Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak zbudować diorame?Widziałam gdzieś taki filmik może ktoś ma link.To proszę na PW.W tym temacie podawajcie porady dotyczące dioram.

Napisano

Będę kupować vzołg i pad niego będę chciała dioramę.Czy podstawą może być stary panel?

Napisano

Jak zrobić błoto bo czytałam o piasku dla szynszyli?

Napisano

ten piasek dla szynszyli i klej wikol wymieszaj w jakimś pojemniku wyłóż na dioramę jak zaschnie to pomaluj brązowa farbą.

PS. ale nie radze ci tego sposoby ponieważ wychodiz nie powiem co

Napisano

To już wiadomo co.Podzielcie sie poradami z początkującą.Czy zwykły piasek można przyklejać do dioramy?

Napisano

Słyszałem że na posypkę najlepszy jest piasek dla szynszyli nie wiem nigdy nie stosowałem, ja używam wysuszonej i rozdrobnionej gliny.

Na roślinki używam podeschniętego mchu (większe) i takich glonów które obrastają akwarium (mniejsze) Ze zwykłego piasku to można najwyżej jakieś kamyczki zrobić.

Napisano
zwykły piasek??? nie wiem na co ale jeśli chcesz zrobić piasek/drogę polna to coś takiego: http://makieciarz.pl/product_info.php?cPath=27_82_214_220&products_id=8065 jak znajdę drugi produkt to ci podam linka

To co proponujesz to wyrób dla skali kolejowej H0 i niekoniecznie będzie pasował to tego co ma zamiar zrobić dicappo.

Jej raczej chodziło o techniki zrobienia czegoś takiego samej od podstaw z łatwo dostępnych i tanich środków.

Edit:

dicappo pamiętaj o efekcie skali. Zawsze możesz zrobić małą próbkę gdzieś na boku i ocenić czy wyszła droga błotnista czy kamienista Przy grubszym piasku obstawiam to drugie

Sam nie robiłem jeszcze nigdy błotka więc nie napiszę żadnej recepty by nie wprowadzać Cię w błąd.

Napisano

z piaskiem kąpielowym dla szynszyli jest ten kłopot, że ma za zadanie wiązać ekskrementy = przy posypaniu cienką warstwą podłoża pokrytego wikolem otrzymamy po wyschnięciu skawalone "łatki" zamiast jednorodnej struktury

Napisano

Wg mnie też należy próbować. Ja tam do wykonywania i terenu, biorę wszystko co sypkie i drobne co mi wpadnie w ręce. Mieszam, proporcje to czysty przypadek, tego się więcej sypnie, tego mniej dodaję Wikol, a później maluję jak mi się podoba.

Co do roślinności, radzę kupić paczuszkę trawki elektrostatycznej, a do krzaczorów to jakiś mech lub skręcić z drucika same gałązki (lub wykorzystać korzonki roślinek) i obkleić porozrywaną gąbką, najlepiej paroma rodzajami.