Jump to content

Rosyjskie prototypy: ZiS-41 & ZiS-43 w 1/72 semiscratch

Claoodiush
 Share

Recommended Posts

Witam w kolejnym wątku warsztatowym:

Jakiś czas temu wpadła mi w ręce taka oto fota:

zis41_1.jpg

(ta akurat pochodzi ze strony http://www.aviarmor.net/TWW2/Photo/USSR/zis-41/zis41_1.jpg)

Trochę szukania co to za wehikuł i dogrzebałem się do strony http://www.rumodelism.com/forum/read.php?f=27&i=17287&t=17287#reply_17287 gdzie (po rosyjsku) opisano, że jest to prototyp ZiS-41 na podwoziu ZiS-42 z 57 mm działem ZIS-2. Znaleźć można tam też opis ZiS'a-43, przeciwlotniczego półgąsienicowca.

35ff4759a5bb.jpg

Oba dosyć podobne do siebie, różnią się uzbrojeniem i budową paki.

Zrobienie modelu nie powinno być trudne, wszak PST wydało kiedyś ZiS-42 w 1/72, kupiłem więc dwa, jeden z działkiem 61-k do budowy ZiS-43 i jeden w wersji strażackiej (taki akurat był w sklepie) jako bazę pod ZiS'a-41:

mar%5B36854%5D_72033.jpg

Do kompletu kupiłem też armatę ZiS-2 firmy UM:

mar%5B12033%5D_unimod207.jpg

No i zaczęło się sklejanie. Najpierw kabina załogi, było tu trochę mierzenia, liczenia, trochę na oko i udało się wyciąć z papieru a później z arkuszy polistyrenu odpowiednie części i skleić je wszystkie do kupy:

zis41-1.jpg

zis41-2.jpg

Hm, łatwo się to pisze ale nerwów, czasu i prób trochę to kosztowało...

Następnie, jako, że były mi potrzebne dwie takie kabiny, zrobiłem kopie z żywicy

zis41-3.jpg

w sumie tak się rozbrykałem ( mój pierwszy odlew ), że obie kabiny postanowiłem zrobić z żywicy, później wystarczyło ( ta, następne ciężkie godziny pracy...) podoklejać szczegóły i taaaa dam:zis41-4.jpg

Od lewej: Mamusia, ZiS-43 i ZiS-41, szczegół zrobione z drutu, polistyrenu i puszki z piwa...

Teraz przyszła pora na podwozia, PST skleja się nieźle, trochę trzeba popilnikować i tyle, największym babolem jaki znalazłem była długość ramy, za długa o jakieś 3mm ale dało się to sprawnie wyciąć ( ta, ze środka) i zakleić. Dokleiłem błotniki i zbiorniki paliwa. Normalną pakę miał tylko ZiS-43 więc jedyne co tam zmieniłem, było nadanie plastikowi faktury drewna i wyczarowanie z drutu szczegółów paki ( nie wiem jak to się nazywa takie zapięcia dzięki czemu paka trzyma się kupy, coś takiego:

zis-5_056_of_162t.jpg)

Paki i podwozia wyszły tak:

zis-5_055_of_162.jpg

Paka ZiS'a-41 była jak widać bardziej skomplikowana, wyrzeźbiłem ją z części zestawu, puszki po piwie i drutu miedzianego.

Troszkę więcej problemów miałem z uzbrojeniem mojego wehikułu, czyli z działem ZiS-2 z UM, cóż zgodne z oryginałem to ono do końca nie jest, wykonanie też średnie: plastik jest miękki i marnie się obrabia, ale że większości szczegółów i tak nie będzie widać, dałem sobie spokój i tylko trochę wzbogaciłem je szczegółami z blaszki, drutu itp dodatkowo poprawiłem kształt kołyski. Całość obudowałem opancerzoną kabiną, nie bawiłem się tu już w jakieś projekty, wykorzystując zestawową osłonę, na oko i metodą prób i błędów zmontowałem osłonę artylerzystów. Całość wygląda tak:

zis41-10.jpg

zis41-9.jpg

zis41-7.jpg

W międzyczasie pojawił się mały problem z reflektorami, te zestawowe są chyba trochę za duże, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, trzeba im było tylko podorabiać "podstawki" z drutu co widać na powyższych zdjęciach.

Ostał mi się do zmontowania jeszcze układ jezdny, pierwsze na warsztat poszło koło napędowe, niestety te z zestawu były ogólnie rzecz biorąc do bani, nie pozostało mi nic innego jak je przerobić, udało mi się coś wyłuskać z oryginalnego koła oraz kół od t-40 i t-72, poszczególne części skopiowałem i odlałem z żywicy. Wyszło tak:

zis41-11.jpg

I to by było na tyle w części pierwszej, zostało mi jeszcze do zrobienia:

-Reszta napędu

-uzbrojenie ZiS'a-43 czyli działko 61-k

-gąsienice: tu pojawia się problem, w zestawie nie maję one bieżnika, nie chce mi się go robić od zera a serca nie mam, żeby gotowy model miał takie łyse klocki.....

-mnóstwo pierdół o których zapomniałem

-pomalować....... czyli coś czego szczerze nie cierpię, więc jak się nie zbiorę do kupy model zostanie warsztatowy

Dobra, następny etap: działko k-61 z zestawu PST, składało się gładko, niestety oczywiście musiałem coś sknocić. Trochę się zapędziłem z pilnikowaniem i trzeba było dorabiać kawałek z polistyrenu dodatkowo wymieniłem wszystkie "pokrętła" na żywiczne kopie pokręteł z jakiejś niemieckiej armaty firmy ACE (o ironio.........) i podorabiałem/poprzerabiałem kilka innych małych części.....

Oto foty:

61-5_2.jpg

61-5_1.jpg