black616 Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam Szykuje się do budowy Invadera w wersji RB-26. Chce wykonać pudełkowe malowanie z zestawu Italieri ( Z czasów walk w Algierii) . Nauczony doświadczeniem wolałem się upewnić że nic nie skopali (próżne były moje nadzieje). W końcu udało mi się znaleźć świetną stronę z zdjęciami francuskich maszyn w Algierii. ( http://www.frenchwings.net/algeria/cpg148/index.php?cat=2 ) I okazało się że jednak Italierka namieszała Ale nie o tym chce tu pisać. Zweryfikujcie mnie jeśli się mylę ale oba zdjęcia poniżej przedstawiają tą samą maszynę prawda ? Tyle że chyba w różnych etapach malowania. Na pierwszym zdjęciu to ten 1 od prawej Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Zdaje się, że te samoloty mają różne okapotowanie silników - może to i te same sztuki, ale jedna przed a druga po wymianie silników. Chyba, że jestem ślepy i się mylę. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Nie jestem przekonany, że to ten sam samolot. Na czym opierasz taki domysł? Czy tylko na literze "E" na stateczniku (inaczej umiejscowionej)? To słaby trop bo taki system oznaczeń obowiązywał we wszystkich jednostkach. Według podpisu pod drugim zdjęciem samolot służył wcześniej w Indochinach, a te w rzędzie na pierwszej fotce to samoloty z GB 2/91 Guyenne, która w Wietnamie nie była. Według mnie samolot nr 2 może naleć do do każdej z pozostałych jednostek w Algierii, ale akurat do tej sfotografowanej w Oranie - nie (chyba, że przesunięty). Na tej fotce i tak nic szczególnego nie widać więc strata niewielka. Życzę powodzenia w modelowaniu - trudne malowanie przed Tobą. Zdjęć tego samolotu z malowania Italeri (z CIB 328) nie spotkałem, ale na pierwszy rzut oka zdaje się, że pokpili sprawę z kolorystyką oznaczeń. Godło też wydaje się mieć za ciemne tło. Tu jest podobnie oznaczony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi