Jump to content

Academy BF-109 E-3 1:72

Eskimos
 Share

Recommended Posts

Witam do mojego pierwszego warsztatu na tej stronie.

Model Academy jest taki sobie. W poruwnaniu do E-4 firmy ICM, w ksztaltcie jest troszke inny, ale nie jestem znawcą tego typu, i na moje oczy wygląda wystarczająco.

Kleje go w locie, to para zmian

1) pilot - ciało z pilota z nowego Airfixa BF-110, głowa z Italeri He-111. Pasy z taśmy.

DSC07449.jpg

nie jestem zbyt zdolnym malarzem figurek, ale wygląda mi on nie zle

2) koła - pokrywy no koła są zakrutkie i bedę musiał dodać koncówki. Jak to najlepiej wymieżyć

3) podstawka - tam gdzie teraz widać szpare. Wyszpachluje ją po wyryciu dżiury.

DSC07450.jpg

podporki od sterów ogonowych podszebowały sporo szlifowania, are reszte się klejyło bez problemów jak narazie

Podpórki pod stateczniki wymieniłbym na delikatniejsze, będzie na pewno lepiej się prezentował, drut miedziany lekko spłaszczony powinien załatwić sprawę. Wydłużenie osłony goleni bym zrobił w ten sposób; na kalce technicznej, bądź cienkim papierze zaznaczam pozostały otwór w centropłacie, wycinam, przenoszę na płytkę i wycinam, później już tylko dopasowanie do reszty. Może wykonanie całej części w tym przypadku będzie lepszym rozwiązaniem, unikniesz problemu z miejscem połączenia dwóch części. Miejsce pod podstawkę bym najpierw zaszpaschlował, a później nawiercił.

Pozdro Jarek

Dzięki Jarek.

Szparę zalepiłem klejem cyano. Chyba lepiej się będzie trzymać niś szpachel jak wywiercę dziurę.

Dobry pomysł aby zrobić całość pokrywy kół twoją sposobem. Tylko jedno pytanie; z tego co widać, czy kształt części z modelu jest prawidłowy (oprucz krótkości o której mówiłem poprzednio?)