Skocz do zawartości

Scania R V8 HAMMAR

EuroTrakker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem wszystkim forumowiczom przedstawić mój świeżo ukończony model.

Jest to Scania serii R z dość nietypowym i rzucającym się w oczy układem osiowym. Otóż, takie podwozie o 3 osiach skrętnych i jednej napędzanej jest wytwarzane w firmie LAXA Special Vehicles współpracującej ze Scanią (tu link jako dowód: http://www.laxasv.se/Chassis4A01.asp).

Natomiast zabudowa to niespotykana w Polsce a popularna w Skandynawii i nie tylko zabudowa pod kontenery firmy HAMMAR model 183B (link do strony producenta: http://hammar.eu/180-series.php).

Model powstał w oparciu o model Scania R500 Italeri, druga oś kierowana to kit KFS, natomiast ostatnia oś, kierowana (tzw. tag axle) jest mojej indywidualnej roboty.

Malowanie oraz zabudowa podwozia to moja czysta inwencja twórcza ;-)

Kontener pochodzi z zestawu MAN TGA + 20' ft container.

gotowy.jpg

gotowy2.jpg

gotowy3.jpg

Pozdrawiam

Trzeba przyznać piękny i bardzo ciekawy model

Zabudowa- cudowna, kolorystyka również.

Oponki jedynie pozamieniał bym na SS'y

Scania w mojej skromnej ocence - super

Pozdrawiam.

Wszystkie kola kierowane jak dla mnie mogly by byc super single, ale poza tym model zrobiles niebanalny - jest bardzo czysto wykonany, zestawienie kolorow wyglada super i w ogole jest na co popatrzec - Gratulacje! Moglbys tylko zamiescic troche wiecej fotek.

Jak dla mnie to zestawienie osi tak jak w twoim modelu to zadna nowosc - mozna je spotkac zarowno w Skandynawii jak i w Holandii czy Belgii.

Zabudowy Hammar sa tez bardzo popularne w Holandii, ale i w Australii i Nowej Zelandii....

P.S. Fajnie by do tego wygladala 5-cio osiowa przyczepa z dwoma kontenerami i oczywiscie z "hammarem" na zabudowie.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :-)

Owszem, podobne układy osiowe można spotkać w Holandii, Danii czy Skandynawii ale taki dokładnie (o nazwie 8x2/*6, czyli z 1, 2 i 4 osią kierowaną) są rzadkie (a przynajmniej mało fotek takich podwozi znalazłem). Przeważały układy z 1 i 4 osią kierowaną i dwoma napędzanymi oraz z 1 i 2 osią kierowaną, 3 napędową a 4 bliźniaczą podnoszoną.

Skoro chcecie bym dorzucił kilka fotek to proszę :-)

Tylko taka mała adnotacja, model obecnie jest do obejrzenia w SDK Tęcza na wystawie więc fotki, które teraz zamieszczę to są to fotki z procesu budowy, gdzie niektóre rzeczy były potem jeszcze dopracowywane (np. przejścia kolorów na kabinie, itp.)

A więc:

Tak wyglądała wstępna przymiarka z już pomalowanym podwoziem:

wbudowie.jpg

Tu lepszy widok na przód kabiny:

czoo.jpg

Oczywiście siatka grila została pomalowana na niebiesko.

A tu lepszy widok na tylną część zabudowy, czyli dźwig załadunkowy.

siowniki.jpg

Siłowniki to profile Evergreen jako cylinder, tłok wykonany z ramki po częściach z wyprasek. A cała zabudowa oraz osłony między osiowe to klasyczny HIPS 1mm i 0,5mm ;-)

Jeszcze raz dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!

Nieźle, przejścia kolorów mimo WIPa dobrze zrobione, podnośnik też niczemu sobie, naprawdę ciekawy model i unikalny jak na polskie warunki drogowe/modelarskie. Kolorystyka ciekawa, elementy dopracowane, brakuje mi dodatkowego oświetlenia np halogeny dalekosiężne czy robocze, oświetlenie ostrzegawcze. Poczekam na kolejne zdjęcia .

Pozdrawiam.

Witam. Bardzo fanie zrobiłes tą skakanke. Dawno nie było łądnego trucka w galerii. Nie ma do czego sie przyczepic-a ssy czy nie to juz kwestia gustu ale mysle ze taj jak zrobiłes jest lepiej. Co do malowania juz takie gdzies widzialem, moze nie dokladnie to samo ale chodzi o układ kolorow, brakuje blach, anten itp ale to pewnie jeszcze zrobisz.Pozdrowionka

Bardzo interesujący model. Otwierając ten temat i oczekując na ładujące się fotki, nie spodziewałem się ani trochę że zobaczę tak piękny model. Mamy ciekawą konfigurację osi, bardzo interesującą zabudowę i ciekawe malowanie, a to wszystko wykonane na dobrym poziomie. Mam kilka pytań. To jest Twój pierwszy model ciężarówki? Da radę porobić więcej zdjęć gotowego modelu przy okazji? Dlaczego z takim modelem nie pojawiłeś się na tegorocznym MTMie? I ostatnie dlaczego na pierwszych zdjęciach brakuje rejestracji, wkładów lusterek? I taka uwaga na koniec, przydałoby się opracować jakiś napis na podwyższeniu kabiny, ponieważ wygląda odrobinę pusto.

Łoł, takiego zainteresowania się nie spodziewałem!

Powolutku, dobo juz odpowiadam na twe pytania.

Otóż, nie to nie jest mój pierwszy model (mam koło 15 modeli, w tym zestawy naczepowe), poprzedni jest tu pokazany, czyli Mercedes TITAN z firmy Felbermayr nr 714.

Tak, da radę porobić więcej fotek gotowego modelu, ale jak pisałem wcześniej, dopiero gdy wróci z wystawy.

Czemu nie byłem na MTMie? Z prostej przyczyny. Mój charakter pracy nie pozwolił mi na wyjazd, gdyż w sobotę miałem drugą zmianę (pracuję w systemie czterobrygadowym, wtajemniczeni wiedzą o co chodzi).

Czemu brakuje wkładów lusterek, wycieraczek i rejestracji? Model był dokańczany na wystawę na niedzielę, a zdjęcia wykonałem w sobotę, gdzie tych drobnych elementów jeszcze brakowało.

A co do banera nad szybą, to rzeczywiście będzie, ale dopiero jak wymyślę jego całkowity wygląd.

A teraz mi się wspomniało, że mówiliście o SS'ach. Otóż myślałem nad nimi ale jednak to mi bardziej się spodobało.

Do kolegi jonnym, otóż rzeczywiście podobny samochód istnieje w rzeczywistości z tym, że nie posiada dźwigów załadowczych, trochę inny schemat malowania i zabudowa podwozia. O, to on: http://img508.imageshack.us/img508/1500/1008241borderjp8.jpg

Pozdrawiam!

EuroTrakker Dzięki wielkie za odpowiedź na wszystkie moje pytania. W takim razie czekam na zdjęcia modelu uzbrojonego już we wszystkie części. Wielka szkoda że nie udało Ci się przyjechać na MTM, mam nadzieje że w przyszłym roku to nadrobisz .

W temacie o Titanie pisałeś coś o MANie TG-A Felbermayr, zbudowałeś już ten model? Jak będziesz miał chwilę podrzuć mi kilka zdjęć swoich wcześniejszych modeli, jestem bardzo ciekaw jak one wyglądały. Pozdrawiam