Lipstein Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 W tym temacie postaram się wrzucać systematycznie fotki z budowy małej dioramy przedstawiającej typowe umocnienia polowe i różne konstrukcje niemieckie z 1944 roku, budowanych w Polsce na liniach obronnych. Na początek stalowe stanowisko karabinu maszynowego, tzw. panzernest (ang. crabb) i ziemne stanowisko granatnika. Wszelkie uwagi mile widziane, bo projekt ciągle w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 Zdjęcia - może uda się wrzucić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Fajny temat czekam na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) mam problem z dodawaniem zdjęć Edytowane 16 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 viewtopic.php?t=7808 Polecam na pewno dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 może teraz Zdjęcia pzredstawiają powstawanie podstawy do umieszczenia stanowiska MG34 i granatnika. posypka z utłuczonych żużelków do doniczek, reszta materiałów jak widać. Wykonane na podstawie niemieckiej tzw. instrukcji saperskiej, sporządzonej przed wybuchem wojny lub krótko po jej wybuchu. Zdjęcie pierwsze przedstawia próbę rekonstrukcji wnętrza stanowiska wg. Roberta Jurgi i pochodzi z wydawnictwa jego autorstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Potem pojawiło się listowie ze zmielonych liści: A potem dowiedziałem się, że stanowisko obsługi granatnika z poprzedniej indstrukcji saperskiej w rzeczywistości roku 1944 wyglądało mniej wiecej tak: więc zacząłem je przerabiać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 i dalej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Przymiarka, czy załoga się zmiesci: nisze amunicyjne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Jeszcze drzewko: Na podsumowanie: Było: zmiana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 To żeś podciągnął z tematem... fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 jutro wrzuce zdjęcia, jak to teraz wygląda: dodane figurki, uzbrojenie, fanty, menażki, fragment płotu kolczastego i sieci kolczastej. Generalnie prace zakończyłem we wrzesniu 2010 roku i czekam, aż mi "zaskoczy" ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Przeróbka "obsypania" stanowiska: po przeróbce: pierwsza rośliność: obsadzone stanowisko z deskowaniem wejścia, coby się ziemia nie obsypywała: obsługa granatnika: ukrycie dla kół do przewożenia stanowiska w niszy (także wg. Instrukcji saperskiej): Sieć kolczasta to już trochę wariacja na temat; regulaminowa miała wymiary uniemozliwiające oddanie jej w tej skali na tej dioramie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Jak ja lubię takie dioramy z motywem fortyfikacyjnym. Można wiele rzeczy samemu wykonać przy minimalnych kosztach. Twój projekt prezentuje się bardzo fajnie. Stanowisko strzeleckie super. Czekam na kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 Kolejny etap.... Niemcowi idącemu luzem w okopie dorobię w końcu pas do Mausera i dodam hełm. Na warsztacie mam już następne dwa schrony: tzw. OT Stahlunterstand (OTZ) i stanowisko strzeleckie Ringstand 58c (Tobruk); będą one umieszczone na dwóch różnych podstawach i tak skonstruowane, że razem z dioramką już prezentowaną będa stanowiły ciąg umocnień polowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Marca 2012 Autor Share Napisano 12 Marca 2012 Schron dostał pierwszego w moim życiu washa olejnego, farbki Rembrandt i White Spirit; wszystko wg. rad szanownych Kolegów z tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2012 Autor Share Napisano 16 Listopada 2012 Zapraszam do skromnej galerii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi