MartiniOCP Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Witam Postanowiłem, że umieszczę relacje z budowy, a raczej odbudowy, a raczej próby odbudowy, modelu Alfy Romeo 33 coupe. Zestaw znalazłem przy okazji odwiedzin rodzinnych stron i jest to model, który mój tata zakupił w okolicy połowy lat 80. Zaczął go składać ale, nie wiedzieć czemu, nagle przestał i, w dosyć marnym stanie, zostawił na pastwę kurzu. Samochód był złożony w ok. 50% więc na początek postanowiłem całość rozebrać, odrestaurować, i przygotować do malowania. Malowanie będzie inne niż to sugerowane przez producenta modelu. Ciężko mi przejść obojętnie koło tych zdjęć: Problemy: części są w opłakanym stanie. Nie wiem co się działo, ale prawie każdy kawałek jest nadłamany, połamany, albo w ogóle go nie ma. Poza tym, trochę się przez te 20 lat pogubiło. Najbardziej martwi mnie brak prawych drzwi oraz kompletnego koła tylnego, tzn opony i felgi. Mam parę pomysłów jak dorobić brakujące elementy, ale byłbym wdzięczny - jeśli ktoś z Was przerabiał ten temat - i może coś mądrego poradzić. Oprócz wyżej wymienionych, całość klejona była chyba budyniem i wszędzie wyłazi kremowa, twarda maź. Mam nadzieję, że dam radę to rozsądnie usunąć. Oto parę fotek tego co w tej chwili mam przed sobą: Pzdr. Cytuj
voseba Napisano 1 Listopada 2010 Napisano 1 Listopada 2010 Prawdziwe wyzwanie przed Tobą! Koło można odlać z żywicy a drzwi nie wyglądają bardzo skomplikowanie wiec myślę, że da się plastikową płytkę odpowiednio ukształtować. Powodzenia w budowie!!! Cytuj
przemekgksw3 Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Masz już wiernego kibica W zasadzie to niewiele wiedziałem o tym samochodzie, ale po szybkiej wizycie na wikipedii dowiedziałem się że powstał w roku 67', powstało jedynie 18 sztuk i przez pewien okres był najdroższym seryjnie produkowanym samochodem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_33_Stradale To jeden z tych modeli które chciałbym mieć w swojej kolekcji, niestety dzisiaj już trudno dostępny. Więc gdybyś nie podołał wyzwaniu, chętnie go odkupie ;) Bo budowa łatwa nie będzie, zestaw nie jest w najlepszym stanie czeka Cie duża ilość skretcha, no ale to tylko lepiej dla oglądających Masz instrukcję do tego modelu? Co do brakujących drzwi to spróbuj z rozgrzanej płytki polistyrenu, kształt nie jest aż tak skomplikowany, felgi odlew tak jak proponował Voseba możesz tez poszukać jakiegoś modelu die cast z podobnymi, ale nie wiem czy są takie :/ Co do malowania to może takie z Quadrofogilio, jak na przykład ta: http://www.supercars.net/Pics?viewCarPic=y&source=carGal&carID=1932&pgID=1&pID=940135 Tak więc życze powodzenia i zasiadam na widowni Cytuj
MartiniOCP Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Tak jak mówiłem, przekopka w piwnicy była konkretna, ale jak widać opłacało się. Gdyby nie fakt, że - w pewnym sensie - jest to reaktywacja tego co zaczął ojciec to pewnie nie byłbym taki przywiązany. Z drugiej strony ten czerwony tyłeczek kusi. Masz instrukcję do tego modelu? No właśnie nie mam. Póki co, do odbudowy zawieszeń itp. znalazłem takie materiały: http://www.hlj.com/product/MFHK168 Nie jest to dokładnie ten samochód, ale daje radę. Co do malowania to może takie z Quadrofogilio, jak na przykład ta: http://www.supercars.net/Pics?viewCarPic=y&source=carGal&carID=1932&pgID=1&pID=940135 Surprised Na pewno coś w ten deseń. Może znajomy dorobi mi w mieszalni jakąś fajną czerwień z palety Alfy. No ale do tego jeszcze BARDZO daleko. W każdym razie, dziękuje Wam za zainteresowanie tematem i rady odnośnie dorabiania części. Mam nadzieję, że się uda. Aha, przez odlewanie koła rozumiem zrobienie silikonowej formy felgi i opony. Teraz zastanawiam się, czy silikon nie zniszczy gumy? Pzdr. Cytuj
przemekgksw3 Napisano 2 Listopada 2010 Napisano 2 Listopada 2010 Tak jak mówiłem, przekopka w piwnicy była konkretna, ale jak widać opłacało się. Gdyby nie fakt, że - w pewnym sensie - jest to reaktywacja tego co zaczął ojciec to pewnie nie byłbym taki przywiązany. Z drugiej strony ten czerwony tyłeczek kusi. Szkoda hehe bo liczyłem że się załamiesz i przejmę ta bellę No ale w takim razie będę podziwiał i kibicował. No właśnie nie mam. Póki co, do odbudowy zawieszeń itp. znalazłem takie materiały: http://www.hlj.com/product/MFHK168 Nie jest to dokładnie ten samochód, ale daje radę. Tutaj zerknij: http://www.mojehobby.pl/fujimi-10122-alfa-romeo-t33-coupe-enthusiast-p-1-962386.html Na pewno coś w ten deseń. Może znajomy dorobi mi w mieszalni jakąś fajną czerwień z palety Alfy. Kiedyś prze3gladalem sobie katalog w sklepie z lakierami i samego "rosso alfa romeo" jest z kilkanaście odcieni pozdrawiam Cytuj
MartiniOCP Napisano 2 Listopada 2010 Autor Napisano 2 Listopada 2010 Wielkie dzięki za link z tą instrukcją! Nie wiem czemu nie wpadłem na takie rozwiązanie. Pzdr. Cytuj
kornik_69 Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Piękny projekt się szykuje. Na pewno bardzo oryginalny. W takim czerwonym lusterku będzie się świetnie prezentował Powodzenia! Cytuj
lubo89 Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Nareszcie model Alfy Powodzenia w budowie Cytuj
paczek1981 Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Piękna maszynka się szykuje. Co do drzwi to też z żywicy możesz spróbować je zrobić. Cytuj
voseba Napisano 3 Listopada 2010 Napisano 3 Listopada 2010 Co do drzwi to też z żywicy możesz spróbować je zrobić. jak? opisz metode jak odlac z zywicy cos czego nie masz. Cytuj
MartiniOCP Napisano 3 Listopada 2010 Autor Napisano 3 Listopada 2010 Póki co nie mam za dużo wolnego czasu więc wszystko - na bardzo spokojnie. Myślałem jak najlepiej odlać te nieszczęsne drzwi i, póki co, wymyśliłem coś takiego: Być może uda mi się na tym wykonać formę. A może zabezpieczyć krawędzie i lać żywicę bezpośrednio w powstały kształt? Cytuj
paczek1981 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Co do drzwi to też z żywicy możesz spróbować je zrobić. jak? opisz metode jak odlac z zywicy cos czego nie masz. Chyba za mocno śpiący byłem pisząc to. Myślałem o zrobieniu negatywa ale nie da się. Cytuj
MartiniOCP Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 (edytowane) Szybka aktualizacja. Z drzwiami nie wyszło tak jak miało wyjść, więc trzeba będzie podchodzić po raz drugi. W między czasie zacząłem usuwać chromy z części komory silnikowej jak i samego motoru. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, ale, tak jak polecacie na forum, Kret przepięknie czyści te elementy. Bomba. Pzdr. Edytowane 5 Listopada 2010 przez Gość Cytuj
przemekgksw3 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Przed położeniem nowego chromu obowiązkowo jakiś podkład Cytuj
MartiniOCP Napisano 5 Listopada 2010 Autor Napisano 5 Listopada 2010 Jasne. Też wg tego co na forum;] pzdr. Cytuj
Sławko Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Co do drzwi to wlanie żywicy w powstały kształt to chyba za bardzo nie zda egzaminu. Podejrzewam, że żywica w większości wypłynie a to co zostanie to odtworzy jedynie kształt wewnętrzny. Nad kształtem zewnętrznym drzwi i tak potrzeba będzie popracować. Może zamiast lejącej życicy spróbować z jakąś dwuskładnikową masą plastyczną. Ukształtować palcami wstępnie kształt wykorzystując pokazaną już wcześniej formę a następnie po utwardzeniu pilnikami, papierami ściernymi, szlifierką, nożykiem (itp., itd.) doprowadzić krzywizny do wymaganego kształtu ? Cytuj
przemekgksw3 Napisano 5 Listopada 2010 Napisano 5 Listopada 2010 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obróbka płytki polistyrenowej, zrobiłeś chyba już coś takiego? to czarne? Cytuj
MartiniOCP Napisano 6 Listopada 2010 Autor Napisano 6 Listopada 2010 Co do odlewania z żywicy to się już wyleczyłem. Przynajmniej jeśli chodzi o ten kształt. W każdym razie, zamierzam obrabiać plastik aż uzyskam pożądany efekt. Tak trochę w drodze eksperymentu (pewnie mnie wyśmiejecie;]) bawiłem się masą solną. Wyszło coś takiego: Powierzchnia jest beznadziejnie chropowata, ale kształt i kąty idealne. Roboty na 15 minut a dużo łatwiej będzie mi na tym modelować. przemekgksw3 to czarne to po prostu taśma izolacyjna. Pzdr. Cytuj
wuen Napisano 6 Listopada 2010 Napisano 6 Listopada 2010 Jeśli już masz coś takiego robić to spróbuj z tekturą, którą można kształtować na mokro. Po uzyskaniu odpowiedniego kształtu wysusz a nastepnie nasącz klejem CA (Kropelka). Gdy stwardnieje - możesz obrabiać jak polistyren, pokryć podkładem, pomalować farbami nitro... Cytuj
MartiniOCP Napisano 6 Listopada 2010 Autor Napisano 6 Listopada 2010 Dzięki za radę. Na pewno spróbuje. Coś w końcu musi dać dobry efekt. Pzdr. Cytuj
MartiniOCP Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 Lekka aktualizacja. Bawiłem się w dorabianie brakujących części - głównie zawieszenia: Wydaje mi się, że całe to odlewanie nawet się udało, choć do zrobienia ciągle pozostają 2 największe elementy, tzn. koło i drzwi. pzdr. Cytuj
przemekgksw3 Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 trzeba przyznać że rzeczywiście nieźle myślę że nie będziesz miał problemów z felgą. Cytuj
MartiniOCP Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 ... myślę że nie będziesz miał problemów z felgą. Z felgą raczej nie. Ale brakuje też opony. Teraz się zastanawiam czy odlewać całe, kompletne koło, czy oddzielnie felgę i oponę. Pierwsza opcja jest prostsza ale są 2 "ale". 1) czy uda mi się żywiczny odlew upodobnić do pozostałych 3 kół (kolor itp). 2) Czy forma silikonowa nie zniszczy mi opony, która posłuży jako wzór. Przy tej drugiej opcji myślałem o odlaniu opony z silikonu. Problem jest jednak w rozdzieleniu silikonowej formy od silikonowej opony. Kupiłem co prawda specjalny spray, ale guzik to działa. Dopiero powłoka z sidoluxu, a w zasadzie to 2 jej warstwy dały rade, choć ciągle nie było idealnie. Na pewno coś się da:) A tu kolejna porcja fotek: Nie wszystkie z tych elementów będą chromowane. W zasadzie patrząc na zdjęcia samochodu "w realu", producenta modelu poniosła fantazja. W rzeczywistości auto jest dużo bardziej aluminiowe i metalowe, mniej chromowane. Pzdr. Cytuj
MartiniOCP Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 a tutaj próba złożenia tylnego zawieszenia na sucho. Zbieżność ustawiona gwoździem i żywicą pzdr. Cytuj
przemekgksw3 Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 są 2 "ale". 1) czy uda mi się żywiczny odlew upodobnić do pozostałych 3 kół (kolor itp). 2) Czy forma silikonowa nie zniszczy mi opony, która posłuży jako wzór. Zawsze można wszystkie koła zapryskać podkładem a później na czarno o ile, tak jak mówisz nie będzie problemów z silikonem, tutaj najlepiej byłoby po prostu sprawdzić, np. na jakimś starym kole, zabawce, itp. Czy na ostatnim zdjęciu, w silniku to silniczek? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi