Tymek Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 No, to nadszedł czas na pierwszy warsztat na tym forum ! Dostałem ten model pod choinkę. Zestaw zawiera aluminiową lufę, elementy fototrawione, figurki obsługi (można zrobić dwie wersje) i czytelną instrukcję. Jest to mój pierwszy model działa więc proszę o wyrozumiałość. Jest trochę niedoróbek i niedociągnięć ale się poprawi .Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nimrod-PW Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Interesująca relacja, będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 witam czy mi się wydaje czy zostawiłeś niedokładnie obcięte mocowania z wyprasek ? warto każdy przed sklejeniem przeszlifować do równości w tych miejscach. Ciekawa konstrukcja będę obserwował , dla mnie figurki to czarna magia nawet się za nie nie biorę pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 czy mi się wydaje czy zostawiłeś niedokładnie obcięte mocowania z wyprasek ? warto każdy przed sklejeniem przeszlifować do równości w tych miejscach. Ciekawa konstrukcja będę obserwował , dla mnie figurki to czarna magia nawet się za nie nie biorę Masz rację muszę poprawić. Co do figurek to sklejanie nie jest trudne (dla mnie) ale malowanie to już wyższa szkoła jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Kontynuacja prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Będę obserwował z uwagą. Też mam ochotę na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Bardzo ciekawy zestaw z chęcią będę obserwował budowę tego modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Ciekawy model! Chyba zostawiłeś ślady po wypychaczach na częściach przyklejonych do tego przezroczystego czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 To przezroczyste coś to chyba celownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 To przezroczyste coś to chyba celownik Tak to celownik. Dzisiaj wieczorem dodam nowe foty(mam nadzieję). P.S Zna ktoś może jakiś ,,przelicznik" farb ModelMaster na Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Podaj farby jakie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 W tej chwili nie mogę bo nie ma mnie w domu. Wieczorem ci podam Xaero. Z góry dzięki za pomoc. P.S (to Ty Dawid? jak nie to sorry.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 Prawie całkowicie sklejony model(zostało kilka małych części i drobnych korekt). Zamierzam wykonać do modelu podstawkę ale o tym później. Xaero Potrzebuję farb tamiya które w palecie kolorów firmy model master występujom pod kodami: 1745 1747 1749 1723 2099 (Model Master Color) Model skleja się naprawdę przyjemnie. Rudi polecam Ci ten model który występuje w bardzo przystępnej cenie! created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Szybko ci poszło!(Nigdy w roku szkolnym tak dużo nie kleiłeś) z tego co widać na zdjęciach nawet nie mam się do czego przyczepić PS. te ślady po wypychaczach do których się przyczepiłem to były ślady po wypychaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Tak i już je usunąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Więc tak pierwsza sprawa to nie nie mam na imię Dawid. Druga sprawa dotycząca farb rozumiem że możesz mieć problem z farbami nr 1723 i 2099 bo to są farby podstawowe na malowania, no ale niewidzę problemu ze znalezieniem odpowiednika white gloss albo black gloss. Co do tych dwóch farb na podstawowe malowanie to za 2099 możesz użyć xf 60 a za 1723 german gray ( numeru niepamiętam ) . W razie jeszcze jakiś problemów służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Grman gray to nr. 63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Halo! Xaero! Dzisiaj wrzucę foty. Edytowane 13 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Pomalowane Wiklinowe maty i pojemniki na pociski. created by picasa2html.com Farby użyte do tego celu: (mieszanka) XF-60 i XF-52 Tamiya created by picasa2html.com Do cieniowania: Flat White 1768E Model Master created by picasa2html.com Do washa: Wash Lavado Umber Shade 73203 Vallejo created by picasa2html.com A to do zamaskowania miejsc na celowniku które maję zostać przezroczyste: Maskol Humbrol created by picasa2html.com Kleje i szpchlówki użyte w budowie modelu: created by picasa2html.com Model właściwie skończony i czeka go tylko malowanie. P.S. Sory za te reklamy Picasy ale coś mi się porobiło ,że nie mogę ich kasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Wstaw jak możesz zdjęcia przed malowaniem działa i po pomalowaniu . A co do podstawki to będziesz robił na podstawie jakiegoś zdjęcia czy to będzie zwykła podstawka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Chyba będę pośiłkował się jakimiś fotami ale raczej wolę własną inwencję twórczą. Co do farb to gdybym miał podane w instrukcji nazwy oprócz numerków to wiedział bym, że to np. White Gloss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Te pojemniki i maty jeśli były z wikliny, to na pewno powinny być jaśniejsze P.S. Jesteś pewien że to wiklina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tymek Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Powojowałem trochę z podstawką: created by picasa2html.com Ramka zrobiona z ramki do zdjęć. Kałuże wykonane z klear fixu Humbrola. Ziemia to ogrodnicza ziemia kwiatowa. Trawa to obcięte i przyklejone włosie starego pędzla(muszę troszku poprawić). P.S Staszkov Te maty i pojemniki to taka jakby ,,wiklina", nigdy niewidziałeś ciemnej wikliny(np. pomalowanej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Przydały by się jakieś ślady po kołach armaty na podstawce, bo jakoś dojechać na to miejsce musiała, no chyba, że doleciała tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staszkov Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Nigdy nie widziałem pomalowanej wikliny, nawet gdyby to po co ją malować? Na temat podstawki się wypowiem jak się zobaczymy i mi ją pokażesz bo na zdjęciach ziemia na niej wygląda jak trociny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi