Skocz do zawartości

uniwersalny pigment na dioramę

reksio

Rekomendowane odpowiedzi

witam, dawno mnie tu nie było a i wcześniej niedługo tu działałem.

Opisze może mój problem:

Zakupiłem sobie na allegro kompresor MA-2000 i aerograf AB1004 z dyszą 0.2. Nigdy wcześniej nie używałem tego typu sprzętu i zanim przystąpie do jakiś poważniejszych prac raczej muszę się z tym odpowiednio zapoznać i poćwiczyć. Do tego celu chciałem wykorzystać odlew gipsowy jakiegoś starego budyneczku który przeleżał w szafie ładny kawał czasu. Chciałem się zapytać czy do tego typu materiału i tym aerografem mogę uzyć jako farby pigmentu do farb takich jak na ścianę czy elewację. Poniżej zdjęcie tego o czym piszę

1173335917_1

I krótki opis zastosowania zaczerpnięty z aukcji:

silnie skoncentrowany pigment barwiący przeznaczony jest do barwienia zarówno farb, lakierów jak i produktów na bazie wody, akrylu czy też lateksu np. emalie akrylowe, masy dekoracyjne, stiuki, fugi, renowatory do fug farby oraz emulsje lateksowe oraz produkty przeznaczone do stosowania na zewnątrz tynki akrylowe, fugi, farby elewacyjne na bazie akrylu lub silikonu itp. Pigment jest także przeznaczony do barwienia produktów rozpuszczalnikowych na bazie ftalowej, alkidowej, olejnej, nitro, chlorokauczuku itp

Mam nadzieję że ktoś zrozumiał o co mi chodzi i będzie w stanie mi odpowiedzieć.

PS. wiem że docelowo vallejo do modeli jest najlepsze ale jak na próby okiełznania aerografu raczej nieekonomiczne.

Jak zapchasz aerograf czymś z grubym pigmentem to dopiero zobaczysz co to znaczy nieekonomiczność ;]

Zresztą to o czym piszesz, to tylko barwnik bez trwałego medium - może się najzwyczajniej w świecie do niczego nie trzymać. W gips by się pewnie wchłonął, ale plastiku tym nie pomalujesz.

Jak kupisz sobie buteleczkę Vallejo Model Color, to pomalujesz nią parę(naście) modeli. To gęsta farba, którą się mocno rozcieńcza, nie idzie jak woda.