Skocz do zawartości

Dioramy lotniskowiec, lotnisko i katastrofa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Buduję dioramki z AH-64D Longbow Apache od Airfixu (kołowanie) oraz lądowanie na lotniskowcu Hawker Sea Fury tej samej firmy a także rozbitego Lynxa od ZTS Plastyk. I mam w związku z tym pytanie: jak zrobić płytę lotniska, poklad lotniskowca oraz śnieg na dioramce? Z gory dzięki za podpowiedzi.

Ja fragment pokładu lotniskowca do swojego Sea Fury zrobiłem z drobnego papieru ściernego. Gniazda kotwiczące wybijałem cieniutką metalową rurką. Lina - to po prostu skręcone nitki.

do obejrzenia TUTAJ

U mnie skala 1/72 - papier to chyba coś około ziarnistości 240, o ile pamiętam.

Pozdrawiam

Eryk

Hmm płyta lotniska - bierzesz sobie kawał płytki polistyrenowej o rozmiarach takich jakich chcesz. Rysujesz sobie linie odwzorowujące płyty betonowe. Ryjesz jakimś rylcem te linie. Tutaj precyzja wręcz nie jest wskazana. Potem trzeba nałożyć przeszejding (kolorek czarny) następnie całość malujesz na kolor szary (tutaj da urozmaicenia można zastosować różne odcienie).Malujesz linie. Kolejny etap to wash (najlepiej olejami artystycznymi ) no i na koniec poprawki brudzenie etc...

Tutaj przykład:

viewtopic.php?t=21718&highlight=b17

Płyta lotniskowca nie składa się z płyt betonowych tylko jest jednolita bądź drewniana. W pierwszym przypadku po prostu malujesz na kolor pokładu, malujesz linie etc. Brudzisz to wszystko (wskazane delikatne ślady hamowania etc.). W przypadku drewnianego można się jeszcze pokusić o delikatne odwzorowanie faktury drewna (linie pomiędzy dechami i delikatne przejechanie żyletką-piłą po samych dechach). No i potem po odwzorowaniu kolorków i namalowaniu wszelkiej maści linii zapuścić wszystko olejami. Metoda z papierem też jest ciekawa jednak ja jej nie stosowałem.

Śnieg to chyba najlepiej soda oczyszczona - przynajmniej mi z nią najlepszy efekt wychodził.

Pozdrawiam

Piotrek

• 1 month later...

Obiecałem galerie modeli, ale niestety ich nie będzie, ponieważ modele wyszły poniżej mojego poziomu, a ja się boję krytyki.

Przepraszam użytkowników, którzy czekali na galerie, o ile tacy są.