Skocz do zawartości

MiG-23 MS [Academy, 1/72]

Damiano82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po Phantom Killerze i prawie skończonym Lim-5 przyszedł czas na nowy mały projekt. Wybór padł na MiGa-23. W magazynie znalzałem dwa zestawy koreańskiego producenta jak widnieje na pudełku wersji "S". Nie będę się rozpisywał na temat jakości wyprasek bo są ogólnie wszystkim znane. Napiszę tylko, że będę próbował z nich zbudować coś, co będzie przypomianło wersję eksportową "MS". Początkowo miał to być "MF" w barwach 28PLM ze Słupska, niemniej modele mam dwa i chciałbym najpierw ten pierwszy zrobić niejako dla sportu.

Zanim zacznę chciałem podziękować koledze "imt" za okazaną pomoc w reanimacji moich zasobów dokumentacji fotograficznej do w/w samolotu

obraz001hs.th.jpg

obraz002wnx.th.jpg

obraz003zo.th.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Witam,

Z tego co czytałem w Aeroplanie może być kłopot z wymiarówką. Lepiej kupić Bilka lub Zvezda/Italeri i pokombinować ze statecznikiem. Ja go robię bo kiedyś wpadł mi jako nagroda w jedny z konkursów, a żal żeby się marnował.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Właśnie min. te dwa dodatkowe luki, brak termonamiernika i inny kształt osłony stacji radiolokacyjnej odróżniały MS od M/MF. Wersja MS była zubożoną pod względem awioniki i przenoszonego uzbroejnia modyfikacją wersji M, przeznaczoną dla mniej pewnych sojuszników (Irak,Libia).

Tutaj plany części nosowej MS

obraz004ew.th.jpg

Te poprzeczne linie to oznaczenie luków które będą zdjęte.

I jeszcze M/MF dla porównania:

obraz005gw.th.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Dokładnie to widać na planach dwa posty wyżej i na tych fotkach (wspomniane luki również):

20090921083553723.th.jpg

mig231.th.jpg

mig234.th.jpg

Co do wyposażenia awionicznego wersji MS było ono takie same jak w MiG-21 MF/SM używanych w VVS. Takie też dostarczono do Libii i Iraku. Na przełomie lat 70-tych i 80-tych Irak zmodernizował swoje 23 zmieniając awionikę na tą stosowaną w MiG-21bis LAZUR.

Pozdrawiam

Damian Biwo