luke5317 Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Witam. Maluję aerografem farbami olejnymi i mam taki problem, że np. gdy pomaluję model powstaje efekt "piasku". Cała farba schodzi jak pył po dotknięciu palcem, spryskanie rozcieńczalnikiem także nie pomaga (farby rozcieńczam benzyną lakową). Podejrzewam, że jest to wina kompresora gdyż reduktor ciśnienia którym mam nie działa prawidłowo tak więc ciśnienie się waha od 1 do nawet 4 barów. A może to wina czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Popróbuj z różnymi rozcieńczalnikami. Spróbuj benzyny do zapalniczek, benzyny ekstrakcyjnej, rozcieńczalniku wamodu albo dedykowanych rozcieńczalników Humbrola albo ModelMastera. Czasami olejne tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Ok dzięki za odp. Mam jeszcze jedno pytanie, teraz mam taki regulator https://ssl.allegro.pl/item1095135023_regulator_cisnienia_z_manometrem_jonnesway.html ale on do niczego się nie nadaje nie mogę w nim ustawić stałego ciśnienia na wyjściu https://ssl.allegro.pl/item1158876081_yt_2381_reduktor_cisnienia_z_manometrem_1_4.html czy z takim reduktorem będzie to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Cóż, reduktor to reduktor. O ile ten co masz nie jest uszkodzony, to wstawienie innego nic nie zmieni. W naszych zastosowaniach gdzie działamy na niskich ciśnieniach i natężeniach przepływu, klasa sprzętu raczej nie ma znaczenia. Pamiętaj, że po prostu przed reduktorem musisz mieć stale wyższe ciśnienie niż chcesz mieć za reduktorem. Z pustego i Salomon nie naleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Właśnie w tym problem że przed reduktorem mam np. 4 bary a on nic redukuje po prostu przepuszcza powietrze i kręcenie tym pokrętłem nic nie daje a chciałbym żeby ciśnienie wyjściowe miało np. 2 bary i zastanawiam się na kupnem czegoś takiego https://ssl.allegro.pl/item1095961990_filtr_odolejacz_odwadniacz_reduktor_yato_yt_2382.html tylko czy w takim reduktorze można ustawić stałe ciśnienie wyjściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 Tak, można ustalić dokładnie stałe ciśnienie wyjściowe. Ale nie zdziw się, jeżeli farba będzie nadal "proszkowa". Humbrole czy MM czasami tak mają. Może to wynikać z wielu rzeczy - z rozcieńczalnika, z ciśnienia, z warunków w jakich malujemy a nawet z samej techniki malowania - np. trzymamy sprzęt za daleko. Jedni się na to skarżą, inni nie doświadczają. Ja też na to cierpiałem i dałem sobie spokój - przerzuciłem się na farby akrylowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Ja też z tego powodu zamówiłem sobie Valejjo Air ale do podkładu i tak będę musiał używać olejnych ;/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 ale do podkładu i tak będę musiał używać olejnych ;/. Przejdź się do marketu budowlanego albo lakierniczego i kup mały sprey szarego podkładu (grey primer). Duplicolor albo innej firmy. Ostatnio sobie zakupiłem, i do szybkiego podkładowania, gdy nie chce mi się bawić z mieszaniem Surfacera, jak znalazł. Szybko schnie, mocno trzyma - tylko trzeba nakładać na dworzu albo balkonie ze sporej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Tak zrobię, jeszcze raz dzięki za rady. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 Mam ost. pytanie: lepszy będzie ten podkład w sprayu czy Mr.Surfacer 1000 do aero?? Bo akurat robię zakupy przez internet i nie wiem co kupić. PS. Sorry. że post pod postem ale tamtych nie mogę edytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 31 Lipca 2010 Share Napisano 31 Lipca 2010 Jak masz aero to lepszy jest ten w słoiczku bo jest bardziej wydajny. a ten w spreju nadaje się świetnie do modeli o większych rozmiarach. więc bież ten w słoiczku. A no i nie zapomnij o rozcieńczalniku kiedyś kupiłem na Allegro taniej oryginalny rozcieńczalnik do surfera ale w plastikowej butelce(rozlewany z dużego pojemnika jakość ta sama ale trochę taniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 31 Lipca 2010 Autor Share Napisano 31 Lipca 2010 A nie można zmywaczem Wamodu?? Bo już takowy posiadam. Lepszy będzie surfacer 1000 czy 1200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi