Paranoid Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Jakiś czas temu dorwałem jeden z najnowszych zestawów naszej rodzimej firmy Mirage Hobby. Pudełko ma zawierać słynny ze zniszczenia wrót doku w St.Nazaire niszczyciel HMS"Campbeltown" w skali 1:400. Po otwarciu pudełka widzimy, sporo ( jak na model takiej wielkości ) wyprasek. Co ciekawe tylko jedna z nich zawiera elementy do "Campbeltown", których jest troszkę. Pozostałe elementy są rozmieszczone na reszcie wyprasek. Do zestawu dołączone są wszystkie znane mi wypraski ( co oznacza, że to jednak nie "Campbeltown", będzie wybudowany z tego zestawu ) Cztero-kominowce były dość ciekawymi jednostkami i istniało ,kilkanaście różnych modyfikacji tych okrętów. Teraz przykłady: -Niszczyciele eskortowe "Town" class - angielskie flush-deckery przekazane anglikom przez stany ( i tu było jeśli się nie mylę sporo różnic. Wydany ) -Okręt-taran HMS"Campbeltown". -Nosiciel wodnosamolotu USS"Noa" ( na rynku ) -Standardowy niszczyciel np. USS"Ward" ( na rynku ) -Trałowiec/Szybki stawiacz min -Wersja "Clemsona" albo "Wickesa" z Boforsami 40mm ( na dwóch jednostach tego typu zamontowano jednak te działka, miały one służyć na Morzu Śródziemnym ) - Japoński patrolowiec "102" - Desantowiec - Wariant ze zdemontowanymi na Filipinach w 1941roku dwoma aparatami torpedowymi ( ten będzie mój, jak go zacznę, ale teraz sesja a i muszę jeszcze skończyć kilka rozgrzebanych ) Jednakże, praktycznie różnice występowały między nawet pozornie bliźniaczymi jednostkami, więc też trzeba mieć dokładne informacje dotyczące poszczególnych jednostek. HMS"Campbeltown" miał 8*I 20mm Oerlikon, zestaw ma 6 działek a mogło być tak pięknie Na szczęście kiedyś mój kolega, który też robi w plastikach( o ile wiem nie udziela się nigdzie ), podarował mi trochę elementów, których nie wykorzystał przy budowie USS"Noa" . Instrukcja to rendery 3D. Chętnie przyjąłbym instrukcję do USS"Ward", bo wygląd tego okrętu najbardziej odpowiada jednostce, którą chcę złożyć. Czy istnieją jakieś fototrawki to tych okrętów? Czy coś jest z nimi nie tak bo nigdzie ich sklejonych na necie nie widziałem a kolegi był w miarę w porządku ? Ale teraz do rzeczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi