługo przekroczy objętościowo zawartość sterty pudeł z modelami . Generalnie bardzo fajnie nadają się właśnie różnego rodzaju żyłki wędkarskie ale to wszystko zależy od skali. A co do lenistwa - to niezbyt dobra praktyka w naszym fachu ;) . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi