Skocz do zawartości

Boeing 737-800 Sobelair 'OO-VAS' - 1:144 Revell

Rafalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Nadszedł czas na sklejenie swojego pierwszego modelu pasażerskiego. Jak wyjdzie - nie wiem, bo to nieco inna liga w porównaniu do myśliwców w skali 1:48, która jest moją ulubioną (no o Iskrze* to już nie wspomnę ).

Wrzucam zdjęcie oryginału:

http://www.airliners.net/photo/Sobelair/Boeing-737-86Q/0321347/L/

Oto kilka fotek z placu boju (model został rozpoczęty już chwilę wcześniej, ale z powodu braku czasu i pracy przy Iskrze został wrzucony do pudełka. Wczoraj odkopałem go na nowo):

Etykieta

img1048l.jpg

Na sucho

img1050d.jpg

Porównanie z A319, który będzie następny na warsztacie

img1053.jpg

Sklejone skrzydła i połówki kadłuba

img1054cu.jpg

Czas na silniki - pomalowana środkowa część

img1055l.jpg

Sklejone w całość

img1056xv.jpg

Sklejone skrzydła z kadłubem + szybka

img1059y.jpg

Pomalowane oponki

img1060d.jpg

Na dzień dzisiejszy silniki są przyklejone już do skrzydeł. Psiknąłem raz kadłub białą Pactrą, ale wyszła największa kaszana z wszystkich kaszan, więc muszę wybrać się do sklepu po białą od innego producenta.

Wraz z postępem prac, będę aktualizował wątek. Niestety zbliża mi się od tego weekendu zasłużony urlop, więc aktualizacja może nastąpić dopiero początkiem sierpnia.

------------------------------------------------------------

* Oto "moja" Iskra - skala 1:14

ts11iskrarafalbozek.jpg

Pozdr,

R

Witam. Siadam i oglądam tą relację ponieważ też go strugam. Zostało mi już tylko podwozie ale malowanie SOBELAIR ładnie się prezentuje. Szkoda że winglet'ów nie poprawiłeś. W B738 są one węższe.

Pozdrawiam

PS. to też mój pierwszy pasażer

Wiem o tych wingletach, tzn dowiedziałem się po fakcie. Ale nic straconego, bo zawsze można to poprawić - znajdę tylko tą fotkę przedstawiającą linie cięcia i modyfikacji

Całkiem przyjemny model, chociaż malowanie Air Berlin chyba nieco ciekawsze. No ale to kwestia gustu

Przydałoby się trochę poprawić kółka, bo biel felg nachodzi na opony. Dobrze by było również gdybyś zapuścił silniki washem.

Życzę powodzenia w dalszych pracach !

Tak, tak, spokojnie - na razie pomalowałem koła tylko czarnym, więc do finalnego wyglądu jeszcze brakuje. Co do malowania, to stare malowanie Air Berlin mi się nie podoba ;) Gdyby to było nowe, to malina - jednak jest to mój pierwszy pasażer, więc nie uśmiecha mi się kupowanie kalek.