tomsoul Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam Kupiłem sobie właśnie model auta ferrari. Mam pewne już doświadczenie z malowaniem aerkiem modeli samolotów, czołgów czy okrętów. Jednak nigdy do tej pory nie sklejałem modeli samochodów. Mam w związku z tym pytanie. Czy malować karoserie czy lepiej ją zostawić taka jaka jest? Bo gościu ze sklepu sugerował mi że lepiej nie malować karoserii tylko wnętrze. Prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Co prawda znam się na budowie autek jak "wilk na gwiazdach" ale definitywnie stwierdzę, że kastę musisz pomalować. Zaopatrz się w dobry podkład, farbkę którejś z firm - wiele oferuje kolor który nazywa się Ferrari Red. Malujesz cały model, a potem dobrze go wypolerować. Do tego celu służą specjalne pasty polerskie np. Tamiya. Jak już wspomniałem specjalistą nie jestem ale zapewne znawcy tematu mnie jeszcze poprawią . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 Kupiłem sobie właśnie model auta ferrari. Mam pewne już doświadczenie z malowaniem aerkiem modeli samolotów, czołgów czy okrętów. Jednak nigdy do tej pory nie sklejałem modeli samochodów. Mam w związku z tym pytanie. Czy malować karoserie czy lepiej ją zostawić taka jaka jest? Bo gościu ze sklepu sugerował mi że lepiej nie malować karoserii tylko wnętrze. Prosze o rade. Dokładnie karoserię trzeba malować, tak jak mówił Piter bardzo ważny jest podkład, gdy wyschnie dajesz lakier, potem bezbarwny który trzeba wypolerować. Możesz zapytać w mieszalni lakierów mogą Ci tam zrobić taki sam kolor jaki jest używany na Ferrari I to prosto do aerografu. Jak chcesz mogę Ci podesłać na PW bardzo dobry artykuł o malowaniu samochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 10 Sierpnia 2010 Share Napisano 10 Sierpnia 2010 No dobra ale jaki podklad? jaka firma ? i jakie farbki ? Ja tez wlasie dostalem taki model. I nie mam poja czym to malowac. Chce zeby lakier blyszczal. Moje podklady Mr.Surfacer to raczej na czolgi i samoloty sie nadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Dolus Mr.Surfacer myślę że wystarczy jeśli go dobrze wypolerujesz, żeby równa powierzchnia była, a farby i lakier w zasadzie każde mogą być, po polerce i tak wyjdzie błysk. Farby polecał bym Ci takie z mieszalni lakierów, możesz tam dostać oryginalne kolory którymi będziesz mógł malować z aero. Jak jesteś bardzo zainteresowany to pisz na PW, mogę Ci fajny artykuł o lakierowaniu podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dolus Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 PW wyslane Dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi