Cesarz Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Witam wszystkich Zamierzam zbudować model Tygrysa z 506 Batalionu Czołgów ciężkich w zimowym malowaniu z wiosny 1944 r. Model traktuję typowo relaksacyjnie dlatego nie będzie on wierną repliką pojazdu ze zdjęć. Za luźną inspirację posłużyły mi te dwa zdjęcia: Jako dodatków zamierzam użyć to co widać na zdjęciu: I kilka zdjęć z budowy: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Jak już tyle zainwestowałeś Cesarzu to warto zakupić jeszcze blaszki bo zdecydowanie polepszą ilość detali. W sumie wydatek duży nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 19 Maja 2010 Share Napisano 19 Maja 2010 kibicuje ale widze ze nasze forum jest traktowane po macoszemu w stosunku do PWM ;P z tego co widze to przydaloby sie dorobic jakies spawy jeszcze, mam nadzieje ze zaopatrzysz sie w grille i zrobisz kabelek do reflektora ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 kibicuje ale widze ze nasze forum jest traktowane po macoszemu w stosunku do PWM ;P Może to tak wygląda jednak w zupełności nie było to zamierzone i relacja miała być prowadzona równolegle na obu forach ale brak czasu i co ważniejsze dostępu do internetu spowodowała pewne opóźnienia Obecnie pracuję nad układem jezdnym a przede wszystkim nad ogniwkowymi gąsienicami firmy Friulmodel, które są fatalnie odlane i praktycznie każde ogniwko wymaga potraktowania nożykiem i pilnikiem. Dodatkowo konieczne jest rozwiercanie wszystkich otworów aby umieścić w nich drucik tak aby gąsienica była "pracująca". Złamałem już dwa wiertła przy tej operacji dlatego chwilowo z powodu przejsciowego załamania nerwowego prace zostały zastopowane Tyle udało mi się złożyć do tej pory: Przy okazji pytanie - jaki macie sposób na docinanie drutu łączącego ogniwa, bo używanie nożyka sprawdza się raczej średnio? Ritter - na blaszki w tym momencie mnie nie stać Tomek_gnr - nad spawami myślę właśnie, najtrudniej będzie wykonać ten na wieży gdyż w oryginale jest w zagłębieniu a ja nie mam raczej możliwości czegoś takiego wypiłować Kabelek do reflektora będzie na pewno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Ja jeśli mogę dorzucę od siebie parę słów. Po pierwsze szkoda wielka, że postanowiłeś poobgryzać boczne osłony.. Nie spotkałem się jeszcze na żadnym zdjęciu z takim ich stanem. Warto by było spróbować je jakoś reaktywować. Możesz zapytać kolegów modelarzy na tym forum, czy komuś nie zostały, bo dużo osób je wymienia na fototrawione. Może komuś zostały i Ci odstąpi/odsprzeda. Tak będzie najtaniej. Jeżeli nie tak, to trzeba by kupić sobie blachy i zrobić jak ma być. Ja kilka Tygrysów zrobiłem, ale nie mam obecnie na stanie wolnych osłon. Co do drucików we friulach, to faktycznie nożykiem się zajeździsz. Cążki małe sobie kup. W kioskach mają nawet takie rzeczy. Ja robię to w taki sposób, że ładuję w ogniwko drut i potem go docinam. Niektórzy robią tak, że docinają potrzebna ilość na żądany wymiar i dopiero montują. Jak Ci będzie wygodniej -tak zrób. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Dokładnie, do drutu to małe cążki najlepsze. Jesli chodzi o grille to na jadarze same grille do tygrysa od voyagera kosztuja niecale 12 zl a bez nich jest jednak troche lipa. Pytales na PWM ile ogniw na jedna taśme, oczywiscie to model tamki a nie dragona wiec moga byc jakies minimalne roznice wymiarowe moze ale ja do swojego dragona dalem dokladnie 90, mozesz sobie obadac jaki jest wtedy zwis zagladajac do mojego warsztatu. Jesli chodzi o blotniki to do konca tez nie mozna ich tak zostawic z czystym sumieniem bo oryginalnie mialy jeszcze takie boczne male listewki pod spodem. Poza tym jak chcesz zostawic ubytki blotnikow to wypadaloby dorobic klocki tam gdzie ich nie ma i tam gdzie byly mocowane. Dobrym patentem jest tez chociaz prowizoryczne ulepszenie tych plastikowych zapinek na narzedzia poprzez dorobienie klamerek np z puszki po powie czy z ramki po fototrawionkach. Zawsze to troche lepiej wyglada niz zaczep bez klamerki. Obserwuje postepy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 Dziękuję Panowie za zainteresowanie madeira - osłony już raczej zostaną z plastiku choć zdaję sobie sprawę, że są dalekie od ideału poza tym zbyt "cienki ze mnie bolek" żeby używać dużej ilości blaszek Tomek_gnr - klocki w miejscach bez błotników postaram się dorobić we własnym zakresie, muszę tylko znaleźć odpowiedni kawałek plastiku. Z grillami masz 100% rację, model trochę lipnie bez nich wygląda, postaram się je zdobyć Wszelkie niedostatki postaram się podciągnąć malowaniem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi