Messer Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Witam, Na prośbę kilku kolegów zrobiłem in-box'a najnowszego wypustu revell'a. Model sam w sobie ładnie odlany. Nadal zdarzają się niewielkie nadlewki i jamki skurczowe, ale nie jest co było kiedyś. Revell do jakiegos czasu poszedł w detale i równiez ten model pod tym względem im się udał. W tym modelu mamy karoserię i jej części w jasnoszarym plastiku ( nareszcie), pozostałe elementy w szarych ramkach + chromy. Chromowane czesci nie powalają na kolana, chrom zabawkowy, ale tym razem nie jest przesadnie nałozony - detale nie sa pozalewane. Na plus tego modelu: + ładnie odlane czesci + malo nadlewek + standardowo otwierane drzwi + dobrze zdetalizowany silnik i podzespoły + czysto odlana karoseria + to że jest Na minus: - koła wieloelementowe ( felgi) - koła pasowe odlane razem z paskami i przedem silnika ( monoblok) - zdeformowana "gwiazda" na przedni gril ( w moim modelu) - słabo zdetalizowane wnętrze - dziwny i nielogiczny podział technologiczny niektórych części ( wydech, konsola środkowa, nadkola) - brak siatek na otwory ( kalkomania zamiast siateczki) - jednostronnie odlane zaciski hamulcowe - zabawkowe wahacze A teraz sporo fotek: Wybaczcie za ciemne fotki - plastik jest tak połyskliwy, że powstaje dużo refleksów, dlatego fotki ściemniałem. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Świetny in-box, a SLS miodzio Chce go mieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Piękny model się zapowiada. Nie chce się czepiać ale co miałeś na myśli pisząc o słabo zdetalizowanym wnętrzu? Jest podsufitka, nawet przyciski do regulacji foteli W innych modelach się tego raczej nie spotyka. Jak dobrze, że koncerny samochodowe wracają do klasyki. Czekam na relacje z przyjemnością będę ją śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 spoxx2006 wnetrze jest uproszczone w porównaniu z oryginałem. Przyciski na konsoli środkowej przypominają kropki kleju - w realnym pojeździe są to subtelne guziki z obwódką dookoła. Podobnie jest z całą konsolą środkową oraz elementami deski. Mustang '05 im się udał, a tu polecieli na łatwiznę - byle by coś przypominało - przykre. Ogólnie musze przyznać zę jestem rozczarowany modelem - ale przynajmniej bedzie więcej fraidy przy poprawianiu tych elementów Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Może po prostu za mało widziałem modeli . A kiedy rusza projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 spoxx2006 nie traktuj mojej wypowiedzi jako jakiś atak na ciebie czy coś - po prostu mam porównanie z kilkoma ich wcześniejszymi wyrobami i tam wypadali ( Revell ) lepiej Kiedy ruszy projekt? Hmmm.... Najpierw musze skończyć konkursowe subaru '99, potem kilka innych zaczetych modeli ( 4cv, Z8, przemalować rx7, itd), więc pewnie nie prędko. Zreszta poczekam aż ktoś wyda do niego blaszki bo te plastikowe siatki proszą się o fototrawione zamienniki. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoxx2006 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Nie, nie traktowałem tego jako ataku. Myślę, że różnica spostrzeżeń wzięła się z różnicy poziomów jakie reprezentujemy. Cóż ja dopiero składam trzeci model w tym dwa to amt-rtl - więc takie wykończenie i detale to dla mnie już "coś". A, że modelarstwo traktuję jako odskocznię od nerwów pracy i studiów to patrząc realnie myślę, że do osiągnięcia podobnych efektów jakie Ty osiągasz i wielu modelarzy z tego forum bardzo mi daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Mimo wszystko i tak go kupie, w swoim czasie Najwięcej zabawy będzie właśnie z tymi siatkami, chociaż z tego co widzę jest taka część na której są odlane przynajmniej nie trzeba ich wycinać kasty. Wnętrzem się nie przejmuje, w tym co planuje nie będzie zbyt widoczne. Tylko czy ktoś może i wytłumaczyć w jakim celu robią te podwójne felgi? przynajmniej opony mają profil stosowny dla sportowego wozu ;) Wielkie dzięki za świetny in-box Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 spoxx2006 ja też nie prezentuje super poziomu - od po prostu próbuję nowych rzeczy na kolejnych modelach - z lepszym bądź gorszym skutkiem przemekgksw3 kupuj - do tego nie zniechęcam Co do siatek - tak jest element który je imituje ( a nawet kilka ) ale ich jakość jest mizerna. To, że są otwory już pod nie jest dobre, ale w takim wypadku mogli dodać chociaż nylonową siateczkę ( jak to robi Tamiya ). Co do wnętrza - mnie osobiście denerwuje podział konsoli środkowej, która jest jednym elementem w prawdziwym samochodzie, a w modelu dwa elementy. Jest to problematyczne, bo jest to cześć rzucająca się w oczy i widać to niefortunne łączenie, którego w rzeczywistości nie ma - a możliwości poszpachlowania tego po przyklejeniu deski są marne... Pomysł jak to rozwiązać już mam, ale jest to większa ingerencja w model, której można by uniknąć gdyby producent zastosował inny podział części. Tyle mojego wywodu. Kupujcie, budujcie - chętnie popatrzę co się wykluje Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi