Damiano82 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Witam, Po Phantom Killerze i prawie skończonym Lim-5 przyszedł czas na nowy mały projekt. Wybór padł na MiGa-23. W magazynie znalzałem dwa zestawy koreańskiego producenta jak widnieje na pudełku wersji "S". Nie będę się rozpisywał na temat jakości wyprasek bo są ogólnie wszystkim znane. Napiszę tylko, że będę próbował z nich zbudować coś, co będzie przypomianło wersję eksportową "MS". Początkowo miał to być "MF" w barwach 28PLM ze Słupska, niemniej modele mam dwa i chciałbym najpierw ten pierwszy zrobić niejako dla sportu. Zanim zacznę chciałem podziękować koledze "imt" za okazaną pomoc w reanimacji moich zasobów dokumentacji fotograficznej do w/w samolotu Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Nie będę się rozpisywał na temat jakości wyprasek bo są ogólnie wszystkim znane. Czyli mógłbyś go spokojnie polecić? Pytam bo mam go na oku, będę się więc przyglądał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 25 Września 2010 Autor Share Napisano 25 Września 2010 Witam, Z tego co czytałem w Aeroplanie może być kłopot z wymiarówką. Lepiej kupić Bilka lub Zvezda/Italeri i pokombinować ze statecznikiem. Ja go robię bo kiedyś wpadł mi jako nagroda w jedny z konkursów, a żal żeby się marnował. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 W jakim celu wyciął kolega te otwory w przedniej [nosowej] części kadłuba? Wersje M, MS, MF nie miały w tym miejscu luków inspekcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 26 Września 2010 Autor Share Napisano 26 Września 2010 Właśnie min. te dwa dodatkowe luki, brak termonamiernika i inny kształt osłony stacji radiolokacyjnej odróżniały MS od M/MF. Wersja MS była zubożoną pod względem awioniki i przenoszonego uzbroejnia modyfikacją wersji M, przeznaczoną dla mniej pewnych sojuszników (Irak,Libia). Tutaj plany części nosowej MS Te poprzeczne linie to oznaczenie luków które będą zdjęte. I jeszcze M/MF dla porównania: Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 26 Września 2010 Share Napisano 26 Września 2010 O ile mnie pamięć nie myli MS był kompilacją płatowca M z uzbrojeniem MiGa-21 bodajże SM albo co gorsza MF (może ktoś sprawdzi?). Owiewka radaru była krótsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Dokładnie to widać na planach dwa posty wyżej i na tych fotkach (wspomniane luki również): Co do wyposażenia awionicznego wersji MS było ono takie same jak w MiG-21 MF/SM używanych w VVS. Takie też dostarczono do Libii i Iraku. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych Irak zmodernizował swoje 23 zmieniając awionikę na tą stosowaną w MiG-21bis LAZUR. Pozdrawiam Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi