dewertus Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Witam, Mam przyjemność zaprezentować Szanownym Forumowiczom drugi model wykonany w ramach ćwiczenia "podwójna edukacyja" (wątek powiązany: viewtopic.php?t=25918 ). Jest to Hurricane Mk.I w skali 1/48 produkcji Pegasus Hobbies. Model przedstawia maszynę w barwach 303 dywizjonu z okresu Bitwy o Anglię - pilot: por. Witold Urbanowicz. Rys historyczny Sądzę, że w tym gronie nie ma konieczności pisać kim był i co robił Witold "Kobra" Urbanowicz ... Na Hurricane RF-E P3901 Urbanowicz uzyskał 9 z 16 zwycięstw podczas Bitwy o Anglię: 26.9.1940 He-111 27.9.1940 Bf-110 15./LG1 27.9.1940 Bf-109 27.9.1940 Ju-88 5./KG77 27.9.1940 Ju-88 5./KG77 30.9.1940 Bf-109 II./JG53 30.9.1940 Bf-109 II./JG53 30.9.1940 Do-17 III./KG3 30.9.1940 Bf-109 Stab/JG26 Budowa modelu Proces budowy w fotograficznym skrócie: Dowód na edukacyjne przenzaczenie modelu i pełne zaangażowanie docelowego właściciela w proces twórczy - wiele wskazuje na to, że bakcyl został połknięty Hurricane podobnie jak Spit był poligonem malarsko-plastycznym, w którym zastosowałem po raz pierwszy kilka "nowości" w moim warsztacie: maskowanie nieregularnego schematu malowania, kredki artystyczne do wykonania odrapań i okopceń (od kaemów) oraz suche pastele do wykonania zabrudzeń od spalin. Model malowany farbami i lakierami akrylowymi Agamy z zastosowaniem aerografu. Kalki pochodzą z zestawu i zostały wsparte Mr. Mark Softer. Wash to: góra - markery Gunze (czarny), spód - Neutral Wash MIG'a. Okopcenia od kaemów wykonane czarną miękką kredką (tego samego typu co srebrna do odrapań) i roztarte patyczkiem do uszu i ... paluchem. Odrapania wykonane srebrną kredką i przetarte średniosztywnym pędzlem. Okopcenia od spalin to mieszanka trzech pasteli w kolorach: szarym, rdzawym i czarnym roztarte patyczkiem do uszu. Zoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Witam Ponownie Model według mnie jeszcze lepiej wykonany niż Spitfire. Niedoskonałości te same co u poprzednika (oprócz antenki) czyli obicia i nierówność przejścia góra dół. Poza tym model naprawdę klasa! Pozostaje tylko pogratulować Juniora i życzyć powodzenia w kolejnych projektach Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Może kolega spróbuje innego tła niż to niebieskie? Ciemny granat, szary, czarny wydają się bardziej korzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Eksperymentuję z innym tłem (czrnym), ale nie jestem kontent z uzyskanego wyniku. Błekitne tło dodatkowo "rozświetla" model światłem odbitym, przy czerni tego nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Nie wiem, może ja mam coś z oczami, ale trochę ciężko się przegląda zdjęcia na tym błękicie. Męczy wzrok. Czerń lub biel chyba jednak jest lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Wg mnie na czarnym jest zdecydowanie bardziej korzystnie. Kolory wyglądają o niebo lepiej. Z niebieskim był taki problem, że było jaśniejsze niż model, co wyniku dało niedoświetlone zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi