Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnim razem kupiłem sobię farbki mr.hobby - mr. meatl color - iron ... sprzedawca powiedział żeby uzyskac efekt metalu, trzeba nałożyć farbę, a potem po zeschnięciu, zetrzeć ją chusteczką. no to właśnie w tym momencioe, utknołem. farba nie zdziera się, zostaje ten amtowy kolor. Farba żeby nie było jest położona już na podkładzie ! wina farbki czy zapewne moja ?

A przy okazji, kupiłem też acrylic resin for pigment firmy mig. sprzedawca kazał to mieszac z piaskiem dla szynszyli. pytanie brzmi w jakiej proporcji mam to wymieszać ( akryl - piasek - pigment)

za odpowiedź dziękuję z góry

Napisano

Nie stosowałem akurat metalizerów mr.hobby jednak może coś pomogę. Metalizerów nie zdziera się w dosłownym tego słowa znaczeniu jednak poleruje. Wszystko zależne jest od producenta i wieku farbki. Niektóre trzymają się bardzo mocno, a inne trzeba tylko delikatnie przejechać chusteczką by nie dobić się do podkładu. Do tego metalizery raczej nie ścierają się równomiernie co właśnie nadaje im metaliczny połysk w miejscach najbardziej odsłoniętych (krawędzie, rożnego rodzaju wypusty etc...)natomiast zagłębienia pozostają dosyć ciemne (mowa o gun-metalu). Sprawdź czy pod światło właśnie krawędzie się nie błyszczą - jeśli tak to po prostu troszeczkę mocniej przepoleruj jeśli natomiast nie to może być wina farbki. Tutaj jest jeszcze jeden aspekt - czy na chusteczce zostają ślady farby ? Jeśli nie to znaczy, że właściwie niczego nie polerujesz. Nie spotkałem się z żadnym gun-metalem po polerowaniu którego chusteczka nadawała by się do ponownego użytku . Ja stosuję możliwie najciemniejszy podkład (zwykle czarny) pod gun-metal - w razie zbyt mocnego zdarcia nie będzie prześwitywał nienaturalny kolor.

Co do błocka to stosuję inne metody więc niestety tu nie pomogę.

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Co do błota z użyciem żywicy akrylowej to proporcje zależą od Ciebie. Aby uzyskać błoto suche ( po wyschnięciu żywicy) uzyj trochę akrylu, zwykłego gipsu i pigmentu, dla uzyskania mokrego błota należy uzyć samej żywicy z pigmentem. Z resztą to chyba jest napisane w języku angielskim na buteleczce z żywicą.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Z błotem sobię poradziłem, trochę kombinowania i proporcje gotowe. gorzej własnie z metalizerem. chusteczka biała jak była tak jest. nic nie schodzi :<

dziś spróbuje jeszcze na gąskach jakiegoś prototypa.

Pozdrawiam

Napisano

symbol - 212

może opisze pokolei moje czynnosci:

na czarny podkład nałożony na gąski (plastikowe i gumowe - zeby nie było ze na jednych próbowałem) nakłądam warstwę farbki, aby w całości pokryła gąski. potem po zeschnięciu, powinienem ją zetrzeć - aby uzyskac metaliczny polysk. no ale tu farba się nie zdziera ;(

Napisano

Może zobacz jak będzie wyglądało przy suchym pędzlu. Ja generalnie nie maluje gąsek w całości metalizerem tylko je przecieram no ale tak czy siak po polerowaniu powinien powstać metaliczny połysk. Może lepiej będzie zakupić jakąś inna farbkę bo tutaj chyba kombinowanie więcej czasu i nerwów zje.

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Malowanie farbką C212 wygląda mniej więcej tak:

1. Element.

IMG_1647.jpg

2. Malujemy farbką Black Gloss

IMG_1648.jpg

3. Malujemy C212 Iron

IMG_1649.jpg

4. Polerujemy szmatką, chusteczką lub nawet patyczkiem do uszu. Zdjęcie z lampą błyskową.

IMG_1652.jpg

4a. Zdjęcie bez lampy błyskowej

IMG_1653.jpg

Czy o to chodziło?

Napisano

własnie ;) dzięki za info. Poszedłem do sklepu gdzie kupiłem ów farbkę. wraz ze sprzedawcą sprawdziliśmy na jakimś tam starym, modelu o co kaman. no i okazało się że sciera się, ale po większej ilości farby !

dzięki za zdjęcia ! ;)

pozdrawiam