Lisu15 Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Witam, Na wstępie powiem, pierwszy raz używam szpachlówki :-) Używam szpachlówki firmy Humbrol (no i farb Humbrol :p ale to nie ważne) która ma kolor szary. Przeszkadza mi to iż użyłem jej aby zakryć te złączenia kadłuba samolotu (góra). Nałożyłem białą farbę a szpachlówka przebija (czemu mnie to nie dziwi...[pytanie retoryczne]). Istnieje jakaś możliwość aby nie była widoczna ta szpachlówka. Nałożenie kilka warstw farby? Może coś innego. Ps. maluje pędzelkiem Screeny: [...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Pierwsze podstawowe pytanie brzmi dlaczego szpachlówka nie jest wytarta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Po prostu jej nie zeszlifowałeś. Trzeba ją zeszlifować do jak najcieńszej warstwy aby tylko zakryć nierówności powstałe podczas sklejania połówek (szew na środku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Możliwe, że po prostu farba jest zbyt rozcieńczona. Ja mam pytanie, czy plastik bez farby też jest biały? Jeśli tak to tłumaczy wszystko, ładnie wyszlifuj szpachlówkę i maluj aż farba zakryje, parę warstw, jeśli się dobrze będzie malowało pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Możliwe, że po prostu farba jest zbyt rozcieńczona. Ja mam pytanie, czy plastik bez farby też jest biały? Jeśli tak to tłumaczy wszystko, ładnie wyszlifuj szpachlówkę i maluj aż farba zakryje, parę warstw, jeśli się dobrze będzie malowało pomoże. Malowanie aż farbka zakryje nie pomoże, bo ... farbka nie zakryje a malowanie x razy spowoduje, że znikną linie podziału. Wszelkie farbki white gloss charakteryzują się słabym kryciem, dlatego przed ich użyciem powierzchnia powinna być odpowiednio przygotowana. Jeżeli malujesz humbrolami i pędzlem to proponuję najpierw położyć warstwę jakieś jasnoszarej matowej farbki tak żeby kolor powierzchni się wyrównał, a potem możesz malować farbką białą. Pod biały kolor można też stosować specjalne podkłady ale są one albo w sprayu albo wymagają raczej malowanie aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Wypowiedział się ktoś bardziej kompetentny. Przynajmniej sam będę wiedział na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi