sokol Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Model, który prezentuje przedstawia polską modyfikację czechosłowackiej modernizacji transportera pływającego BTR-50. Polska modyfikacja polegała na wyposażeniu wozu w wieżę z KPWT 14,5mm (tzw. przeciwlotniczą). W Wojsku Polskim był wykorzystywany przez 7 Łużycką Dywizję Desantową do lat 80-tych. Model jest modelem żywicznym, w skali 1:35 wyprodukowanym przez firmę ARMO. Jakość wykonania jest dość dobra, choć niektóre elementy będą z pewnością wymagały prostowania. W przypadku elementów kadłuba i wieży usunięte zostały już elementy wlewowe. O ile w przypadku kadłuba były one umieszczone w dość logiczny sposób (1) i łatwo będzie uzyskać właściwą powierzchnię na modelu, to w przypadku wieży producent umieścił element wlewowy na tyle wieży (2). Na pewno trzeba będzie poświęcić dużo szpachli i pracy nad uzyskaniem właściwego kształtu wieży. Możliwe jest uzupełnienie modelu o dodatki innych firm, jak np. metalowa lufa z firmy RB Model i odlewane gąsienice z Fruilmodel: Części żywiczne: Producent oczywiście wyposażył swój model w gąsienice - składają się z krótkich, żywicznych odcinków: Osłony reflektorów, które w Topasach są dość misterne wykonane zostały w postaci odlewów żywicznych i prezentują się dość dobrze. Instrukcja jest w formie kartki A4 bez żadnych opisów i schematów malowania. Jak to jest w tradycji ARMO, nie ma dołączonych kalkomanii. Model należy do kategorii "Dobrze, że jest" - bo innej alternatywy nie ma. Ale też nie jest modelem złym. Dla kogoś wykonującego pojazdy Wojska Polskiego po II WŚ jest na pewno cennym nabytkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Dzięki za inboxa Btw, ale paskudny kolor żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 No mój egzemplarz pochodzi sprzed wielu lat i wygląda tak jakby firma Armo uprawiała wtedy zbieractwo żywic - inna jest na kadłub i większość części, inna na gąsienice, jeszcze inna na osłony reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Dzięki Sokole za inboxa. Czy są w modelu jakieś kalki ? Kiedyś miałem na niego chęć ale teraz poczekam już na Trumpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Niestety, tak jak napisałem, Armo swoim zwyczajem nic nie dołącza. W najbliższym czasie chcę wsiąść Topasa na warsztat, w związku z tym zrobiłem sobie odpowiednie kalki w Corelu, a Grześ z Modelworka zajął się skierowaniem ich do produkcji jakiejś zaznajomionej drukarni. Także jestem już szczęśliwym posiadaczem nr do słupskich Topasów i czekam na kalki z kotwiczkami. Kiedyś już publikowałem link do kotwiczek w Corelu, ale powtórzę jeśli ktoś chciałby skorzystać http://www.sokol.slupsk.pl/BWP-1/kotwiczka.cdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi