buźka Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Witam. Ostatnio kupiłem model Scania t143 firmy italeri i postanowiłem, że skoro i tak należy przedłużyć ramę, to dodam do niej dodatkową oś. fotki: osie będą wyglądały tak: Jeśli chodzi o kolory to raczej niebieski lub czerwony. To co zrobiłem do tej pory to skleiłem kabinę na tyle ile się dało: Skleiłem i zaszpachlowałem most, silnik i bak: Wyciąłem w masce otwory na ,,prawdziwe" reflektory, ponieważ te italerowskie były jak dla mnie zbyt ,,płaskie" No i jeszcze rozpocząłem przedłużanie ramy, ale na razie zrobiłem to z ,,Zapasem" bo nie wiem jaką długość ma ta rama w oryginale: Czy mógł by mi ktoś jeszcze podpowiedzieć o ile przedłużyć ramę w takiej konfiguracji? Szukałem tych danych wszędzie gdzie tylko mogłem ale nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Nie mogłeś kupić Scanii Australian ? Wtedy miałbyś gotową ramę, bez przerabiania, przedłużania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Kolega kupił być może dlatego,że ta ma osłony między osiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Kupiłem ten model bo mi się podobał. Dopiero później okazało się że italeri dodaje do tego modelu ramę z wersji z krótkim przodem, i składając ją zgodnie z instrukcją model wychodzi zbyt krótki. Żeby złożyć go tak jak należy, ramę trzeba wydłużyć. Gdybym to zrobił to musiał bym przesunąć tylną oś do tyłu, a wtedy nie pasowały by mi osłony między osiowe, a na nich mi też zależy. Dlatego chcę dodać drugą oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 Rama dobra, tylko kabina zadługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Rama dobra, tylko kabina zadługa I rama dobra i kabina, tylko nie do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Rama dobra, tylko kabina zadługa I rama dobra i kabina, tylko nie do tego modelu. Możesz rozwinąć sory za odejście od tematu,ale dla mnie kabina jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Rama dobra, tylko kabina zadługa I rama dobra i kabina, tylko nie do tego modelu. Co Ty w ogóle piszesz... Rama jest od modelu R143, a nie T, czyli w konfiguracji 4x2 jest za krótka o 32 mm. Kabina jest jak najbardziej w porządku. Edytowane 28 Września 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 bo nie wiem jaką długość ma ta rama w oryginale: Jeżeli Ci to coś pomoże to rama z modelu Scania T142 RoadRunner ma 32,5 cm długości Powodzonka i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 28 Września 2010 Share Napisano 28 Września 2010 Rama jest od modelu R143, a nie T, czyli w konfiguracji 4x2 jest za krótka o 32 mm. Kabina jest jak najbardziej w porządku. nie koniecznie jest jak uważasz;> pozwoliłem sobie zauważyć że te 32mm można zyskać skracając kabinę ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Tylko że rama jest mierzona od początku do końca, a nie od tylnej ściany kabiny do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Tylko że rama jest mierzona od początku do końca, a nie od tylnej ściany kabiny do końca Zero wyobraźni ;> Sugerowałem długość od przodu maski do tylnej ściany kabiny skrócić o 32mm odcinając tył kabiny ;>wtedy rama pasuje ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Za to Ty, kolego wyobraźni masz trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 ''Odcinajac tyl kabiny'' hahahahaha....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry.B Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Sugerowałem długość od przodu maski do tylnej ściany kabiny skrócić o 32mm odcinając tył kabiny ;>wtedy rama pasuje ;> Stary zmień dilera albo bierz połowę(bez obrazy) Jeżeli Ci to coś pomoże to rama z modelu Scania T142 RoadRunner ma 32,5 cm długości Moim zdaniem Roadrunner to lekko mówiąc unikat i troche by było go szkoda do takich projektów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Tylko że rama jest mierzona od początku do końca, a nie od tylnej ściany kabiny do końca Zero wyobraźni ;> Sugerowałem długość od przodu maski do tylnej ściany kabiny skrócić o 32mm odcinając tył kabiny ;>wtedy rama pasuje ;> Lepiej wywalic maske, slinki wstawic za kabine i mam kolejny projekt dla Dzacek1841. Uprawiaj ten s-f w swoim warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Bodzio napisał: Jeżeli Ci to coś pomoże to rama z modelu Scania T142 RoadRunner ma 32,5 cm długości Moim zdaniem Roadrunner to lekko mówiąc unikat i troche by było go szkoda do takich projektów ;) E tam s%$^&e w banie Ale nie chodzi mi o to Chodziło mi o to jeżeli kolega nie ma wymiarów z oryginalnej Scanii to może mu pomoże to że model t142 6x2 ma długość tych 32,5 centymetra- więc bierze swoją ramę i docina pod ten wymiar PS. A do pana Dzacek1841 nie mam pytań Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Sugerowałem długość od przodu maski do tylnej ściany kabiny skrócić o 32mm odcinając tył kabiny ;>wtedy rama pasuje ;> Ha,ha,ha musialem to z piec razy przeczytac, zeby uwierzyc. No, no widze, ze kolega bierze pomysly z programu "Scrapyard challenge".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 hehe pomysł sam z siebie, dilera nie mam sadze sam w czechach Co do scani roadrunner i jej unikatowości to proponuje stronę www.hobbysta.pl model ciekawy ma niestety potężnego minusa, Australijska ciężarówka z kierownicą po lewej stronie ;| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Jeszcze troche i będzie dział Monster Garage w roli prowadzącego czyt. Admina będzie nasz szanowy szalony kolega Dzacek. Tak jak koledzy pisali przedłuż rame o 32 mm i zobacz wizualnie czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Tutaj znajdziesz wszystkie wymiary: http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_drawings/scania/scania_2-series/scania_t142h_6x2/ Jest to 2 generacja ale to to samo co 3, wiec mozesz przeliczac na podstawie tych prospektow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 30 Września 2010 Autor Share Napisano 30 Września 2010 voseba dziękuję ci bardzo za te zdjęcia, na pewno się przydadzą. Jak tylko skończę ramę to zrobię aktualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 W oczekiwaniu na materiały do dokończenia ramy zająłem się reflektorami i zrobiłem takie oto odbłyśniki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Października 2010 Share Napisano 3 Października 2010 Reflektor pierwsza klasa Z czego zrobiłeś odbłyśnik jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 16 Października 2010 Autor Share Napisano 16 Października 2010 Z czego zrobiłeś odbłyśnik jeśli można wiedzieć? odbłyśnik zrobiłem z polistyrenu i nakleiłem na niego folię imitującą chrom Na razie podłubałem coś przy silniku. Nie byłem pewien co do koloru silnika, ale sami zobaczcie co z tego wyszło Oczywiście jeszcze nie jest skończony, jeszcze dużo mu brakuje Nareszcie dotarły do mnie arkusze polistyrenu i wreszcie mogę dalej robić coś z ramą. Mam do was prośbę, czy może ktoś podać link ze zdjęciami poprzeczek w ramie i tylnego zawieszenia (dwie osie, jedna wleczona)? Szukałem chyba wszędzie ale znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi