kubisz Napisano 1 Października 2010 Share Napisano 1 Października 2010 Jeżeli podoba Ci się konfiguracja bez pałąków i półki nad kabiną to tak zrób. A gdybyś - jak piszesz - chciał kiedyś zrobić model z tymi elementami, to mam propozycję. Kup sobie haubicę M102 z AFV Club i zrób dioramkę z Humvee w wersji M1069 Prime Mover, czyli ciągnika artyleryjskiego. Czyli coś takiego: Co prawda wersja M1069 powstała do holowania dział M119 i właśnie taka haubica jest na zdjęciach powyżej, ale niewykluczone, że holowanie M102 się zdarzyło. Wcześniej dla M102 używano jako ciągnika artyleryjskiego zwykłe M998 HMMWV Cargo/Troop Carrier: Cechami charakterystycznymi M1069 są - choć nie zawsze, wszystko jest demontowalne - inny tylny zderzak i właśnie półka nad kabiną. Gdybyś chciał robić tę półkę, potrzebna Ci będzie siatka o ukośnym splocie (Aber robi taką). Podobna albo nawet taka sama siatka jest w tej osłonie przedniej, więc mógłbyś z elementu Academy usunąć siatkę z wszystkich trzech miejsc i wstawić tam kawałki tej fototrawionej siatki. Zdecydowanie lepiej by to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 1 Października 2010 Autor Share Napisano 1 Października 2010 Wróciłem dziś z pracy i popatrzyłem na hmmwv. Podszlifowalem dach i przemalowałem pędzlem bo jakieś babole sie porobiły. ni tak jakoś sobie pomyślałem, że tak półka by spasowała. No i teraz patrze na zdjęcia się utwierdzam w tym pomyśle. Postanowiłem więc ruszyć temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Października 2010 Share Napisano 2 Października 2010 Sprawdź proszę PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 5 Października 2010 Autor Share Napisano 5 Października 2010 No i dorobiłem pałąki pod plandekę, stelaż nad kabiną oraz kangura z przodu:) Musiałem zdemontować tobołki na bokach ale wrócą jak uporam się z plandeką, która będzie częściowo nawinięta. Przybrudzone podwozie i lekko zdewastowana karoseria. Wszystko się świeci ale przestanie kiedy psiknę bezbarwnym... Kiedy pojazd będzie pomalowany bezbarwnym to po bokach jeszcze go podkurze i na masce. Dojdzie jeszcze antena i kilka innych gadżetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Października 2010 Share Napisano 5 Października 2010 Ładnie Ale będę się czepiał, mogę? - nie do końca widzą mi się pałąki. Mają za duży promień łuku w miejscu przejścia pion-poziom. Poza tym górna część nie powinna być pozioma, powinna mieć lekkie załamanie na środku i od niego pałąk powinien łagodnie opadać na boki; - półka jest zupełnie inna, niż standardowa z manuala. Raczej samoróbki się tu nie zdarzały. Ale ja bym na to jednak przymknął oko, tym bardziej po załadowaniu na nią tobołków. Nie zapomnij o pasach je mocujących; - nie kojarzę na żadnym zdjęciu Humvee takich blach (tych z dziurami) do wyjeżdżania z piachu. Co nie znaczy, że się nie zdarzały, może po prostu nie pamiętam. Możesz podać producenta i numer farby zielonej? Nie znalazłem go we wcześniejszych postach, chyba nie podawałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 5 Października 2010 Autor Share Napisano 5 Października 2010 Czepiać się można a nawet trzeba zwłaszcza jak ktoś m konstruktywne uwagi Pułkę starałem się odzwierciedlić jak najlepiej. Ta siatka jest inna. Przednie mocowania ja z planu, który mi dałeś - może ciut inne, tylne zaś są inne ale będą niewidoczne. Oczywiście na górze będą pasy mocujące. Pałąki faktycznie są lekko zmienione ale one będą przykryte plandeką, nie wszystkie ale większość. A te płyty to no cóż- wygarnąłem z jakiegoś zestawu- posiadam zdjęcie Hmmwv ze zlotów i tam gość takowe ma, przynajmniej jest bardzo podobne Farba zielona to Humbrol 116 z lekką domieszką 118. Wydaje mi sie dobra do malowania pojazdów amerykańskich. Teraz będę działał z plandeką no i zabrać się muszę za podstawkę. Drugi Hmmwv już czeka, no i żołnierze też heheeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 5 Października 2010 Autor Share Napisano 5 Października 2010 Panowie jadę dalej. W głowie mam już kolejny pomysł na dioramę więc nie ma co przeciągać tej. Trzeba skończyć hummera i zrobić podstawkę Tak więc dzisiaj: - zamontowałem tobołki - zamontowałem stelaż nad kabiną, dodałem na niego tobołki i pasy mocujące - zrobiłem podwiniętą i podwiązaną plandekę Teraz czekam aż wyschnie by móc ja pomalować. jak to zrobię to pozostanie dodanie pomarańczowej płachty identyfikacyjnej i lin, potem malowanie bezbarwnym i przybrudzenie odrobinę po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Całkiem nieźle to wygląda Pomyśl o innym kolorze na zielone plamy na workach (wiszących na burtach). Polecam farbę Humbrol 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 6 Października 2010 Autor Share Napisano 6 Października 2010 Kiedy właśnie ten kolor jest idealny, taki jak ma być, teraz trochę przyciemniał bo jest pomalowany bezbarwnym lakierem ale normalnie to jest idealny.. porównywałem go z oryginalną bluzą BDU i jest identyczny Miszanka 155 plus 34 humbrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 6 Października 2010 Share Napisano 6 Października 2010 Panowie, pragnę przypomnieć, że dyskusje na temat "jedynego słusznego koloru" zwłaszcza jeśli chodzi o elementy ubioru bądź inne materiałowe nie ma większego sensu. Było to już zauważone TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 8 Października 2010 Autor Share Napisano 8 Października 2010 Pomalowałem plandekę. Do zrobienia pozostaje jeszcze: - dokleić drzwi - lina i zamontować na przód - materiał pomaranczowy do identyfikacji z powietrza ( nie wiem gdzie zamontować, czy na plandece, czy na stelażu na dachu czy na masce ale skłaniam się ku stelażu) - pomalować plandeke sidoluxem i potem zwashować - pomalować całość bezbarwnym i przykurzyć miejscami - drobna kosmetyka - no i będzie trzeba brać się za podstawkę !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Elegancko to wychodzi Pomarańczowy panel ja bym dał na masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 8 Października 2010 Autor Share Napisano 8 Października 2010 Hmm..przypasowałem go na dach - całkiem nieźle wygląda ale może faktycznie dać na maske. Bardziej pod szybę nad kratką centralnie chyba będzie dobrze czy tak żeby w połowie zakrywał kratkę ? Porobię próby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Rzuć fotki ze "szmatką" w różnych miejscach. Osobiście dałbym na dachu A ogółem to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Jestem pod wrażeniem. Czekamy na więcej. Ja szmatkę dałbym na maskę.:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Października 2010 Share Napisano 9 Października 2010 Na maskę pomiędzy szybę, a grill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 No to wrzucam kilka wariantów z panelem identyfikacyjnym. Przyznam szczerze, że intryguje mnie miejsce w narożniku, blisko kangura Panel położony luzem do przymiarki !!! Opcja 1: Opcja 2: Opcja 3: Opcja 4: Zdjęcie dwóch HMMWV, które znajdą się na dioramie A tak prawdopodobnie będą ustawione na dioramie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Podtrzymuję swoje zdanie - maska między oknem, a grillem, czyli opcja 2. Najbardziej sensowne miejsce (nie zasłania grilla - musi być wentylacja w klimacie pustynnym, poza tym nie ma problemu z koniecznością "demontażu" płachty przy zdejmowaniu wyposażenia czy rozwijaniu plandeki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 10 Października 2010 Autor Share Napisano 10 Października 2010 No ja tez po chwilach przemyśleń wybrałem opcję drugą. Jutro nakładam bezbarwny. Potem nałoże pomarańczowy panel. Potem przykurzenie i hmmwv gotowy. W między czasie ruszyłem z podstawką. Jest zmontowana i od wewnątrz zagruntowana środkiem do drewna żeby się wilgoć nie wdała. Zastanawiam się czy do robienia terenu użyć styropianu czy też gipsu jak to zawsze czynie. Na styropianie było by na lekkim podwyższeniu. Sprawa do przemyślenia. Jutro się za to biorę wiec będę kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Jedziemy dalej. Ruszyłem podstawkę. Ramka jak ramka. Deska obita listwą. Zastanawiam się czy robić na równi z listwa czy tez na podwyższeniu przy użyciu styropianu jak widać na zdjęciu ( styropian włożony do ramki). Ramka: No i pojawiły się opcje ułożenia hmmwv. Opcja 1 - hmmwv w kolumnie, po lewej jakies resztki muru i tam biegną żołnierze. Opcja 2 - jeden hmmwv wjeżdza na pobocze rozwalając jakis tam murek, drugi zatrzymuje się na drodze. W obu przypadkach droga utwardzona, wokoło piasek, kamienie i jakieś porosty. Zielony hmmwv został pomalowany bezbarwnym. Schnie. Jak zamontuje pomarańczowy panel i go do brudzę to wtedy zrobię galerie tego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 (edytowane) Zastanawiałem się nad droga asfaltowa ale hmmwv są mocno pobrudzone blotem i piaskiem zaschnietym wiec będzie droga utwardzona Edytowane 11 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit M-ce Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Jedziemy dalej. Ruszyłem podstawkę. Ramka jak ramka. Deska obita listwą. Zastanawiam się czy robić na równi z listwa czy tez na podwyższeniu przy użyciu styropianu jak widać na zdjęciu ( styropian włożony do ramki). Ramka: No i pojawiły się opcje ułożenia hmmwv. Opcja 1 - hmmwv w kolumnie, po lewej jakies resztki muru i tam biegną żołnierze. Opcja 2 - jeden hmmwv wjeżdza na pobocze rozwalając jakis tam murek, drugi zatrzymuje się na drodze. W obu przypadkach droga utwardzona, wokoło piasek, kamienie i jakieś porosty. Zielony hmmwv został pomalowany bezbarwnym. Schnie. Jak zamontuje pomarańczowy panel i go do brudzę to wtedy zrobię galerie tego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Uwaga: pomijam ocenę dziewczyny obok ps. Czy w Opcja 1 koło za bardzo się nie skręciło (lub za daleko wystaje poza obrys - ale moze to tylko złudzenie) - czy to wina w/wym. "murka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Mnie chyba bardziej podoba się opcja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 Zdecydowanie opcja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi