Skocz do zawartości

"I-370", "I-68" Hasegawa 1/700

Paranoid

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu dorwałem te dwa okręciki, jak obiecałem wrzucam postęp nad pracami.

f0e4314601f894cem.jpg

256550fac323bc22m.jpg

94e27bfb3f524258m.jpg

Drabinki z zestawu Tom's Modelworks do pary Gaci i Ścigaczy w 700 - skminione z allegro.

Mam duże pytanie, wash do pokładu z jakiego koloru ?

"I-370" czeka tylko na drobne poprawki malarskie, washa, Kaiteny i kalki

Ale fajne maleństwa powstają

Taa, szczególnie jak szuka się na dywanie jakiegoś elementu

Dzisiaj po raz kolejny podłubałem przy "I-370" , rezultat na zdjęciach. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat washa, co mam zmienić, co poprawić.

Postanowiłem potrenować washa na wcześniejszym "I-47", jak Waszym zdaniem się prezentuje?

980deccc8d494ce2m.jpg

28ad0dfc61350456m.jpg

a8b2bd56e225843em.jpg

f9e7f82f9d28a0f5m.jpg

368e564f4e02dfaam.jpg

Kolejny postęp prac tym razem nad "I-68"

505e14061f0b77f1.jpg

8e0ff72594ce6d50.jpg

860f1ce48bb3bf89.jpg

Zastanawiam się nad umieszczeniem łodzi desantowej w momencie opuszczania ( dźwig za kioskiem )

Coś dziwnie wygląda farba, na lewej burcie, coś muszę robić źle przy malowaniu aerografem, bowiem widać przebarwienia koloru ( Humbrol )

• Super Moderator
Postanowiłem potrenować washa na wcześniejszym "I-47", jak Waszym zdaniem się prezentuje?
Trochę zbyt agresywny, choć zdaje sobie sprawę, że przy tej wielkości modelu to ciężko o delikatność - miejscami słabo powycierany a w zakamarkach zalega zbyt obficie. Z czego ten wash? Może spróbuj pościerać go jeszcze pędzelkiem...

Trochę zbyt agresywny, choć zdaje sobie sprawę, że przy tej wielkości modelu to ciężko o delikatność - miejscami słabo powycierany a w zakamarkach zalega zbyt obficie. Z czego ten wash? Może spróbuj pościerać go jeszcze pędzelkiem...

Jak długo oglądam swojego "I-370" tym bardziej się w tym utwierdzam, na usprawiedliwienie podam tylko, że są to moje początki w brudzeniu.

Washa robiłem z Czerni kostnej Renesansu i Terpentyny balsamicznej. Rdza to nanoszony pędzlem rdzawy Humbrola rozmazywany patyczkiem do uszu.

• Super Moderator
Washa robiłem z Czerni kostnej Renesansu i Terpentyny balsamicznej. Rdza to nanoszony pędzlem rdzawy Humbrola

Następnym razem spróbuj pobawić się samymi artystycznymi olejami - są na prawde bardzo wdzięcznym środkiem do robienia washa, śladów rdzy etc.

Zerknij na moją Mikasę

http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=11142&postdays=0&postorder=asc&start=375

- to tylko przykład, że artystykami można wiele - wiem - daleko jej do ideału a nawet tutaj na forum znajdziesz wiele przykładów innych Kolegów, co to niesamowite rzeczy potrafią uczynić przy pomocy farb artystycznych - możesz śmiało się na nich wzorować

Washa robiłem z Czerni kostnej Renesansu i Terpentyny balsamicznej. Rdza to nanoszony pędzlem rdzawy Humbrola

Następnym razem spróbuj pobawić się samymi artystycznymi olejami - są na prawde bardzo wdzięcznym środkiem do robienia washa, śladów rdzy etc.

Zerknij na moją Mikasę

http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=11142&postdays=0&postorder=asc&start=375

- to tylko przykład, że artystykami można wiele - wiem - daleko jej do ideału a nawet tutaj na forum znajdziesz wiele przykładów innych Kolegów, co to niesamowite rzeczy potrafią uczynić przy pomocy farb artystycznych - możesz śmiało się na nich wzorować

Samymi olejami? Nie będzie to zbyt trudne do przecierania ? Powiem prawdę, że washa robiłem na podstawie tego tematu http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=6669

Przeglądam teraz "Mikasę" i powiem Ci tylko, że śliczny ten okręt wyszedł, bez wątpienia Jesteś jednym z niekwestionowanych MISTRZÓW tego działu.

• Super Moderator
Samymi olejami? Nie będzie to zbyt trudne do przecierania ?
W żadnym wypadku - rozcieńcz je White Spirit-em - bardzo długo nie wysychaja (czasami nawet ok tygodnia albo i dłużej) więc masz sporo czasu na manewrowanie - rozcieranie, zcieranie, dowolnie jak chcesz. Czasu na dopracowanie takiego washa masz ogromną ilość - POLECAM

bez wątpienia Jesteś jednym z niekwestionowanych MISTRZÓW tego działu.
Dzięki za uznanie ale wiem, że sporo przede mną a i sam uczę się od obecnych tu na forum wielu rzeczy.