Skocz do zawarto艣ci

Rosyjskie prototypy: ZiS-41 & ZiS-43 w 1/72 semiscratch

Claoodiush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w kolejnym w膮tku warsztatowym:

Jaki艣 czas temu wpad艂a mi w r臋ce taka oto fota:

zis41_1.jpg

(ta akurat pochodzi ze strony http://www.aviarmor.net/TWW2/Photo/USSR/zis-41/zis41_1.jpg)

Troch臋 szukania co to za wehiku艂 i dogrzeba艂em si臋 do strony http://www.rumodelism.com/forum/read.php?f=27&i=17287&t=17287#reply_17287 gdzie (po rosyjsku) opisano, 偶e jest to prototyp ZiS-41 na podwoziu ZiS-42 z 57 mm dzia艂em ZIS-2. Znale藕膰 mo偶na tam te偶 opis ZiS'a-43, przeciwlotniczego p贸艂g膮sienicowca.

35ff4759a5bb.jpg

Oba dosy膰 podobne do siebie, r贸偶ni膮 si臋 uzbrojeniem i budow膮 paki.

Zrobienie modelu nie powinno by膰 trudne, wszak PST wyda艂o kiedy艣 ZiS-42 w 1/72, kupi艂em wi臋c dwa, jeden z dzia艂kiem 61-k do budowy ZiS-43 i jeden w wersji stra偶ackiej (taki akurat by艂 w sklepie) jako baz臋 pod ZiS'a-41:

mar%5B36854%5D_72033.jpg

Do kompletu kupi艂em te偶 armat臋 ZiS-2 firmy UM:

mar%5B12033%5D_unimod207.jpg

No i zacz臋艂o si臋 sklejanie. Najpierw kabina za艂ogi, by艂o tu troch臋 mierzenia, liczenia, troch臋 na oko i uda艂o si臋 wyci膮膰 z papieru a p贸藕niej z arkuszy polistyrenu odpowiednie cz臋艣ci i sklei膰 je wszystkie do kupy:

zis41-1.jpg

zis41-2.jpg

Hm, 艂atwo si臋 to pisze ale nerw贸w, czasu i pr贸b troch臋 to kosztowa艂o...

Nast臋pnie, jako, 偶e by艂y mi potrzebne dwie takie kabiny, zrobi艂em kopie z 偶ywicy

zis41-3.jpg

w sumie tak si臋 rozbryka艂em ( m贸j pierwszy odlew ), 偶e obie kabiny postanowi艂em zrobi膰 z 偶ywicy, p贸藕niej wystarczy艂o ( ta, nast臋pne ci臋偶kie godziny pracy...) podokleja膰 szczeg贸艂y i taaaa dam:zis41-4.jpg

Od lewej: Mamusia, ZiS-43 i ZiS-41, szczeg贸艂 zrobione z drutu, polistyrenu i puszki z piwa...

Teraz przysz艂a pora na podwozia, PST skleja si臋 nie藕le, troch臋 trzeba popilnikowa膰 i tyle, najwi臋kszym babolem jaki znalaz艂em by艂a d艂ugo艣膰 ramy, za d艂uga o jakie艣 3mm ale da艂o si臋 to sprawnie wyci膮膰 ( ta, ze 艣rodka) i zaklei膰. Doklei艂em b艂otniki i zbiorniki paliwa. Normaln膮 pak臋 mia艂 tylko ZiS-43 wi臋c jedyne co tam zmieni艂em, by艂o nadanie plastikowi faktury drewna i wyczarowanie z drutu szczeg贸艂贸w paki ( nie wiem jak to si臋 nazywa takie zapi臋cia dzi臋ki czemu paka trzyma si臋 kupy, co艣 takiego:

zis-5_056_of_162t.jpg)

Paki i podwozia wysz艂y tak:

zis-5_055_of_162.jpg

Paka ZiS'a-41 by艂a jak wida膰 bardziej skomplikowana, wyrze藕bi艂em j膮 z cz臋艣ci zestawu, puszki po piwie i drutu miedzianego.

Troszk臋 wi臋cej problem贸w mia艂em z uzbrojeniem mojego wehiku艂u, czyli z dzia艂em ZiS-2 z UM, c贸偶 zgodne z orygina艂em to ono do ko艅ca nie jest, wykonanie te偶 艣rednie: plastik jest mi臋kki i marnie si臋 obrabia, ale 偶e wi臋kszo艣ci szczeg贸艂贸w i tak nie b臋dzie wida膰, da艂em sobie spok贸j i tylko troch臋 wzbogaci艂em je szczeg贸艂ami z blaszki, drutu itp dodatkowo poprawi艂em kszta艂t ko艂yski. Ca艂o艣膰 obudowa艂em opancerzon膮 kabin膮, nie bawi艂em si臋 tu ju偶 w jakie艣 projekty, wykorzystuj膮c zestawow膮 os艂on臋, na oko i metod膮 pr贸b i b艂臋d贸w zmontowa艂em os艂on臋 artylerzyst贸w. Ca艂o艣膰 wygl膮da tak:

zis41-10.jpg

zis41-9.jpg

zis41-7.jpg

W mi臋dzyczasie pojawi艂 si臋 ma艂y problem z reflektorami, te zestawowe s膮 chyba troch臋 za du偶e, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, trzeba im by艂o tylko podorabia膰 "podstawki" z drutu co wida膰 na powy偶szych zdj臋ciach.

Osta艂 mi si臋 do zmontowania jeszcze uk艂ad jezdny, pierwsze na warsztat posz艂o ko艂o nap臋dowe, niestety te z zestawu by艂y og贸lnie rzecz bior膮c do bani, nie pozosta艂o mi nic innego jak je przerobi膰, uda艂o mi si臋 co艣 wy艂uska膰 z oryginalnego ko艂a oraz k贸艂 od t-40 i t-72, poszczeg贸lne cz臋艣ci skopiowa艂em i odla艂em z 偶ywicy. Wysz艂o tak:

zis41-11.jpg

I to by by艂o na tyle w cz臋艣ci pierwszej, zosta艂o mi jeszcze do zrobienia:

-Reszta nap臋du

-uzbrojenie ZiS'a-43 czyli dzia艂ko 61-k

-g膮sienice: tu pojawia si臋 problem, w zestawie nie maj臋 one bie偶nika, nie chce mi si臋 go robi膰 od zera a serca nie mam, 偶eby gotowy model mia艂 takie 艂yse klocki.....

-mn贸stwo pierd贸艂 o kt贸rych zapomnia艂em

-pomalowa膰....... czyli co艣 czego szczerze nie cierpi臋, wi臋c jak si臋 nie zbior臋 do kupy model zostanie warsztatowy

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Dobra, nast臋pny etap: dzia艂ko k-61 z zestawu PST, sk艂ada艂o si臋 g艂adko, niestety oczywi艣cie musia艂em co艣 sknoci膰. Troch臋 si臋 zap臋dzi艂em z pilnikowaniem i trzeba by艂o dorabia膰 kawa艂ek z polistyrenu dodatkowo wymieni艂em wszystkie "pokr臋t艂a" na 偶ywiczne kopie pokr臋te艂 z jakiej艣 niemieckiej armaty firmy ACE (o ironio.........) i podorabia艂em/poprzerabia艂em kilka innych ma艂ych cz臋艣ci.....

Oto foty:

61-5_2.jpg

61-5_1.jpg

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.