Skocz do zawartości

TIRPITZ - 1:700 Trumpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przedstawiam moje amatorskie wypociny,

głównie jestem tylko "oglądaczem" modeli, ale czasami

mnie najdzie ochota i coś sobie skleję

Model prosto z pudła, malowany pędzlami, akrylami

Tamiya i Lifecolor, przetarty suchym pędzlem i tyle...

Pozdrawiam

P1010017.JPG

P1010018.JPG

P1010020.JPG

P1010022.JPG

P1010024.JPG

P1010025.JPG

P1010029.JPG

P1010044.JPG

P1010048.JPG

P1010049.JPG

P1010052.JPG

P1010055.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Napisano
A to kamo to skąd?

Hej, znalazłem w Encyklopedii Okrętów Wojennych,

Aj-Pressu, Pancerniki typu Bismarck cz.1.

Jest tam informacja, że Tirpitz był tak pomalowany

w czerwcu 1942 roku, jak kotwiczył przy klifowym

wzgórzu norweskiego fiordu Faetten. To malowanie

miał tylko na tym akwenie.

Pozdrawiam

Napisano

Kamo faktycznie oryginalne - podoba mi się to, że jest inne od standardowych, jakich tu na forum sporo...

Modelik sam w sobie nie jest zły. Tylko na przyszłość poprosimy o warsztat

Napisano

Mógł byś jakoś przybliżyć temat malowania bo prawdę mówiąc spędziłem wraz z kolegą (fascynatem tych okrętów) kilka dobrych godzin na odszukanie jakiegoś wiarygodnego źródła i niestety niema niczego. Nie posiadam akurat tego wydania AJ-Pressu więc może jakiś skanik ? Do tego jest sporo fotek z 1942 roku (różne miesiące) gdzie kamuflaż jest znacznie inny, a przemalowanie takiego okrętu to nie pomalowanie pokoju w 2 dni .

Odnośnie modelu - Mam wrażenie, że część elementów jest niepomalowanych. Zastanawiam się też czy łodzie w jakimkolwiek malowaniu były całe zielone. Dotyczy to też dział (zwłaszcza 105mm). Bandera niestety do wymiany jak Kolega napisał. Niema jednak tragedii . Na przyszłość dokup sobie relingi.

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Witam wszystkich. To może ja w temacie.

Takie malowanie Tirpitz nosił w Fattenfiordzie pod koniec czerwca 1942 roku. Tylko tam, i tylko w tym okresie. Malowanie tutaj zaprezentowane może się minimalnie różnić od orginału. Wynika to ze skąpej dokumentacji fotograficznej z tego okresu. Taltos na przykład zrobił na pokładzie na dziobie zieloną plamę, której wedle mojej wiedzy tam nie było.

A wiedzę czerpię z publikacji KRIEGSMARINE COLORS VOL. 1 wydanej w 2006 roku nakładem wydawnictwa AJ-PRESS (Encyklopedia Okrętów Wojennych nr 43). Autorem jest pan Mirosław Skwiot.

Z braku skanera nie podeślę skanów niestety. Ewentualnie mógłbym zrobić zdjęcie planszy barwnej ukazującej ten kamuflaż Tirpitza.

Farby użyte w tym malowaniu:

kadłub - Hellgrau, Weis, Hellgrun, Dunkelgruun, Dekfarbe Ockergelb, Hellbraun

Nadbudówki - Hellgaru, Hellgrun, Decfarbe Ockergelb, Hellbraun

Osłona komina - Dunkelblaugrau

Linia wodna - Dunkelgrau 2

Część podwodna - Schiffsbodenfarbe

Pozdrawiam.

P.S. Łodzie w tym malowaniu były zielone, z tym, że miały brązową/ czewrwoną część podwodną.

Napisano
Modelik sam w sobie nie jest zły. Tylko na przyszłość poprosimy o warsztat

Model robiłem w 2007 roku i wtedy jeszcze mnie nie było na forum.

Nie posiadam akurat tego wydania AJ-Pressu więc może jakiś skanik Smile ?

Nie posiadam skanera, ale może gdzieś zeskanuję to wrzucę.

Taltos na przykład zrobił na pokładzie na dziobie zieloną plamę, której wedle mojej wiedzy tam nie było.

Kurcze, racja chyba namalowałem z rozpędu...

P.S. Łodzie w tym malowaniu były zielone, z tym, że miały brązową/ czewrwoną część podwodną.

Dokładnie tak, trochę uprościłem... jestem tylko amatorem i modele

kleję sporadycznie, dlatego są takie błędy oraz brak blach i olinowania.

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem wyszło fajnie!

A co do plamy na dziobie, to ja bym się i tak nie przejmował. Materiał fotograficzny z tego okresu jest bardzo skąpy więc KTO WIE! Może ta plama na prawdę tam była

Napisano
Model robiłem w 2007 roku i wtedy jeszcze mnie nie było na forum.
Zapraszam więc w przyszłości A teraz tak jak się przyglądam, to widzę, że miejscami brakuje szpachli

...

Napisano

wielkie brawa za bardzo nietypowe malowanie. Mam te opracowania AJ Press i są to najlepsze malowania Tirpitza

Napisano
wielkie brawa za bardzo nietypowe malowanie. Mam te opracowania AJ Press i są to najlepsze malowania Tirpitza

Dokładnie, jak zobaczyłem to malowanie wiedziałem, że zrobię model w tym kamo

Pozdrawiam

Napisano

Jako jeden z naczelnych czepialskich forum mam jeszcze 2 dodatkowe pytania (wybacz, że nie spytałem od razu, ale rzucają mi się w oczy jak tak przeglądam Twoje Maleństwo):

- co z olinowaniem ?

- dlaczego model wygląda tak, jakby był nieco powycierany, farba zaczyna odpadać ? ?

...

Napisano
- co z olinowaniem Rolling Eyes ?

- dlaczego model wygląda tak, jakby był nieco powycierany, farba zaczyna odpadać ?

Już pisałem, że model jest taki bo jestem amatorem i modele

kleję sporadycznie, dlatego ma trochę błędów i brak blach, szpachli, olinowania itp...

A jest powycierany suchym pędzlem, aby taki czyścioch nie był, każdy robi jak potrafi

Pozdrawiam

Napisano
Już pisałem, że model jest taki bo jestem amatorem i modele. kleję sporadycznie, dlatego ma trochę błędów i brak blach, szpachli, olinowania itp...
ok, ok - już się nie czepiam. Tak na prawdę to to co najbardziej rzuca się w oczy to malowanie, na resztę można przymknąć oko

...

A jest powycierany suchym pędzżźźźźlem, aby taki czyścioch nie był, każdy robi jak potrafi
raczej chodziło mi o to, że w modelu widać przebicia szarości plastiku, ale może mi się tylko zdaje

...

Napisano
ok, ok - już się nie czepiam. Tak na prawdę to to co najbardziej rzuca się w oczy to malowanie, na resztę można przymknąć oko Smile

Generalnie mimo moich braków modelarskich jestem z modelu zadowolony,

bo lubię ciekawe kamo, a i pracy trochę z malowaniem miałem...

Pozdrawiam

Napisano

...witam amatora

...fajnie Tirpek pomalowany ,tez nie widziałem takich ciapek, to chyba jeden z unikatowych malowan ?

chyba,ze to jest to malowanie ?

http://www.bismarck-class.dk/tirpitz/paint_schemes/pictures/1942/07_tp_june_42_camo_G_starboard_big.gif

- w sumie mi sie podoba tez lubie jak modele sa upackane w plamki a nie w jednolicie szara mase :P

pozdrawia notoryczny długoletni amator :]

Napisano
...fajnie Tirpek pomalowany ,tez nie widziałem takich ciapek, to chyba jeden z unikatowych malowan ?

chyba,ze to jest to malowanie ?

Dzięki, wygląda mi na ten sam schemat co dałeś linka.

Pozdrawiam

Napisano
Witam, zeskanowałem trzy schematy malowania Tirpitza z 1942 roku.
Jak pisałem wcześniej: kamo fajnie się prezentuje Szkoda, że większość Bismarck'owców robi swoje modele w ten sam deseń, bo mogli (nawet w ramach projektu grupowego) zróżnicować barwy. Tym bardziej, że jak sam pokazałeś - te okręty można na prawdę ciekawie odwzorować

...

Napisano
Szkoda, że większość Bismarck'owców robi swoje modele w ten sam deseń, bo mogli (nawet w ramach projektu grupowego) zróżnicować barwy.

Dokładnie tak, Tirpitz miał ciekawsze schematy malowań niż Bismarck, więc tylko brać i wybierać

Pozdrawiam

Napisano
Dokładnie tak, Tirpitz miał ciekawsze schematy malowań niż Bismarck, więc tylko brać i wybierać
A, daj Pan spokój, nie mam sił do tych Bismarck'owców. Tylko mi forum zaśmiecają

...

• Super Moderator
Napisano
A, daj Pan spokój, nie mam sił do tych Bismarck'owców. Tylko mi forum zaśmiecają
A ja też nie wiem, co oni w nim widzą... Sam chyba popełnię takie coś i się przekonam osobiście

Napisano
A ja też nie wiem, co oni w nim widzą... Sam chyba popełnię takie coś i się przekonam osobiście
Nie no, tylko nie Ty... My, "japońce" musimy się trzymać razem

...

Napisano

Ja swojego Tirpitza zrobiłem tylko z powodu tego kamo.

My, "japońce" musimy się trzymać razem

A "japońce" to jest to, te piękne sylwetki

Pozdrawiam

Napisano
A "japońce" to jest to, te piękne sylwetki
Sylwetki piękniejsze niż w Europejskich i Amerykańskich odpowiednikach To może popełnisz jakiegoś, tylko błagam, w słusznej skali (1/350)

...