Skocz do zawartości

Firma Hobby Boss-czy jest chwalona?

Marcin990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zastanawiam się nad zakupem jednego z modeli firmy Hobby Boss. Niestety nigdy nie miałem przyjemności kleić modelu tego producenta, dlatego teraz pytanie kieruję do Was, użytkownicy-czy mi, początkującemu modelarzowi polecacie zakup jednego z modeli firmy Hobby Boss? Generalnie chodzi mi o modele z tej stronki: http://chematic.com.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=81&Itemid=2 . Czy Waszym zdaniem w obok podanej stronie sklep dobrze wycenił te modele? Proszę o szybkie odpowiedzi

Pozdrawiam, marcin.

Z tej serii kleiłem Kometa i Salamander. Modele są zbudowane z małej liczby dużych części (np. cały kadłub jako jeden element). Ja byłem bardzo zadowolony, modele są nieźle zdetalizowane (może oprócz wnętrza kabiny, ale i tak nie są tragiczne) i pasowne. Są trochę uproszczone, ale jak na tą cenę uważam że są świetne i zdecydowanie polecam. Dla początkujących w sam raz. Ja płaciłem 18 czy 19 złotych (nie pamiętam dokładnie) na Allegro.

Aha no to już wiem wszystko(prawie wszystko) o tej firmie. Myślę, że jak będę miał trochę pieniędzy, to pokuszę sie na jeden z modeli tej firmy. Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie nt. firmy HobbyBoss są one b. mile widziane

Pozdrawiam, Marcin

Yhy, ale mi chodzi głównie o wykonanie wtrysków oraz przejrzystość instrukcji. Czy wszystkie części dobrze do siebie pasują, czy trzeba użyć przy nie których własnej inwencji twórczej?

Dodaj troszkę grosza i kup Tamiye sklejają się niemal "same"

Marcinie dobrze by było, żebyś określił się bliżej o jaki model ci chodzi. Hobby Bossy są jednak nierówne. Niektóre maja możliwość zabudowy praktycznie kompletnej kabiny, a inne nie.

Wczesna P-40 jest jedną z z najlepszych na rynku, a Spitfire ma sporo wad.

F-84 ma wspaniałą kalkomanię i jest jednym z ich lepszych modeli.

Może i masz rację, ale widzisz, Tamiya ma ograniczoną ofertę w porównaniu z HB.

F-84 ma wspaniałą kalkomanię i jest jednym z ich lepszych modeli.

Heh, dobrze wiedzieć, że jest to jeden z ich lepszych modeli, ale mi hcodzi głównie o ofertę z tej stronki: www.chematic.com.pl

Widziałem ich ofertę, ale ja "poluję" na taki model, żeby mi jeszcze na jakąś dobrą szpachlę(i nie drogą)starczyło

I sporo przepaków.

Co masz na myśli?

Marcinie. Na stronie Chematica jest większość z modeli HB, także F-84G który kosztuje tam 22 pln. Może określ się który samolot wpadł ci w oko a my postaramy ci powiedzieć o wadach i zaletach danego modelu.

Hmmm szczerze mówiąc, to teraz zbytnio nie mogę określić modelu, no może P-40E Kittyhawk , ale nie wiadomo, czy sklep akurat ma ten egzemplarz na magazynie. Wstępnie możesz napisać cos o tym modeliku, a jeżeli zauważysz jakiś inny, równie ciekawny, z którym dam sobie rade, to proszę o propozycję

po 15 latach przerwy wracam do modelarstwa i właśnie zaczynam od tych prostych modeli hobbybossa, kup sobie ze dwa które Ci się podobają. Sklejają się same (nawet bez użycia kleju ). Wadą jest niemal zerowe odwzorowanie wnętrza kabiny, reszta jest w porządku. Dobre, jeśli chcesz tak jak ja przypomnieć sobie jak to się maluje.

no może P-40E Kittyhawk

To może kup P-40B. Ma dwa fajne malowania, z Chin i z Afryki. Bardzo ładny model, nie ma większych problemów z wymiarami. Jedynie brakuje mu małych blaszek zasłaniających golenie podwozia, ale można je dorobić z kawałków plastiku, choćby po pojemniczku na masło czy inny jogurcik.

P-40E jest chyba podobny, też nie powinieneś mieć z nim problemów.