Skocz do zawartości

[inbox] Bü 131 Jungmann Huma 1/72

Kiemlicz

Rekomendowane odpowiedzi

Model ciekawego "zabytku", bywalca Góraszek i innych lotniczych pikników.

Wypada mieć... a zatem...

W wielgachnym pudle znajduje się malutka wypraska:

pd.jpg

wpr.jpg

Poziom elementów to półka wyżej niż Amodel ale mimo wszystko są dość grubo ciosane.

str.jpg

kla.jpg

kdb.jpg

smg.jpg

skr.jpg

Obraz033.jpg

dln.jpg

Wiatrochrony, zasadniczo nadają się tylko do zgubienia...

wiatrochron1.jpg

Są nawet "piloci", o facjatach niczym mieszkańcy Planety Małp.

Ciekawostka, jedno to samiec, a drugie samica

mpl.jpg

Wielka płachta instrukcji, zawiera tylko 3 rysunki montażowe. Reszta to schematy malowań i dużo tekstu z danymi technicznymi. Kalkomania zaiste imponująca, ładnie wydrukowana:

rys2.jpg

rys1.jpg

dcl.jpg

W zestawie są dwie wersje osłon silników:

Do prawdziwego Jungmanna z silnikiem Hirth oraz do powojennego mutanta z silnikiem Lycoming:

msk2.jpg

msk.jpg

Niestety producent nie pomyślał o wersji z silnikiem Walter.

Żadna z osłon nie daje też szansy na przeróbkę do odmiany T-131PA, produkowanej dziś w Polsce.

Czeskiego Jungmanna robi CMR, ale w cenie 3 modeli Humy...

Ale, ale... mały "rentgen" w magazynie z artykułami... ten tego... kolekcjonerskimi i...

slm.jpg

Maska od Zlina 326 z AZ-ta. Kryje identyczny silnik jak w T-131PA. Taki sam układ wlotów powietrza, do przerobienia prawa strona i kolektory wydechu.

http://www.airfoto.pl/?module=Photos&action=Single&id_ph=4021&size=2

Podsumowanie:

Jungmann firmy Huma jest jaki jest. Innego wyboru nie ma...

A nie... wróć. Jest Czech Master Resin za półtorej stówy...

Pozdr.

Kiemlicz. No nie tylko te dwa są na rynku .Ja jakiś czas temu kupiłem na allegro Jungmana z czeskiej firmy MGM Models. O jakości się nie wypowiadam bo na fotce wszystko widać ( a oszklenie od razu wyałtowałem w kosz) ,ale da się z niego coś zrobić. Noi mała blaszka jest.

b5660eddef7d3b04m.jpg 6b52904a9e8f3516m.jpg

Dzięki za sprostowanie.

Widzę, że jest też wariant "czeski"

Odnoszę wrażenie, iż niemiecki wyrób jest jednak nieco bardziej finezyjny...

Wydaje mi się... nie wiem jak w rzeczywistości... porównuję z osłoną silnika leżącą obok blaszki, że fototrawione tablice przyrządów są jakieś takie "przerośnięte".

Pozdr.

Trawionki są nawet ładne .Może tak na zdjęciu wyglądają bo robione na szybko ale spoko. Co do detali to czyszczenia co nie miara i szlifowania. Na pewno twój z Humy jest o niebo lepszy jakościowo no ale z tego co się orientuje to ponad pięć dych kosztuje. Ja za swego dałem trzy. Coś za Coś.