Tymek Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 No, to nadszedł czas na pierwszy warsztat na tym forum ! Dostałem ten model pod choinkę. Zestaw zawiera aluminiową lufę, elementy fototrawione, figurki obsługi (można zrobić dwie wersje) i czytelną instrukcję. Jest to mój pierwszy model działa więc proszę o wyrozumiałość. Jest trochę niedoróbek i niedociągnięć ale się poprawi .Zapraszam do komentowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nimrod-PW Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Interesująca relacja, będę śledził. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
migacz28 Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 witam czy mi się wydaje czy zostawiłeś niedokładnie obcięte mocowania z wyprasek ? warto każdy przed sklejeniem przeszlifować do równości w tych miejscach. Ciekawa konstrukcja będę obserwował , dla mnie figurki to czarna magia nawet się za nie nie biorę pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 czy mi się wydaje czy zostawiłeś niedokładnie obcięte mocowania z wyprasek ? warto każdy przed sklejeniem przeszlifować do równości w tych miejscach. Ciekawa konstrukcja będę obserwował , dla mnie figurki to czarna magia nawet się za nie nie biorę Masz rację muszę poprawić. Co do figurek to sklejanie nie jest trudne (dla mnie) ale malowanie to już wyższa szkoła jazdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 9, 2011 Author Share Posted January 9, 2011 Kontynuacja prac: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudi Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Będę obserwował z uwagą. Też mam ochotę na ten model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xaero Posted January 9, 2011 Share Posted January 9, 2011 Bardzo ciekawy zestaw z chęcią będę obserwował budowę tego modelu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszkov Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 Ciekawy model! Chyba zostawiłeś ślady po wypychaczach na częściach przyklejonych do tego przezroczystego czegoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudi Posted January 10, 2011 Share Posted January 10, 2011 To przezroczyste coś to chyba celownik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 To przezroczyste coś to chyba celownik Tak to celownik. Dzisiaj wieczorem dodam nowe foty(mam nadzieję). P.S Zna ktoś może jakiś ,,przelicznik" farb ModelMaster na Tamiya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xaero Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Podaj farby jakie potrzebujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 W tej chwili nie mogę bo nie ma mnie w domu. Wieczorem ci podam Xaero. Z góry dzięki za pomoc. P.S (to Ty Dawid? jak nie to sorry.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 11, 2011 Author Share Posted January 11, 2011 Prawie całkowicie sklejony model(zostało kilka małych części i drobnych korekt). Zamierzam wykonać do modelu podstawkę ale o tym później. Xaero Potrzebuję farb tamiya które w palecie kolorów firmy model master występujom pod kodami: 1745 1747 1749 1723 2099 (Model Master Color) Model skleja się naprawdę przyjemnie. Rudi polecam Ci ten model który występuje w bardzo przystępnej cenie! created by picasa2html.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszkov Posted January 11, 2011 Share Posted January 11, 2011 Szybko ci poszło!(Nigdy w roku szkolnym tak dużo nie kleiłeś) z tego co widać na zdjęciach nawet nie mam się do czego przyczepić PS. te ślady po wypychaczach do których się przyczepiłem to były ślady po wypychaczach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 12, 2011 Author Share Posted January 12, 2011 Tak i już je usunąłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xaero Posted January 12, 2011 Share Posted January 12, 2011 Więc tak pierwsza sprawa to nie nie mam na imię Dawid. Druga sprawa dotycząca farb rozumiem że możesz mieć problem z farbami nr 1723 i 2099 bo to są farby podstawowe na malowania, no ale niewidzę problemu ze znalezieniem odpowiednika white gloss albo black gloss. Co do tych dwóch farb na podstawowe malowanie to za 2099 możesz użyć xf 60 a za 1723 german gray ( numeru niepamiętam ) . W razie jeszcze jakiś problemów służę pomocą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudi Posted January 12, 2011 Share Posted January 12, 2011 Grman gray to nr. 63 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 (edited) Halo! Xaero! Dzisiaj wrzucę foty. Edited January 13, 2011 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 13, 2011 Author Share Posted January 13, 2011 Pomalowane Wiklinowe maty i pojemniki na pociski. created by picasa2html.com Farby użyte do tego celu: (mieszanka) XF-60 i XF-52 Tamiya created by picasa2html.com Do cieniowania: Flat White 1768E Model Master created by picasa2html.com Do washa: Wash Lavado Umber Shade 73203 Vallejo created by picasa2html.com A to do zamaskowania miejsc na celowniku które maję zostać przezroczyste: Maskol Humbrol created by picasa2html.com Kleje i szpchlówki użyte w budowie modelu: created by picasa2html.com Model właściwie skończony i czeka go tylko malowanie. P.S. Sory za te reklamy Picasy ale coś mi się porobiło ,że nie mogę ich kasować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xaero Posted January 13, 2011 Share Posted January 13, 2011 Wstaw jak możesz zdjęcia przed malowaniem działa i po pomalowaniu . A co do podstawki to będziesz robił na podstawie jakiegoś zdjęcia czy to będzie zwykła podstawka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 14, 2011 Author Share Posted January 14, 2011 Chyba będę pośiłkował się jakimiś fotami ale raczej wolę własną inwencję twórczą. Co do farb to gdybym miał podane w instrukcji nazwy oprócz numerków to wiedział bym, że to np. White Gloss. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszkov Posted January 18, 2011 Share Posted January 18, 2011 Te pojemniki i maty jeśli były z wikliny, to na pewno powinny być jaśniejsze P.S. Jesteś pewien że to wiklina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tymek Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 Powojowałem trochę z podstawką: created by picasa2html.com Ramka zrobiona z ramki do zdjęć. Kałuże wykonane z klear fixu Humbrola. Ziemia to ogrodnicza ziemia kwiatowa. Trawa to obcięte i przyklejone włosie starego pędzla(muszę troszku poprawić). P.S Staszkov Te maty i pojemniki to taka jakby ,,wiklina", nigdy niewidziałeś ciemnej wikliny(np. pomalowanej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimi Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Przydały by się jakieś ślady po kołach armaty na podstawce, bo jakoś dojechać na to miejsce musiała, no chyba, że doleciała tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staszkov Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Nigdy nie widziałem pomalowanej wikliny, nawet gdyby to po co ją malować? Na temat podstawki się wypowiem jak się zobaczymy i mi ją pokażesz bo na zdjęciach ziemia na niej wygląda jak trociny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts