Skocz do zawartości

Odpadanie lakieru.

Michal_19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Malowałem nie raz modele i wszystko było dobrze.

Ostatnio mam taki problem:

4699080.jpg

Dane jest:

2 warstwy podkladu (lekka mgiełka i drugi tak zeby dobrze pokrył) i jak narazie były 2 warstwy lakieru. Dzisiaj chciałem cos poprawic a tu taka niemiła niespodzianka. Malowałem jeszcze maske tak samo i jest wszystko idealnie. Druga strona kabiny jest dobrze,a ta sie skaszaniła.

Zaznacze jeszcze ze malowałem wczesniej inny model i dałem 1 warstwe podkładu i 1 warstwe lakieru i nie jest fajnie bo tak samo odchodzi lakier ale tylko w jednym miejscu i niewidocznym ale za to przebarwienia na czarno są bo biały model.

Używam podkładu jak i lakierów:

4699083.jpg

Poradzcie mi jaka moze byc przyczyna? Moze jakiś inny podkład zaczac stosowac czy lakiery albo inaczej warstwy?

zasadniczo to są spraye do metalu albo dla graficiarzy pewnie jakaś taniocha. a pomiędzy podkładem a a główną farbą czasem nie była powierzchnia zatłuszczona?Ja bym zmienił lakiery i podkłady

Wlasnie nie była bo nawet nie dotykałem jak nałozylem podkład. Czytałem i niektorzy uważają ze są dobre wlasnie te spraye :P duza puszka kosztuje chyba 23zł z tego co pamietam. A z jakiej firmy bys polecał?

A jeszcze od razu mam pytanie, czemu jak maskuje jakas część modelu taśmą tamiya pomaluje sobie to co chce i jest ok, odklejam delikatnie bardzo taśmę i np. w jednym miejscu odejdzie mi malutki kawałek a reszta jest ok?

farba nie trzyma się powierzchni.ja bym ci polecił Cytadela ze sprajów.a próbowałeś może lekko papierem wodnym zmatowić powierzchnię? Bo może zbyt gładki plastik jest i dlatego farba nie trzyma się jak należy.

Nie próbowałem papierem nic robić, ale wykąpie kabine w krecie i sprobuje A gdzie moge kupić te spreje? Bo nie moge jakoś znalezc.

Ale nie rozumiem dlaczego wcześniejsze modele malowałem tym samym podkładem tylko z innej puszki bo mi sie skonczyla i tak samo lakier i jest efekt genialny i wszystko sie dobrze trzyma. A tutaj nagle takie cos. Myslalem ze cos jest nie tak z podkładem i kupiłem nowy z tej samej firmy i to samo sie dzieje.

Lakier odchodzi:

1. tłusta powierzchnia (odtłuścić dobrze - np umyć płynem do naczyń, wypłukać, wysuszyć i malować)

2. zbyt gładka powierzchnia (przetrzeć papierem ściernym 1500-2000, na mokro, a potem zrobić to, co w punkcie 1)

Jak malujesz sprayami to polecam Motip. Spora paleta samochodowych kolorów, ładnie się rozlewa i szybko schnie do stanu, w którym nie przyklejają się pyłki z powietrza.

papierami nie trzeba matowić. lepiej kup w sklepie z lakierami samochodowymi włókninę do matowienia

tutaj masz przykład

http://moto.allegro.pl/wloknina-scierna-sia-abrasives-152x229-mm-fine-i1370227215.html

jest jeszcze szara i ona jest drobniejsza.

nimi możesz robić zarówno na sucho jak i mokro.