crustian Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 (edytowane) Pomyślałem co by zrobić taki temat bo mi trochę tego brakuje tu i myślę,że DEKALOG będzie się rozwijał i uzupełniał przy udziale forumowiczów w miarę czasu .ZIO BY NAITT i Roobert dziękuję za pomoc. 1. Jak najłatwiej obrabiać żywicę? Żywica staje się elastyczna w gorącej wodzie.Wszelkie wygięte i zwichrowane elementy prostuje się właśnie zanurzając żywicę w dobrze ciepłej wodzie.Robi się ona miękka i można zrobić z nią wszystko bez obawy o ich uszkodzenie.To samo tyczy się odcinania kostek wlewowych.Miękka żywica daje się kroić nożem,bez piłowania czy zeszlifowywania dużych elementów. 2. Jakich narzędzi używać do odcinania,przycinania i piłowania? Do odcinania kanałów wlewowych najlepiej używać piłek modelarskich.Do obróbki różnych pilników oraz papier ścierny. UWAGA!!! Nie powinno się wdychać żywicznego pyłu - JEST RAKOTWÓRCZY!!! 3. Na co uważać przy sklejaniu modelu z żywicy? W elementach zdarzają się pęcherzyki powietrza niewidoczne na pierwszy rzut oka,warto więc zastosować jakiś podkład a przy okazji farba będzie się lepiej trzymała.I konieczne jest odtłuszczanie przed malowaniem np.:czystą benzyną. 4. Zastrzały i inne podłużne i delikatne elementy warto zastąpić dorobionymi własnym sumptem elementami.Zazwyczaj są słabo wykonane ale nie jest to reguła 5. Jakiego typu klejów używać? Najlepiej kleju CA w żelu.Pozwala on na większy margine czasu po złączeniu elementów.Klej żelowy "łapie" w przeciągu około 30-40 sekund zanim zastygnie na dobre,więc mamy trochę czasu na przesuwanie elementów względem siebie gdyby coś nierówno było (można też zastosować dwuskładnikowe kleje epoksydowe,np.Poxipol). 6. Jakiego typu szpachlówek używać do tego typu model? Tych samych,których używamy do modeli z plastiku. 7. Modele żywiczne są bardzo wymagające. A zatem trzeba się delikatnie obchodzić z częściami i dłużej obrabiać. Edytowane 24 Października 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Dekalog to chyba powinieneś ująć w "" bo zamiast 10ciu wrzuciłeś 7 regułek Poza tym, rozwiń punkt 4, bo nie każdy musi wiedzieć dlaczego akurat tak ma robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Dekalog to chyba powinieneś ująć w "" bo zamiast 10ciu wrzuciłeś 7 regułek Rolling Eyes Grzes no u góry napisałem,że mam nadzieję na rozwój tego tematu,a geneza słowa dekalog wygląda tak: Dekalog (gr. δεκάλογος dekalogos, dziesięć słów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 6. Jakiego typu szpachlówek używać do tego typu model? Tych samych,których używamy do modeli z plastiku. Czyli mogę np zastosować Humbrola? Jak usiłowałem szpachlować żywiczną figurkę humbrolem to nie chwyciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 To samo tyczy się odcinania kostek wlewowych.Miękka żywica daje się kroić nożem,bez piłowania czy zeszlifowywania dużych elementów. Tego nigdy sam nie próbowałem, jednak często miałem z tym dużo roboty, jak odcinałem je od żywicznych skrzyń do modeli. Jeszcze dzisiaj zobaczę jak takie coś pomaga. A czy ta woda to taka aby ręka nie uciekała od gorąca czy do trzymania w wodzie używać jakiś narzędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 22 Grudnia 2010 Share Napisano 22 Grudnia 2010 Ja dodam coś z własnego (przykrego) doświadczenia: Żywica po namoczeniu w DOT3 robi się "gumowa". Nie wiem natomiast jak zachowuje się w kontakcie z Kretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi