yarris Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 mam pytanie-czy zna ktos "magiczna mixture" ktora pozwala pordzewic Friule. mam prosbe o 100% pewna gdyz slyszalem, ze komus jakis " wynalazek" zjadl kompletnie gasienice. Z gory serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 22 Czerwca 2010 Share Napisano 22 Czerwca 2010 Ocet plus domestos ,ale proporcje co i jak musisz poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 SPOSÓB NA DORDZEWIENIE GĄSIENNIC : Ostatnio w którymś z tematów wyczytałem o metodzie na domestos ,czyli sposób na postarzenie gąsek bez użycia jakiś firmowych preparatów i innych magicznych płynów. Zafascynowało mnie to na tyle że postanowiłem przetestować to na moich gąskach do jagtigera późnej wersji. Zakupiłem gąski friula alt 22 uchhhh jeśli chodzi o składanie powiem że trzeba się napocić bo każde ogniwo składa się z 5 elementów ,więc w pierwszym odczuciu przeszły mnie dreszcze , ale jak już są to trudno trzeba będzie to przegryźć. Kiedy już zjadłem co było do zjedzenia od razu lepiej ,gąski na prawde ładne i pierwsza myśl warto było. Teraz kolejny stres to trzeba zastosować wspomnianą metodę na domestosa, stres o tyle bo miałem małą obawę czy nie zniszczy gąsek 100zł drogą nie chodzi . Zastosowałem mniej więcej tę samą metodę żółty domestosik i ocet w tej samej proporcji czyli pół na pół . Po dokładnym zmieszaniu włożyłem gąski do wywaru i odczekałem około 30 minut z ciemniały ale nie na tyle żeby mnie to zadowoliło, więc dołożyłem jeszcze 15 minut . Po kąpieli były całkiem całkiem przepłukałem w zwykłej wodzie i delikatnie przetarłem w celu zmycia hmm szarego nalotu. Po całej operacji czegoś jednak mi brakowało może i były postarzone ale wyglądały trochę jak stare ale nie zniszczone. Nie wiem jak to określić dlatego po krótkiej myśli stwierdziłem że tu potrzebna jest jednak rdza. Więc spróbowałem nowego experymentu a mianowicie sprawdzenie czy ów domestosik ma wpływ na osłabienie metalu pod względem rdzewienia. I teraz tak na noc zanurzałem gąski w zwykłej wodzie a w ciągu dnia suszyły się i znowu na noc do wody i znów w dzień suszarka. Już po drugim dniu gąski zaczęły ładnie rdzewieć. Proces przedłużyłem łącznie do 6 dnia kiedy rdza pięknie opanowała gąski które mają przede wszystkim naturalną rdzawą barwę. Na zdjęciach poniżej są w stanie surowym więc należy oczywiście przetrzeć w celu odsłonięcia z tartego metalu w miejscach , gdzie są na to narażone. Można je również spryskać lakierem i wtedy otrzymamy ciemniejszy odcień tu już co komu pasuje , ale ogólną ocenę pozostawiam wam może komuś przypadnie do gustu miłośnikom rdzy jak i tym którym ta metoda przypadnie do gustu. aha do wody wrzucałem również metalowe koła z zestawu których nie traktowałem domestosem i te nie zardzewiały, czyli wyszło że domestos jednak powoduje osłabienie materiału na rzecz szybkiej korozji Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Sposób znaleziony na jednym z forów modelarskich Myślę że się przyda. Pogrubiłem KOLOR DOMESTOSA-ponieważ wg innych modelarzy powinien to byc Domestos w ZIELONEJ BUTELCE.No cóz trzeba spr.osobiście. Ta mikstura to srogi syf, wydziela się z niej chlor, więc radzę nie używać w domu): I na to też bym radził zwrócic uwagę.Nie do robienia w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarris Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2010 dzieki- bede eksperymentowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi