Skocz do zawartości

TS-11 Biało-Czerwona Iskra POMOC

tryingtobe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich ponownie.

Zwracam się z prośbą o pomoc przy malowaniu Iskry. Chciałbym ją pomalować w barwy zespołu akrobacyjnego z Dęblina. Iskra jest już pomalowana na biało.

Jak okleić ją do malowania kolorem czerwonym??

Prosze o pomoc i z góry dziękuje.. :)

7eb32a139607f1cc.jpg

0205aa6fce1c3f72.jpg

e12428a7bc3d420c.jpg

6c55543868b990d6.jpg

Nistety nie.. To model Master Crafta za 8zł.. Producent zamieścił jedynie skromną kalkomanie która zawiera pare oznaczeń..

Taśme skalpel i cierpliwość mam..

Chodzi mi właśnie w jaki sposób go okleić.. tzn.. Co, gdzie, jakich wymiarów..

Wiem że już pare takich projektów powstało, więc może ktoś jakiś warsztat posiada..

To model w skali 1/72

http://www.ww-model.pl/index.php?p5742,mastercraft-b-44-1-72-ts-11-iskra-white-red-iskry

Jak dobrze popatrzysz to znajdziesz warsztaty z tymi iskrami. Najlepiej mieć dużo fotografii z ortogonalnie przedstawionymi widokami samolotu (przód, boki, z góry, z dołu i tył). Wtedy proporcjonalnie przyglądasz się liniom wyznaczającym styk kolorów. Często przebiegają przez charakterystyczne pkty lub linie podziału chociażby. Nie wiem czy w instrukcji masz (ale raczej na pewno) więc możesz się do tego odnieść ale zawsze lepiej mieć wierne fotografie konkretnego modelu. Gożej z tymi cieniutkimi liniami. Zamiast ciąć na cienko tamkę, proponuje zakupić cienką AIZU tylko nie wiem dokładnie jakiej szer. do tego będzie pasowała. Cięcie nie zawsze wychodzi dobrze a to będzie za raz szpecić. A taśma na 100% przyda sie w przyszłości i ułatwi życie.

http://www.martola.com.pl/pl144/produkty25315/Micron_Masking_Tape_0_7mm_x_8m

hociażby.

Gdyby się okazało, że któraś z dostępnych szer. nie pasuje, wtedy tylko zwykła tamka po pomalowaniu (i wyschn.) zasadniczych czerwonych powierzchni Ale tak jakoś mi się wydaje że to będzie ok. 1mm

W tym tygodniu wyjeżdżam do Dęblina do rodziny i może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia... Potrzebujesz jakichś?? Mogę zrobić też wiele zdj. z bliska bo mam wstęp na jednostkę

Pozdrawiam

Z cienkimi paskami nie będzie problemu bo są one zamieszczone z kalkomanią.

42c0b157b6c92a89.jpg

Taśmy używam Tamiya, najcieńsza jaka jest.

Szukałem właśnie warsztatu w którym będzie pokazane jak ktoś oklejał abym miał jakiś punkt odniesienia. Znalazłem jedynie galerie gotowych projektów.

Jestem raczej początkujący więc nie wiem jak stworzyć łuki... lub inny problem jak uniknąć rozlewania farby po wgłębieniach takich jak np łączenie poszycia..

W tym tygodniu wyjeżdżam do Dęblina do rodziny i może uda mi się zrobić jakieś zdjęcia... Potrzebujesz jakichś?? Mogę zrobić też wiele zdj. z bliska bo mam wstęp na jednostkę

Pozdrawiam

Oczywiście każde zdjęcia będą pomocne i w każdej ilości. Najbardziej kokpitu, podwozia i oczywiście samego malowania..

Kiedyś właśnie to mierzyłem ale aktualny brak posiadania muszę zwalić na żonę, która pozbyła się mojego zeszytu, w którym miałem cenne dane.

A propos iskier to nie wiadomo jak długo będziemy je jeszcze oglądać. W ubiegłym tygodniu próby nie wychodziły. Lot na pograniczu parametrów umożliwiających lot. Szcególnie na niskich prędkościach. Nawet taśmy teflonowe nie pomagały ani polerka powierzchni nośnych. Remont za remontem...

Fajnie że masz możliwość wejścia do hangaru (pewnie krewny oficerem jest?)

Nie wiem czy oficerem ale mam wujka technika, drugiego wujka, który był wysoko położony, ciocie pracującą w bazie oraz mój tata zna tam wiele osób, także się dostane (tylko nie wiem czy w święta nie będzie problemu , ale się postaram)

To ja bym prosił, żebyś wziął linijkę i zmierzył szerokość białych i czerwonych pasków. Mam taśmę 0,5 mm i nie wiem, czy nie jest za szeroka... Jeśli biały pasek ma ok. 3,5 cm, to jestem w domu, ale jeśli jest cieńszy, to mam problem.

OK tylko, których pasków bo się troche pogubiłem, a dokładnie to w którym miejscu??

Pozdrawiam

Wg mnie lepiej dociąć łuk niż sklejać kawałeczki w całość. Jeśli uda mi się rozcieńczyć do odpowiedniej lepkości farbę, to używam taśmy izolacyjnej VINI Tape firmy DENKA (też japońska) ale bardziej elastyczna. Ma bardzo dobry klej i naciągając ją w formie łuku są większe szanse że uda się to zrobić ładnie. Niestety jeśli farba nie będzie miała odp. gęstości, mogą zrobić się "schody" i zostanie próg między kolorami z racji grubości w/w taśmy.

Klejenie z kawałeczków zostawia ślady po załamaniach i nigdy to nie wychodzi dobrze.

Wracając do taśmy izolacyjnej, możesz oczywiście spróbować innej jak masz w domu ale zwróć uwagę na siłę adhezji kleju. Ta zasugerowana przeze mnie kosztuje 2-3,5zł a jakość - lepszej izolacji nie znajdziesz!

Jedno pytanko - kalkomanie są do malowania Z.A. "Iskry" a fotki które wrzuciłeś to Z.A. "Biało-Czerwone Iskry".

Które malowanko chcesz zrobić?

42c0b157b6c92a89.jpg

Kalkomanie w ogóle mają trochę niedopracowań, ale Rafale, Ty poradziłeś sobie świetnie ze zbudowaniem i pomalowaniem akrobacyjnej Iskry bez pasków na kalkomanii, mnie się to również udało, czyli że się da.

Myślę więc że jako doświadczonemu modelarzowi takie słowa w Twoich postach nie uchodzą

Jedno pytanko - kalkomanie są do malowania Z.A. "Iskry" a fotki które wrzuciłeś to Z.A. "Biało-Czerwone Iskry".

Które malowanko chcesz zrobić?

Biało-Czerwona Iskra Potrzebuje pomalować dokładnie tak jak na zdjęciu w Twojej miniaturce. Taką samą jak zrobił RAV.

Dlatego cały czas pytam w jaki sposób oklejaliście model do malowania kolorem czerwonym.

Kalkomania jedynie taka była w pudełku więc jej zdjęcie przesłałem..

Iskry z Radomia i Dęblina mimo na pierwszy rzut oka identycznego malowania różnią się detalami oznakowania, dlatego pytałem którą Iskrę chcesz wykonać.

Moja Iskra (poniżej) jest z czasów stacjonowania w Radomiu, a fotka zamieszczona przez Ciebie to obecne malowanie z Dęblina

6abefa6006abae54med.jpg

6c55543868b990d6.jpg

Jeśli chodzi o paski to ja pomalowałem czysty arkusz kalkomanii na czerwono i paski wycinałem.

Myślę więc że jako doświadczonemu modelarzowi takie słowa w Twoich postach nie uchodzą

A niby dlaczego? Bo doświadczony sobie poradzi, a początkujący, mniej zdolny lub bardziej leniwy niech ma problem? Dla mnie to jest nie do przyjęcia.

Bo za dużo narzekania na tym forum, a za mało pracy u podstaw nad własnymi modelami

Braki w mojej wiedzy merytorycznej.. Zatem zdecyduje się na malowanie z Dęblina. Byłem zaraz przed świętami w modelarskim ale nie było czystej kalkomani więc czekam. Łuki dotne z arkusza natomiast resztę zamaskuje ręcznie.

Witam "po świętach"!

Po ponownym pomierzeniu iskierki "07" szerokość paska czerwonego przyjęta jest na 26mm a odstęp czyli biały pasek 39mm. Szczerze powiedziawszy widze niekonstekwencje ale okazuje się żę tak jak już wspomniano, różnią się detalami. Poza tym, za bardzo się nie przykładają do jakości. Szerokość w/w paseczków sporo się waha bo +/- 5mm. Na szczęście tak tego nie widać na pierwszy rzut oka.

Wrzucę jutro kilka zdjęć.

Dobranoc