Skocz do zawartości

Czy malować karoserie ferarri?

tomsoul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem sobie właśnie model auta ferrari. Mam pewne już doświadczenie z malowaniem aerkiem modeli samolotów, czołgów czy okrętów. Jednak nigdy do tej pory nie sklejałem modeli samochodów. Mam w związku z tym pytanie. Czy malować karoserie czy lepiej ją zostawić taka jaka jest? Bo gościu ze sklepu sugerował mi że lepiej nie malować karoserii tylko wnętrze. Prosze o rade.

Co prawda znam się na budowie autek jak "wilk na gwiazdach" ale definitywnie stwierdzę, że kastę musisz pomalować. Zaopatrz się w dobry podkład, farbkę którejś z firm - wiele oferuje kolor który nazywa się Ferrari Red. Malujesz cały model, a potem dobrze go wypolerować. Do tego celu służą specjalne pasty polerskie np. Tamiya. Jak już wspomniałem specjalistą nie jestem ale zapewne znawcy tematu mnie jeszcze poprawią .

Pozdrawiam

Piotrek

Kupiłem sobie właśnie model auta ferrari. Mam pewne już doświadczenie z malowaniem aerkiem modeli samolotów, czołgów czy okrętów. Jednak nigdy do tej pory nie sklejałem modeli samochodów. Mam w związku z tym pytanie. Czy malować karoserie czy lepiej ją zostawić taka jaka jest? Bo gościu ze sklepu sugerował mi że lepiej nie malować karoserii tylko wnętrze. Prosze o rade.

Dokładnie karoserię trzeba malować, tak jak mówił Piter bardzo ważny jest podkład, gdy wyschnie dajesz lakier, potem bezbarwny który trzeba wypolerować. Możesz zapytać w mieszalni lakierów mogą Ci tam zrobić taki sam kolor jaki jest używany na Ferrari I to prosto do aerografu. Jak chcesz mogę Ci podesłać na PW bardzo dobry artykuł o malowaniu samochodów

No dobra ale jaki podklad? jaka firma ? i jakie farbki ?

Ja tez wlasie dostalem taki model. I nie mam poja czym to malowac. Chce zeby lakier blyszczal. Moje podklady Mr.Surfacer to raczej na czolgi i samoloty sie nadaja

Dolus Mr.Surfacer myślę że wystarczy jeśli go dobrze wypolerujesz, żeby równa powierzchnia była, a farby i lakier w zasadzie każde mogą być, po polerce i tak wyjdzie błysk. Farby polecał bym Ci takie z mieszalni lakierów, możesz tam dostać oryginalne kolory którymi będziesz mógł malować z aero. Jak jesteś bardzo zainteresowany to pisz na PW, mogę Ci fajny artykuł o lakierowaniu podesłać