Skocz do zawartości

Tiger I Initial [Dragon, Friulmodel, RBmodel][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój najnowszy projekt czyli mój wymarzony tygrysek initial o numerze bocznym 100.

Jak na razie 5 godzin roboty, składa się bardzo dobrze szczegół ciekawy,

Sory za jakość zdjęć ale na stancji nie mam warunków

Do rzeczy:

71447366.jpg

98439852.jpg

24401034.jpg

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wysokość płyty jest tak jak ma być, a z tyłem nie będzie problemu, użyję szpachle samochodową i wyszlifuje bo ostatnim czasem szpachla tamiyi się spierdzieliła.

Obiecuję że później podeśle lepsze foty, ale wieczorkiem bo teraz mam robote

Spróbuj zerwać górę jeszcze, zdecydowanie za wysoko, jak zaszpachlujesz będzie to widać mocno :/ Sporo osób już robiło ten model, popatrz w internecie jak powinno być.

077.jpg

Na początek parę fotek przedstawiających egzemplarz 100:

100yoe.jpg

Są dwie szpary które wypełnie polistynenem są cienkie i akurat ten materiał styknie, szpachli nie miałbym jak wyszlifować.

Cyknąłem lepsze fotki.

Do rzeczy:

p1020191c.jpg

p1020192e.jpg

p1020193g.jpg

p1020194q.jpg

p1020195a.jpg

p1020196k.jpg

p1020197k.jpg

No nie jest równo xD Na oko nawet widać, że Twoje czerwone linie nie są w żaden sposób równoległe.

Ponieważ tylna klapa jest usadowiona wyżej niż przednia przyjrzyj się w monografiach. Zastanawiałem się czy nie zrobić otwartych klap ale rozmyśliłem się.

ale z tyłu wszystko powinno byc na równi, te klapy jak i przestrzen miedzy nimi nie powinna wystawac ponad krawedz tylnej plyty, tak samo maja do nich przylegac a u Ciebie jest przerwa gdzies na milimetr. Bez kitu ze dragon zrobil takie jopy z tyłu po bokach?

Wszystkie egzemplarze na fotkach to wersja 100.

Zasobnik łatwo można było zdemontować jak widać fotkach jest to wersja wystawowo ja buduję frontową z dwoma zasobnikami.

Podaję fotki w powiększeniu:

36062568.jpg

21958000.jpg

tiger100b.jpg

1001h.jpg

Mam monografię w laptopie na chacie ale chwilowo mieszkam na stancji i nie mam dostępu.

Jak będę miał więcej fotek na pewno podeśle.

Wszystkie egzemplarze na fotkach to wersja 100.

Zasobnik łatwo można było zdemontować jak widać fotkach jest to wersja wystawowo ja buduję frontową z dwoma zasobnikami.

Podaję fotki w powiększeniu:

36062568.jpg

21958000.jpg

tiger100b.jpg

1001h.jpg

Tylko, że z fotografii wynika, że ten Tygrys miał tylko JEDEN zasobnik. Z lewej strony. Nie dwa jak sugerujesz. Szczególnie to widać, na fotce od góry, gdzie zasobnik po prawej byłby doskonale widoczny.

Tylko, że z fotografii wynika, że ten Tygrys miał tylko JEDEN zasobnik. Z lewej strony. Nie dwa jak sugerujesz. Szczególnie to widać, na fotce od góry, gdzie zasobnik po prawej byłby doskonale widoczny.

Panowie czytajcie całośc a nie skrawki wyrwane z kontekstu.

Jak już pisałem na zdjęciach jest wersja wystawowa prawie jak SEMA

Nie wiem jak dla mnie też on ma tylko 1 zasobnik, wszystkie fotki jakie widziałem tego egzemplarza przedstawiają go z 1 pudłem

A tak w ogóle Dumo po co robisz relacje z budowy modelu skoro nie przyjmujesz do wiadomości uwag kolegów :P

Ale rzeczywiście możecie mieć racje Panowie przeglądnąłem google i kurde nie trafiłem na zdjęcie z dwoma zasobnikami.

Wpadłem na jakieś forum brazylijskie i gość buduję "100" z jednym zasobnikiem.

Ale zauważcie że większość modelarzy "setke" buduję z dwoma zasobnikami, nie spotkałem się z modelem z jednym zasobnikiem.

Muszę jeszcze znawców tematu dokładnie wypytać zanim coś zrobie.

Dzięki za komentarze. Pozdrawiam

Spoko spoko, wszystko jest ok. Mnie osobiście chodziło o to że, jeśli posiłkujesz się zdjęciami i piszesz że właśnie taki model budujesz:

Mój najnowszy projekt czyli mój wymarzony tygrysek initial o numerze bocznym 100.

]

, to powinieneś jak najwierniej go odwzorować.

Jeśli jet to tylko Twoja inwencja twórcza, to zdjęcia oryginału są niepotrzebne, ot wystarczy stwierdzenie "bo mi się tak podoba, więc tak robię", albo "realizacja mojego największego marzenia"... Wszystko w temacie.

Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie!

Po co dajesz friule skoro są one niepoprawne?

Już wykminiłem ten temat, różnica jest dosłownie nie zauważalna i gumy odpadają.