pawulonken Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Witam Na wstępie powiem że to będzie moja pierwsza relacja na forum choć od dłuższego czasu już je czytam. Modelarstwem zajmuję się od małego chłopca z przerwami. Nie dawno drogą kupna zakupiłem model italeri-Dumper Trailer Relacja będzie na pewno długa z kilku powodów Model jest lekko nie kompletny -brakuje kilku elementów Będę chciał dorobić kilka elementów wg w fotografii i informacji znalezionych i zdobytych np coś takiego -czyli mała waloryzacja Wg moich informacij jest to naczepa S.KI 24SL 7.2 link do pobrania broszury w formacie PDF o tego typu naczepach http://www.4shared.com/document/D8J0AfDq/SKI.html równolegle z budową modelu plastikowego będę starał się prowadzić prace nad budową modelu w skali 1:12 z metalu na podstawie tego plastikowego, czyli wszystko przeciągnie się w czasie no i zobaczymy co z tego wyniknie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 UUUUUUUUUUUU tu będzię grubo zatem zasiadam i obserwuje. Powodzenia w tak poważnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Również się dosiadam, tym bardziej że sam jestem w trakcie budowy tego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 No to powodzenia. Wiesz dlaczego mnie bardzo to ciekawi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Actros Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Zajmuje miejsce w pierwszym rzędzie... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Zapowiada sie bardzo ciekawie. Z czego zrobiles poduszki powietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 5 Listopada 2010 Autor Share Napisano 5 Listopada 2010 Zapowiada sie bardzo ciekawie. Z czego zrobiles poduszki powietrzne? Fotka w pierwszym poście to tylko przykład i w skali 1:14. W moim projekcie poduszki będą z wężyka gumowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 Dziś byłem w Castoramie zakupiłem trochę materiałów- aluminium Próbne podejście do budowy siłownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Na zdjęciu mało widać ten teleskop. To jest do plastiku czy do metalowca co robisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 wrzucę lepszą fotkę wersji już finalnej tego siłownika Jest on do wersji plastikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 no właśnie; mógłbyś przybliżyć zarówno materiał (jakiej średnicy są te rurki), jak i konstrukcję siłownika? na stanie mam wreckera, na którym chciałbym zastąpić plastik czymś podobnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 9 Listopada 2010 Autor Share Napisano 9 Listopada 2010 Materiał to aluminium oczywiście można wtedy ładnie zrobić polerkę. Kupowane w Castoramie Lepiej kupić rurki nie anodowane bo lepiej pasują jedna w drugą i można bezpośrednio polerować, a z anodowaniem to po zdarciu anodowania co jest dość trudne będą większe luzy. Rurki dobrane tak że zmierzyłem najgrubszy element siłownika ten na dole i szukałem odpowiednika aluminiowego o tej średnicy i ściance 1mm. U mnie to wygląda tak 12 mm 10 mm 8 mm 6 mm 4 mm Konstrukcja prosta po odcięciu odpowiednich odcinków rurek będą wsuwane jedna w drugą. w celu zapobiegnięcia wysuwania się na końcach rurek na zewnątrz i na początkach wewnątrz będą rowki na cieniutkie oringi co zapobiegnie wypadaniu rurki po dojściu do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawulonken Napisano 28 Listopada 2010 Autor Share Napisano 28 Listopada 2010 Dawno tu nic nie pisałem ale i w budowie szału nie ma. Zdobyłem trochę materiałów i wziąłem się za dorabianie miechów tak jak to pisałem na początku, oto efekt z przymiarki jednej sztuki Górny kołnierz jest do poprawki bo wyszedł za duży Tak się zastanawiam czy nie zrobić tego modelu też całego metalowego w skali 1:24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 I jak projekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi